Stop pengestrømmen til Jylland

Dragør er med blandt en række hovedstadskommuner i en annoncekampagne under titlen: ‘Stop pengestrømmen til Jylland’

En række borgmestre fra hovedstadsområdet, heriblandt Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup (V), vil sætte en bremse på udligningsordningen, der hvert år sender milliarder af kroner over Storebælt

Borgmester i Dragør Eik Dahl Bidstrup (V) skriver på Facebook:

”I dagens aviser har vi som hovedstadskommuner sat annoncer i for at gøre vores folketing opmærksom på urimeligheden i de forskellige forslag til ny udligning. Jeg bakker 100% op om, at nu må det være nok!”

 

 

 

Ifølge udligningssystemets opgørelse betaler hver indbygger i Dragør årligt kr. 21058 til udligningsordningen. I Tårnby er tallet beskedne kr. 844 pr. indbygger.

34 kommuner i Hovedstadsområdet har indrykket en annonce i flere medier.

Folketinget har igennem de sidste mange år flyttet flere og flere penge fra hovedstadsområdet til Jylland. Beløbet er fordoblet siden 2007 og er i 2018 oppe på 13,3 mia.

Stop denne forskelsbehandling nu

Således lyder opråbet til Folketinget i en helsidesannonce som er bragt i en række aviser fra 34 kommuner i hovedstadsområdet under overskriften “Stop pengestrømmen til Jylland”. Og her er budskabet helt klart. Den kommunale udligning er gået for vidt.

En af de øvrige medunderskrivere er Albertslund Kommune.

Vi har fået nok. Alene fra 2017 til 2018 stiger landsudligningen med 1,5 milliarder kroner, og vi står i en situation, hvor de jyske kommuner kræver yderligere. Det synes vi simpelthen ikke er rimeligt, siger borgmester Steen Christiansen (S).

Flyt til Nordjylland og få 100.000 mere mellem hænderne

 

I annoncen henviser de 34 kommuner til en pressemeddelelse, som Frederikshavn Kommune udsendte 19. januar for at lokke statsansatte til kommunen i forbindelse med, at der blev rykket 41 statslige arbejdspladser til den nordjyske kommune i regeringens storstilede udflytningsplan.

Hvis familien bosætter sig i fx Lyngby-Taarbæk Kommune er rådighedsbeløbet 22.432, når de faste udgifter er betalt, mens det med bopæl i Frederikshavn Kommune er 31.827 kroner, lød det blandt andet i pressemeddelelsen, hvor også Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S) var citeret.

Eksemplet, der tager udgangspunkt i en akademikerfamilie med en løn på hver 35.000 kroner, og hvor børnene går i henholdsvis skole og vuggestue, er blandt andet en af grundene til, at kommunerne i Region Hovedstaden nu siger stop.

Og så kommer vi selvfølgelig også med den nu politisk, fordi der pågår en revision af udligningsordningen, siger Steen Christiansen fra Albertslund Kommune.

Hvorfor mener I, at den her ordning er uretfærdig?

Den er uretfærdig, fordi vi står i en situation, hvor vi skal tilføre de jyske kommuner endnu mere landsudligning samtidig med, at vi står i en situation, hvor vi skal levere ringere service til vores borgere, og hvor vi har et skattetryk, der vil stige, hvis vi skal fortsætte med at sende endnu flere penge til Jylland, siger Albertslund-borgmesteren, der blandt andet nævner, at det går ud over servicen til ældre og til daginstitutioner.

Hvis den her skrue fortsætter, så vil det blive gradvist værre over årene, siger han.

Jysk borgmester: De bredeste skuldre må bære mest

I Frederikshavn Kommune, som er blevet brugt til at argumentere for, at den kommunale udligning er løbet løbsk, mener man, at annoncen fordrejer debatten.

Vi skal forholde os til det, som udligningen handler om. Nemlig hvor meget skævhed vi vil tillade mellem de muligheder, som de rige og fattige kommuner har til at stille velfærd til rådighed for deres borgere, siger borgmester Birgit S. Hansen, der blandt andet fortæller, at skatteindtægterne i de rigeste kommuner er næsten dobbelt så høje som de fattigste per indbygger.

Derfor kan enhver se, at forholdene for at drive en kommune er væsentligt forskellige. Derfor mener nogle af os, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder, og derfor skal de rigeste kommuner hjælpe de fattigste, siger hun.

Hvad tænker du om, at de indrykker en annonce i flere aviser?

Jeg synes, at de skruer op for retorikken, og jeg har også lagt mærke til, at borgmesteren fra Albertslund har været inde og blande leveomkostninger og kommunal økonomi sammen. Det er i mine øjne et vildskud, og vi burde komme med saglige argumenter fra begge sider, og så håber jeg, at regeringen og Folketinget tager debatten alvorligt, siger borgmesteren.

Borgmesteren i Albertslund Kommune mener ikke, at man helt skal fjerne landsudligningen. Hans budskab er dog, at det er gået for vidt.

Landsudligningen skal være tilpasset den virkelighed, at der er vækst i Jylland og provinskommunerne, så vi køber ikke argumentet om, at Danmark er ved at knække midt over, siger Steen Christiansen.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?