Polarskole: Dragør-elever uddannes i Grønland og Arktis

Skolerne i Dragør har netop afholdt det årlige ’Polarskole’-forløb for elever i både de store og små klasser. Bag læringsforløbet står også Ungdomsskolen og polarfarer Gregers Gjersøe, der bidrager med ekspeditionserfaring fra Grønland og Arktis.

Dykker ned i alt det spændende

I undervisningsforløbet, der løber over et par uger, får lærere og elever mulighed for at dykke ned i alt det spændende, der foregår i Arktis lige nu. De forskelligartede dyr, farefulde ekspeditioner, det moderne Grønland, klimaforandringer samt ikke mindst de mange problematikker og nuancer, som fylder i Arktis lige nu: Isen der smelter på grund af klimaforandringerne, tiltag til olieefterforskning i det Arktiske Ocean, nye skibsruter gennem Arktis og meget mere.

Tværfagligt undervisningsforløb

Som grundlag for undervisningsforløbet, der hvert år foregår tværfagligt på skolerne i Dragør, har Gregers Gjersøe skrevet en bog om det morderne Grønland og sine oplevelser i Arktis og Grønland, hertil har han udarbejdet diverse undervisningsmaterialer samt oprettet en hjemmeside: www.polarskolen.dk. Polarudforskningsforløbet på skolerne inkorporerer et samarbejde på tværs af fag og lærere. Dette kombineres med lærerige og inspirerende foredrag af Gregers samt elev til elev-undervisning, hvor de lidt ældre elever laver stande med polartemaer, quizzer og underviser de yngre.

Viden skaber forståelse

Gregers Gjersøe har tidligere krydset Grønland og stået på ski helt til Sydpolen. Gregers motivation for at oprette Polarskolen kommer fra hans fascination af den spektakulære natur i de arktiske egne, de gamle polarfarere samt ønsket om at give danske skoleelever en større indsigt i og forståelse for Grønland og Arktis.

“Viden skaber forståelse og nedbryder fordomme. Polarskolen er derfor skabt i forsøget på at udbrede viden om Arktis, Grønland og Færøerne. Eksempelvis om grønlænderne, der er et utroligt spændende folk med en rig kulturhistorie, hvor i blandt der er mange succeshistorier. Dem hører vi bare ikke helt så tit om. Polarskolen har derfor et bredspektret formål, som handler om at bibringe eleverne viden, gerne et engagement, og altså også at nedbryde nogle af de fordomme, der findes”, siger Gregers Gjersøe.

Den afsluttende ekspedition

Forløbet rundes af med en ekspedition på Kongelundsfortet. Her skal eleverne selv prøve kræfter med det arktiske klima og udfordringer, og de skal i hold kæmpe om at komme først til Nordpolen. Her er det igen Ungdomsskolen og Polarskolen, der står for de forskellige fysiske aktiviteter – og den samlede vinderklasse, vinder en herlig dag med Ungdomsskolen. Tidligere vindere har eksempelvis været ude at sejle samt været på overnatning.

Fakta om Polarskolen

Grønland og Arktis en stor en del af vores danske kulturelle baggrund med de kendte danske polarfarende, som for eksempel Knud Rasmussen. Med Rigsfælleskabet er Grønland og Arktis også en del af vores DNA som danskere. Det element arbejder Polarskolen med at holde i hævd og give indsigt i. Det er muligt at læse mere om Polarskolen på: www.polarskolen.dk

Nedenfor galleri med billeder fra Polarskolen, da forløbet blev afholdt på Store Magleby Skole:

[Best_Wordpress_Gallery id=”31″ gal_title=”Polar ekspidition”]

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?