“Digital Dåb”: NemId og onlinesikkerhed for unge

18.10.2017
Dragør Kommune afholder hvert år en såkaldt ”Digital Dåb” for 9. klasserne på skolerne. Den 6. september og 4. oktober i år foregik ”dåben” på Dragør Skole Nord. Det er kommunens borgercenter og biblioteket, der står bag dagen.

Alle over 15 år skal tilmeldes

I dag er digitaliseringen i det offentlige så integreret i dagligdagen, at det er nødvendigt at have viden om og kunne benytte de mange selvbetjeningsløsninger, der er tilgængelige. Alle over 15 år skal tilmeldes Digital Post på borger.dk. For at gøre dette, skal man have NemID. På Dragør Skole Nord indledtes dåben med oplæg af medarbejdere fra både borgercentret på rådhuset og Dragør Bibliotekerne.

Sikkerhed – og takt og tone

Her blev NemId gennemgået, og hvordan man som ung forholder sig til sikkerheden, passer på sin kode og nøglekort, er bevidst om de digitale fodspor og i det hele taget passer på sin identitet online. Men også god takt og tone på nettet var et emne, ligesom de unge blev opfordret til at tænke over, hvad de deler og skriver online, da intet på nettet rigtigt bliver slettet.

Digital dåb på Dragør Skole Nords bibliotek.

Konkret vejledning i NemId

Efter oplæggene med både de gængse advarsler og gode råd var det muligt for de unge at få konkret vejledning i opsætning af NemId, Digital Post, e-Boks og alt omkring dette. Både for de som allerede var fyldt 15 år, og som dermed er ansvarlige for deres NemId samt for dem, der snart fylder 15 år.

Markerer dagen med “Digital Dåb”

Dragør Kommune har lidt utraditionelt valgt at festliggøre de unges ”digitale forpligtelser” med en såkaldt ”Digital Dåb”, fortæller Gitte Pallisø Espensen, der er teamleder i Dragør Kommunes Borgercenter.

”Dåbens indhold sørger vi så for skifter lidt hvert år, men de centrale informationer og den konkrete vejledning og hjælp er den samme. Sidste år havde vi en quiz med spørgsmål om lægevalg og flytning. Eksempler på ting der i dag er digitaliseret, og derfor er helt nødvendige at kunne navigere i som ung”, siger Gitte Pallisø Espensen og fortsætter:

”I år har vi så vist en video og fulgt op på vores oplæg med små informations-øer, hvor vi sad klar til at hjælpe de unge. Vi kunne selvfølgelig bare sende informationen ud, men vi synes, vi vil gøre lidt ekstra og komme ud på skolerne med vores budskab. Og det er kort sagt: Fra du er 15 år gammel, er der mange ting, du selv får ansvar for at ordne via digitale selvbetjeningsløsninger, og det introducerer og støtter vi gerne de unge i”.

Tradition i Dragør

Gitte er glad for det gode samarbejde mellem Borgercentret og Dragør Bibliotek, som betyder at ”Den digitale Dåb” for 9. klasserne, er en fast tradition i Dragør. Derudover afholder Dragør Bibliotekerne også såkaldte Pop-up eksperimentariums på skolerne i løbet af året, også med fokus på sikkerhed og viden om, hvordan man søger informationer, bruger kilder og gebærder sig på nettet.

Seneste artikler

 

Fik du læst?