Fra Heidelberg til Dragør for drømmejobbet

De sidste tre år har Kay Polaniok været ansat som friluftsvejleder på Dragør Ungdomsskole og dermed haft klasselokale i Dragørs skønne natur. Her er det Kay på glatis en vinterdag i Dragør.

”Det har altid været min drøm at arbejde som friluftsvejleder. I Tyskland er det ikke en uddannelse, man kan tage” – læs portræt af Kay Polaniok.

 

Danmark lokkede

Kay Polaniok voksede op i Heidelberg i Tyskland og er oprindeligt uddannet klejnsmed. Men det har altid været udfordringer i naturen, som har trukket mest i ham. Så da Kay fandt ud af, der fandtes en mulighed for at uddanne sig og arbejde professionelt med friluftsliv i Danmark, rykkede han hurtigt teltpælene op. I Danmark arbejdede Kay først som timebetalt instruktør for virksomheden Kajakhotellet, og efter endt uddannelse er han nu fastansat som friluftsvejleder i Dragør Ungdomsskole.

”Jeg har altid været bedst med mine hænder og til det fysiske og er vild med bevægelse i naturen. På den måde er jobbet som friluftsvejleder i Dragør det perfekte match. Her kan jeg sammen med mine kolleger undervise kommunens børn og unge i friluftsliv. Det vil sige, at jeg på daglig basis kan køre på mountainbike, være på vandet, klatre i træer, fiske og alt det andet, som vi underviser i”, fortæller Kay Polaniok.

Ungdomsskolen i Dragør har med Det Maritime Hus på havnen et fantastisk udgangspunkt for kajakundervisning, Stand Up Paddle og mange andre natur- og vandaktiviteter.

Danmark rundt i kajak

Kay har fra barnsben altid været fysisk aktiv. Først som redskabsgymnast og springgymnast og senere som kajakroer på et højt niveau. Kun få dage inden han startede i jobbet som friluftsvejleder i Dragør, lagde Kay faktisk til med kajakken efter en tur, som de fleste mennesker nok vil være ret imponeret af.

”Jeg havde længe drømt om at sejle Danmark rundt i kajak og havde afsat fire uger til det. Da jeg havde gennemført turen, sammen med en kammerat, var der gået seks uger. Det blev med typisk dansk sommer til en sejlads i alt slags vejr, og jeg blev faktisk lidt træt af at padle. Jeg må indrømme, at jeg ikke har sejlet en meter i kajak siden – altså ud over i undervisningssammenhæng”, griner Kay.

Danmark rundt i kajak foregik sammen med en kammerat og blev optaget med vandtæt kamera. Efterfølgende har Kay brugt film og billeder til at holde foredrag om den 1200 km lange tur.

”Det har været sjovt at holde de foredrag om turen. Det har også skærpet min evne til at motivere og begejstre andre med friluftsaktiviteter, som er jo kernen i mit arbejde”, siger Kay.

Stolt af Ungdomsskolens arbejde

I dag hvor Kay Polaniok er ansat på Ungdomsskolen, nyder han at kunne holde mere normalt fri i weekenden. Livet som timebetalt kajakinstruktør kunne godt være lidt opslidende i længden.

”Nu kan jeg holde fri på mere normale tidspunkter og har dermed tid til at dyrke min anden passion, som er at gå til viking. Det er rigtigt sjovt. Vi træner kampteknik, laver vores eget udstyr som i vikingetiden og har et utroligt godt kammeratskab, som vi også havde det til gymnastik. Det nyder jeg virkelig”, siger Kay Polaniok, som også er stolt af at arbejde på netop Dragør Ungdomsskole, der er ganske unik med et væld af aktiviteter, et højt kompetenceniveau og ikke mindst en bredde i undervisningstilbuddene, som det ifølge Kay er svært at finde andre steder.

”Andre kommuner kommer på besøg og bliver inspireret af vores ”Dragør model”. Det er fedt at fortælle om vores fantastiske arbejde med friluftsliv, som vi er ret stolte af”, fortæller Kay Polaniok og fortsætter: ”Der er selvfølgelig mange dygtige undervisere og andre gode natur- og friluftskoler for unge i Danmark. I Dragør adskiller os nok bare ved, at vi har et særligt stort og tætpakket program, hvor vi året rundt underviser og støtter både elever og lærere på skoleområdet i tråd med folkeskolereformen. Derudover underviser vi også de unge i Dragør efter skoletid, som har en særlig interesse for et friluftsemne”.

19

Fakta om Ungdomsskolen

Ungdomsskolen underviser samtlige af kommunens folkeskoleelever i natur- og friluftsliv.

Det kommende halvår vil der blandt andet være følgende aktiviteter:

Januar: Vinterbadning for 2.-10. klasser.
Januar: Førstehjælp for 6. klasser.
Februar: ”Polarskole” med 7. klasser.
Marts: Bål og Snit med 3. klasser, Kursus for unge i vinterfriluftsliv.
April: Krible Krable-udflugter med 0. klasser.
April: Mountainbike for 5.-10. klasser.
April: Landbrugsbesøg for 3. klasser.
Maj: Skovundervisning med 2. klasser.
Maj: Klatring for 5. klasser.
Juni: Kano for 5.-10. klasser.
Juni: Bowtag for 5.–10. klasser.

Åbne arrangementer

I det kommende år vil Ungdomsskolen desuden afholde adskillige offentligt tilgængelige arrangementer. Heriblandt familiekano, mountainbike, Stand up paddle (SUP), motorbådsture samt Kongelundsfortet i Bevægelse og det årlige historieløb for de store elever.

Mere information om Dragør Ungdomsskole

For mere information om arrangementerne kontakt venligst Ungdomsskolen på tlf.: 29 64 52 08 eller via e-mail: ungdomsskolen@dragoer.dk

Seneste artikler

 

Fik du læst?