”Intet tab bør ramme os, som kan undgås ved rettidig omhu”

Af Peter Kristensen – DragørNyheder.dk

Minus til plus

Når man vågner en mandag morgen og termometeret viser minus 5 grader og alle taler om en voldsom sibirisk kulde som er på vej ind over landet, så forbereder vi os på beskyttelse. Det betyder at vi sikrer os, at der er styr på hue, vanter, halstørklæde, varmt fodtøj osv. Det er en påkrævet foranstaltning for at imødegå truslen fra øst.

Når man vågner en mandag morgen og solen skinner, så er det ofte en overraskende positiv faktor som giver os en følelse af glæde og godt humør.

Begge dele kunne opleves denne mandag morgen i Dragør. Bidende kulde og en krystalklar himmel med solens stråler som blæser sine vitaminer ind i krop og sind.

Kulde og sol – hånd i hånd

Hvis vi alene tænker på at det er koldt, så beder vi vores krop og sind om at gå i forsvarsposition og tænke rationelt. Vi skal først og fremmest sikre og beskytte os med det varme tøj, brænde i skuret, husk at salte, luk vinduer, pas på i trafikken – det er glat.

Tænker vi alene på at det er dejligt og at solen skinner, så strømmer positive og måske mindre rationelle tanker gennem hovedet. Hvor er det smukt og dejligt, sikken en ramme om vores by, vi skal ud og skøjte i det gode vejr, det er snart forår og jeg er glad.

Vi kan med det samme billede eller moment, frit vælge om vi vil tænde for kulden eller varmen eller sagt med andre ord, så giver ethvert billede mulighed for at vælge flere retninger. Den rationelle refleksion er vigtig for den beskytter os – det har vi lært, men vi må ikke glemme solen – den positive og energiskabende side af samme sag som stimulerer vores tanker og sind.

Giv agt

I Dragør bor vi i en by hvor samspillet mellem det rationelle og det visuelle spiller en særlig vigtig rolle. Historien har lært os, at vi skal passe på vores lille perle. Vi har fra naturens side nogle udfordrende faktorer som kræver vores rationelle tilgang, hvor det er påkrævet at vi er agtpågivende. Det betyder bl.a. at vi skal sikre os mod vejr og vind. Vi skal, i tide, forholde os til hvornår det er påkrævet, at vi sikrer os mod bl.a. stormflod eller med et mildere kunstnerisk udtryk – højvande.

Den dialog er påbegyndt med Diger i Dragør og det er en rationel og nødvendig dialog. Det er en proces hvor vi skal sikre og beskytte os på den lange bane.

”Intet tab bør ramme os, som kan undgås ved rettidig omhu”, bør være et løsen, som går gennem hele organisationen.” A.P. Møller, 2. december 1946.

Dragør kan med fordel læne sig op ad Skibsreder A.P. Møllers legendariske sætning fra 1946. Men vi må ikke glemme, at det blev sagt og skrevet på et tidspunkt i verdenshistorien, hvor truslen og de sorte skyer var reelle og buldrede ind over verdenskortet. Der var god grund til forsvarsposition og agtpågivenhed.

Rettidig omhu kan være et godt udgangspunkt for Diger i Dragør. Vi skal forberede os og vi skal tænke den bedste løsning ind for Dragør. Men i modsætning til året 1946 så er der ikke et dokumenteret, reelt grundlag for at forcere, en mindre gennemtænkt løsning – alene for en sikkerheds skyld. Det vigtigste er, at det bliver den rigtige løsning på den lange bane.

Arkitektur og Virksomhedskultur

På den mere kunstneriske side så skal vi passe på vores værdier. Dragør har tiltrukket kunstneriske sjæle gennem flere århundrede. Det visuelle udtryk, naturen, solens stråler, vandet, dyrelivet, husene, ja selv en gås har beriget vores kulturhistorie.

I den kontekst kan det være på sin plads med en dialog omkring byens fremtidige arkitektoniske udtryk. Det nye byggeri på havnen eller havneprojektet samlet under ét, er genstand for massiv debat. En debat som mildt sagt er meget fragmenteret og vel for de fleste næsten umulig at følge med i – medmindre man er et digitalt medie unikum.

Fællesnævneren er imidlertid et udpræget ønske om at bevare et arkitektonisk udtryk som også i fremtiden vil berige Dragør. Vi lever ikke i 1724 eller 1924, men glæder os med stolthed over tidligere tiders byggeskik. Det er der en ganske enkel forklaring på – en forklaring som ikke er unik for Dragør, men arkitektonisk harmoni og kvalitet går ikke af mode. Det pryder øjet og stimulerer sindet. Det tiltrækker mennesker udefra og bidrager positivt på byens bundlinje.

Helhed og fremtid

På den baggrund må det være relevant og passende at Dragør tilsigter at fastholde en byggeskik som harmonerer med fortid, nutid og fremtid. Nye byggeprojekter på havnen står side om side med fredede historiske huse som gennem tiden har været synonymt med en havn. Nyt byggeri kan med lidt omtanke uden problemer tilpasses et helhedsbillede uden at det forhindrer en moderne virksomhedsdrift som er påkrævet for nye byggerier på havnen. Det er ikke museer der skal bygges – det er nye moderne virksomheder, men det forhindrer ikke at man følger en arkitektonisk helhedsplan som harmonerer med Dragørs bymiljø omkring havnen.

Det er Dragørs visuelle sjæl som skal forenes med moderne virksomhedskultur – det er på ingen måde umuligt eller sagt på en anden måde ”Intet er umuligt for den der bærer viljen i sit hjerte”

Med dette indlæg vil vi tage et spadestik og række hånden frem med et ønske om at samle debatten som vedrører de store kommende udviklingsprojekter i Dragør. Det er en proces som forudsætter velvillighed fra vore politikere i målet om en de-fragmenteret, overskuelig og redelig debat om Dragørs fremtid. En debat hvor borgerne får en reel mulighed for at følge med og bidrage.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?