Er du rig på den smarte måde?

Er du medlem af facebook-grupper, som “Køb og sælg i Dragør og Søvang,” eller grupper, der handler om at hjælpe hinanden? Benytter du apps, der giver dig adgang til at leje eller lease, og viser du interesse for og engagerer dig i lokalsamfundet? Så er du sandsynligvis med på en voksende trend, der ifølge fremtidsforsker og Dragør-borger Anne Skare Nielsen handler om et ændret syn på, hvad det vil sige at være rig.  Bliv klogere på den sammenhæng lige her.

Engang var der mest prestige i at eje. Vi investerede i parcelhuse, familiebiler og købte os fattige i bøger, lp´er og et stel til 24. Nu vil vi leje, lease, låne og dele, også selvom vi har råd til at købe.

“Besiddelser er blevet til lidelser. Vi gider kort sagt ikke mere bøvl,” svarer fremtidsforsker Anne Skare Nielsen på spørgsmålet om, hvad den ændring i vores adfærd skyldes. Hun henviser til, at et menneske ifølge buddhismen højst må eje syv ting. Ejer du over syv ting, begynder tingene at eje dig.

“At være ejet af en ting er for eksempel noget, de fleste husejere kender til. Man kommer hjem og vil gerne slappe af, men så er der altid lige et eller andet, der skal ordnes,” bemærker Anne Skare Nielsen med et lille suk.

Farvel til dyr rødvin i samtalekøkkenet

Det begyndte som en modtrend. Du sad muligvis i dit højglans-samtalekøkken og drak dyr rødvin med fladskærmsfjernsynet kørende i baggrunden, mens nogle af andre begyndte at tale om, at de egentlig ikke så så meget fjernsyn mere og hellere ville have tid med deres børn end at knokle for at finansiere samtalekøkkener og dyr rødvin.

” Så sad man der og tænkte: ”Arghhh helt ærlig”, men lige så snart noget bliver mainstream, er der nogle, der vil det modsatte, “påpeger Anne Skare med henvisning til de såkaldte firstmovere, dem, der først stikker ny kurs.

Friheden i kun at have adgang

Siden er det blevet almindeligt at lease en bil, leje sit hus ud, mens man er på ferie, eller leje nogle andres i ferien. Ja faktisk er der næsten ingen grænser for, hvad du kan lease eller leje dig til.

“Vi har indset, at der er en større frihed i enten at dele eller kun at have adgang. Det kan være til sommerhuset, bilen, tøjet, ja hvad som helst. Det gør simpelthen livet nemmere,” bemærker Anne Skare Nielsen. Selv ejer hun en båd sammen med sin nabo, så de kan skiftes til at stå for det praktiske.

Fodr de gode hunde

Der er en tale om en global trend, der dybest set handler om et nyt værdisæt i forhold til, hvad det vil sige at være rig.

“I 1980´erne og 90´erne var vi forbrugere, der skulle have det samme som alle andre. Fordi vi havde råd. Ikke nødvendigvis fordi, vi havde brug for det. Nu tænker vi: “Det kan godt være, jeg har råd, men giver det mig noget? Gør det mig gladere? Får jeg en bedre livskvalitet?” Vi går efter at fodre de gode hunde, som trækker i den rigtige retning, hvis vi gerne vil være et bedre menneske, mindre stresset, eller hvad der nu skal til for at lukke det hul, vi alle sammen har i os,” forklarer Anne Skare Nielsen og tilføjer, at det handler om at bevæge sig væk fra forbrug og hen mod brug for.

Mistillid til vækstmodellen

Dette værdiskift kommer ifølge Anne Skare Nielsen også til udtryk ved, at vi er blevet mere kritiske. Vi har mistet tilliden til vækstmodellen, fagforeningerne og aviserne, som siger, at vi skal forbruge mere, for ellers går økonomien i stå.

“Vi tror hverken på, at man får nye venner af at købe cowboybukser, eller på at en at en politiker er i stand til at holde det, han har lovet. Vi ved, at vi vil blive skuffede. Derfor vælger vi fra, også selvom vi ikke altid ved, hvad vi så skal vælge til, og så er det rart at erfare, at man kan låne eller lease og bare prøve noget af for en periode.”

Borgeraktivisme

At blive informeret om kriser uden at have mulighed for at handle er noget andet, vi er trætte af:

“Borgerservice uden borgeraktivisme gør os triste og apatiske. Vi lever i en globaliseret virkelighed, hvor vi bliver bombarderede med kriser, og det er ikke særlig sundt for mennesker hele tiden at blive gjort bevidste om det onde i verden, hvis vi ikke samtidig får at vide, hvad vi kan gøre ved det. Vi vil gerne være selvstændige mennesker, der gør ting bedre,” slår Anne Skare Nielsen fast.

Del skinke med naboen

Dette er også en forklaring på, at vi er blevet mere opmærksomme på lokalsamfundet, hvor det er lettere at skabe ændringer. Såvel Google som Facebook satser i år på lokale nyheder, og ifølge Anne Skare Nielsen tænker vi generelt mere over, hvordan vi kan hjælpe vores naboer

“Samtidig er vi dog lidt akavede omkring det. Efter i flere år at have klaret det meste på sms og email, har vi glemt, hvordan man bare går ud og er sammen. Måske tænker du: ”Jeg har en kæmpe skinke. Den vil jeg gerne dele med mine naboer. ” Men så bliver du i tvivl om, de vil synes, at det er dejligt eller enormt klamt.”

Vær et forbillede på Facebook

Men hvordan kommer vi så over skelet til naboen, når vi samtidig er generte? Anne Skares Nielsens bud lyder:

“Der findes jo en masse apps, der henvender sig til lokalsamfund. Så kan man skrive, hvilke ting man har, som man gerne vil dele med andre, melde sig til at lave en gås, eller skiftes til at følge børn i skole. Facebook kan også noget, når vi skal hente inspiration eller vise os som forbilleder på det punkt. Man kan jo også bare gå over med et nybagt brød og starte en samtale. Det første skridt tæller – uanset hvor stort det er.”

Du kan læse mere om fremtidsforsker Anne Skare Nielsen på www.futurenavigator.dk 

Eksempler på leje, lease og dele-services i Dragør:

DriveNow – lej en bil, når du skal ud. Det koster 89 kroner at melde sig ind. Herefter kan du vælge forskellige ordninger og køre for mellem 1,50 til 4,00 kroner i minuttet. Den første halve time er gratis. Book via app´en og se, hvor den nærmest bil holder parkeret. Der er flere i Dragør. Væsentligt billigere end en taxi, hvis du gerne vil ind til byen, og du behøver ikke at tænke på, hvordan du får den hjem igen. Læs mere på www.drive-now.com

Airbnb – international online markedsplads for privat udlejning af bolig. Bo privat, når du er på ferie eller tjen penge på at leje din egen bolig ud, når du selv er ude at rejse. www.airnbn.com

Meploy – en app, hvor du kan udbyde og efterspørge småopgaver, såsom handymanopgaver eller hjælp til research.  Timeløn på 150,00 kroner. www.meploy.me

Facebookgruppen “Vi hjælper hinanden i Dragør”. Få hjælp, hvis du der er ting, du ikke selv kan klare, for eksempel til indkøb eller en tur på lossepladsen. Eller tilbyd din hjælp, hvis du alligevel skal i IKEA, gerne vil være reservebedste eller noget helt tredje.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?