Foredragsaften om saltholmsmaleren Th. Philipsen

Tirsdag den 10. april 2018 kl. 19.30 i Festsalen på Wiedergården i Dragør Aktivitetshus er der foredragsaften om maleren Th. Philipsen, og hans mange malerier fra Saltholm.

Foredraget holdes af Klaus Mønsted Pedersen, der er Saltholmsentusiast og stor beundrer af Th. Philipsens malerier, og som i 2018 udgiver en større bog med titlen ”Theodor Philipsens Saltholm – En tidsrejse”.

Forsiden af den nye bog

Th. Philipsen kom første gang på Saltholm i 1880, og var resten af livet betaget af øens natur og ikke mindst de mange køer, som var på sommergræs på øen. I sin sene alderdom mistede han synet, og døde i 1920 efter et utrolig produktivt liv med i alt 1.779 registrerede kunstværker.

Idéen bag den nye bog er, at der tages nøjagtige fotos fra de steder på Saltholm, hvor Th. Philipsen i sin tid havde sat sit staffeli, således at man kan sammenligne landskabet fra dengang i slutningen af 1800-tallet til i dag. Cirka 40 af Philipsens motiver fra Saltholm bliver parallelfotograferet med samme motiv, samme vinkel, samme årstid, samme belysning som for mere end 100 år siden.

I tilslutning til bogen efterlyses et maleri af Th. Philipsen ”Fra kirkegården på Saltholm” malet i sommeren 1889.

Fra Kirkegården på Saltholm

Maleriet, der har størrelsen 57 x 63 cm, kendes kun i sort/hvid gengivelse fra en kunstbog. Maleriet beskrives på følgende måde:
Maleriet viser os den høj, hvorunder nogle af koleraens ofre ligger nedgravet og som kaldes ”Kirkegården”. En hest græsser ved dens fod, to heste på dens top, hvor også et føl søger die hos sin moder. I baggrunden ses den store saltholmsflade med mange kreaturer. Skyerne løfter sig i mægtige former i den høje luft, flænges af vinden og kantes med lys fra solen, der sender et blegt og flygtigt strejf ned over de to græssende heste på højen og lader den hvide lyse dobbelt hvid. Hestenes manker og haler vajer for vinden.

På museet Kastrupgårdsamlingen i Tårnby er der en hel sal med malerier af Th. Philipsen, og også Amager Museet i Store Magleby har en fin samling af Th. Philipsen malerier.

Desuden hænger mange af Th. Philipsens malerier eller har hængt på væggene hos familier på Amager, og måske er der blandt de historisk interesserede personer en eller flere, som kan kaste lys over maleriets skæbne!

Foredragsaftenen er arrangeret af Dragør Lokalhistoriske Forening, som også byder velkommen til alle med interesse for Saltholm og Th. Philipsens malerier.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?