Dragør-ildsjæl bag hjælp til hjerneskadede, demente og deres pårørende

Benny Gyngsø, der er tidligere formand for Dragør Erhverv og Turistråd, er initiativtager til ”Glemmer du…”, som er et socialt fællesskab i Dragør, der står bag en række aktiviteter for hjerneskadede, demente og deres pårørende.

 

Benny Gyngsø er 80 år. For nogle år siden blev hans kone pludselig ramt af en hjerneskade. Det er blandt andet på den baggrund, at Benny har startet ”Glemmer du…”.

Snigende eller som lyn fra en klar himmel

Benny Gyngsø oplevede selv for nogle år siden, at hans kone blev ramt af en hjerneblødning og dermed konsekvenserne af dette for hende, ham selv og familien. Det er, som en udløber af denne oplevelse, at Benny, med støtte fra flere donorer, har fået stablet et socialt fællesskab på benene i Dragør Kommune.

”Det kan komme snigende, eller, som det skete for mig, som et lyn fra en klar himmel, at man bliver pårørende til en dement eller hjerneskadet. Når det sker, kan følelsen af magtesløshed, og at føle sig alene, være overvældende – også selv om man har familie. Derfor er det vigtigt med relevant information og rådgivning, men ligeså vigtigt er det at have et socialt fællesskab omkring den ramte og de pårørende”, fortæller Benny Gyngsø.

Biografture og aktiviteter

Som et led i at få ”Glemmer du…” op at køre har Benny søgt midler flere steder til at arrangere forskellige aktiviteter – blandt andet biografture og teaterforestillinger samt sang og musik på Enggården for de demensramte og hjerneskadede beboere.

”Det man måske umiddelbart tror, er små ting, kan betyde alverden. Både i form af konkrete aktiviteter for dem, der er ramt af en hjerneskade eller demens, men i høj grad også for de pårørende. Vi har for eksempel haft arrangeret et skuespil med Rejsescenen og afholdt møder og foredrag, så man kan møde andre i samme situation og dele erfaringer i et trygt fællesskab”, fortæller Benny Gyngsø.

Flere kommer til

Ifølge Benny var det i starten svært at få mange deltagere med til aktiviteterne, men efter en ihærdig indsats var der ved arrangementet med Rejsescenen over 80 fremmødte. ”Det viser jo det, som jeg havde på fornemmelsen fra starten. Der er et behov, og mange er måske i tvivl om, hvorvidt deres pårørende kan være blevet ramt af demens eller en hjerneskade, og så er det rart at have et sted at gå hen. Altså udover til sin læge, som selvfølgelig kan tage sig af det rent medicinske behov og selve udredningen”, siger Benny Gyngsø.

Hvad er ”Glemmer du…”?

Som hjerneskadet, dement eller pårørende, har man ofte brug for et samlingspunkt for rådgivning og et fællesskab med andre i samme situation. ”Glemmer du” tilbyder derfor viden og samvær omkring livet med en demenssygdom eller hjerneskade.

Kommende arrangement:

Den 13.3. kl. 17.30 i Dragør Biograf:

”Mennesker bliver spist”

Erik Clausen introducerer forevisningen ”Mennesker bliver spist” den 13. marts i Dragør Biograf. I filmen, hvor han spiller hovedrollen som mekanikeren Herluf, er han en pligtopfyldende mand, far og mekaniker, der i mange år har været ganske lykkeligt gift med Ingelise. Men Herluf er begyndt at glemme ting. En dag melder han en bil klar på værkstedet, uden at bremserne virker, og da den kort efter kører galt, sender mester ham hjem på en tænker. Herluf er chokeret, og en dag kommer han ikke hjem, som han plejer.

Gratis billet fås i informationen i Aktivitetshuset på hverdage kl. 9-15 – senest torsdagen før arrangementet.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?