Vinterens lidelser i Dragør

af Stig Ekkert, Dragør Lægeklinik

Nogen fimbulvinter har det ikke været, men alligevel har i år været usædvanlig svær at komme igennem. Mange syge småbørn og voksne med feber, langvarig hoste og ekstrem træthed har søgt klinikken vinteren i gennem.

Sol og D vitamin

Måske er vi ekstra hårdt ramt i år, fordi sommeren var så solfattig, at der ikke blev tanket op med D vitaminer, mens tid var og immunsystemet kom i bund. Dagligt indtag af D vitamin i pille form kan derfor anbefales de fleste. Husk at også her gælder at naturlige vitaminkilder virker langt bedre end kunstige, så tank op solen (når den er der) og få de øvrige vitaminer og sporstoffer med friske frugter og rå grøntsager fremfor med vitaminpiller, der i videnskabelige undersøgelser ikke kan vises at fungere. Det er for mange rigtig svært at spise rå grøntsager nok (de vigtigste vitaminer forsvinder ved kogning), og har man stadig brug for lidt vægttab efter julen, så kunne man prøve en juicekur, der booster immunforsvaret og giver vægttab. Mere om det en anden gang.

Nytår i sengen

Allerede fra starten af november oplevede vi mange syge, og der blev flere og flere lige til Nytår, hvor mange tilbragte ferien i sengen. Herefter faldt der lidt ro på i januar, men i februar begyndte det hele forfra i takt med at immunforsvaret er slidt ned og alle trænger til sol og forår. I skrivende stund er epidemien næppe toppet.

Det var i starten ofte svært at skelne om det var influenza, almindelig lungebetændelse eller mycoplasma – også kaldet kold lungebetændelse. Kold lungebetændelse er i grunden et lidt dumt ord – da den hverken er kold (læs; feberfri) eller cool, men ofte har langvarige forløb, som trods korrekt medicin strækker sig i uger.

Behandling mod influenza

Modsat hvad mange tror findes der faktisk behandling mod influenza, men tabletterne er dyre og virker ikke 100 procent. De virker bedst forebyggende, samt i det første døgn efter man er blevet syg. Det gælder derfor om at søge læge straks, hvis man tror sig at have fået influenza og absolut ikke vil have influenza eller fejler noget andet, der gør man bør undgå den ekstra belastning som influenza kan være.

Tegn på influenza

Hvordan skelner man så, om det er influenza eller noget helt andet?

Først og fremmest findes influenza kun om vinteren… og dernæst skal man smittes af en eller anden. Har andre i din familie vist tegn på influenza? Hvis ikke kan det være udefra da virus fra host og nys lever længe på overflader i fugtigt vejr. Det kan typisk være fra et gelænder, eller et dørhåndtag (brug handsker) eller en der hoster eller nyser på dig i bussen eller biografen. Forskning har vist at man typisk smitter sig selv ved at man gnider sig i øjnene og har virus på fingrene.

Symptomerne starter efter en til to dage med utilpashed, hovedpine, træthed, nysen, hoste og pludselig høj feber nærmest som lyn fra en klar himmel – mens forkølelse, lunge- eller halsbetændelse, mycoplasma mv kommer over flere dage eller kun et lille område ad gangen som hals, ører, næse.

Kan det ikke bare være forkølelse, vil nogen spørge? Jo sagtens, men husk forkølelse giver snue og aldrig medfører høj feber, mens influenza sjældent starter med snue. Hvis man er vaccineret mod influenza kan symptomerne dog ligne hinanden mere, da vaccinen hvis den ikke forebygger helt så i det mindste tager toppen af symptomerne og feberen derfor ikke bliver så høj.

Syge børn og hvad så?

Når det gælder feberbørn er det vigtigt at se på hvordan de har det. Spiser eller i det mindste drikker de? Er bleerne våde? Forsvinder symptomerne for en Panodil og de igen leger og spiser er det sjældent så alvorligt.

Meningitis

Efter nogle forfærdelige historier med meningitis, kan det være på sin plads med et par råd. Meningitis rammer især børn og unge. Den kan i starten ligne influenza med pludselig høj feber, manglende appetit og hovedpine, men er der ikke tillige enten nakkestivhed (der undersøges ved at barnet selv kan bøje nakken og se sin navle), eller påvirket bevidsthed (vurder om barnet er klar i blikket og reagerer normalt på tiltale mv), eller små stærkt røde prikker i huden, er det næppe meningitis. Men det kan være svært og er man det mindste tvivl er alle velkommen uden at have tid. Vi ser alle akut syge børn og unge også selvom mistanken om meningitis er meget lille.

Feberfri marts

Normalt ebber alle febersygdommene ud i løbet af marts. Så lad os glæde os med foråret og håbe på en god sommer.

Med venlig hilsen

Dragør Lægeklinik

Stig Ekkert
speciallæge i almen medicin

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?