Vegansk i Dragør

Supermarkederne har fået øje på det stærkt voksende kødfrie marked. Det betyder kronede dage for veganere, vegetarer, flexitarer og alle dem der går op i dyrevelfærd og klima.

Veganske produkter er i de sidst par år poppet op i danske supermarkeder og mange flere er på vej. Plantefars er et af de produkter som allerede har solgt langt over supermarkedernes forventninger. Nu kan man også købe æg udvundet af alger, is af havremælk og forskellige postejer – vel at mærke grøntsagspostejer, drikkeklare ”mælkeprodukter” uden mælk.

De fleste supermarkeder har set trenden og ruster sig til fremtidens kamp om de trendy veganere og den generelle ændring i vores madkultur.

2017 var året hvor veganertrenden for alvor fik sit gennembrud i Danmark og 2018 vil byde på en stor vækst i markedet med mange flere varer på hylderne.

Hitter på de sociale medier
Det er trendy at spise vegansk. Mad er oppe i tiden og man brander sig på det som person. På de sociale medier ser man flere og flere som slår på tromme for den veganske madkultur, dyrevelfærd og ikke mindst det klimaaftryk kød sætter.

På landsplan fylder veganere imidlertid mere på de sociale medier end på middagsbordet ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst (kilde: søndagsavisen)

Der er flere såkaldte Flexitarer som er betegnelsen for dem som vælger at springe over kød fra tid til anden. Det er et udtryk for en højere grad af bevidsthed, om hvad vi putter i munden og hensynet til klima, miljø og sundhed.

Veganer i Dragør
DragørNyheder.dk har talt med Julie Bering som bor i Dragør med sin kæreste Nicklas (og meget snart en helt ny Dragørpige). De flyttede tilbage til Dragør i december sidste år fra den mere pulserende Amagerbro.

Julie er det man kan kalde en inkarneret fuldblods veganer – hun har aldrig spist kød (så vidt hun ved).

Julie er ikke bare glad for dyr. Hun elsker og respekterer alle dyr. (Privatfoto)

På spørgsmålet om hvordan det er at være veganer i Dragør siger Julie;

”Der er det udvalg der nu engang er i supermarkederne. Spisestederne i Dragør har endnu ikke så meget at byde på, medmindre man sorterer fra eller spørger specifikt. Der er lang vej endnu, i forhold til udbuddet i København. Spisestederne kunne godt følge lidt mere med tiden og efterspørgslen – vi bliver flere og flere veganere i Dragør. Der er i det hele taget mangel på grønne og sunde retter så jeg glæder mig til at spisestederne og supermarkederne hopper med på bølgen. Lidt for meget stjerneskud og pizza” tilføjer Julie.

Man er ikke i tvivl når man møder en veganer. (Privatfoto)

”I de fleste supermarkeder kan man få bønner, linser, kikærter og økologisk grønt til en fornuftig pris. Samtlige forhandler også plantebaseret mælk, så det gælder om at holde øje med hvor der er tilbud, ellers kan det godt være lidt dyrt”, siger Julie videre.

DragørNyheder.dk spurgte Julie om hvilke favoritretter eller livretter hun har. “Pyh det er svært at vælge, men hvis det er hjemmelavet, så foretrækker jeg”;

1. Friske forårsruller af rispapir med forskelligt grønt og peanutsovs

Veganske forårsruller

2. Grøntsagslasagne med grønt, bønner, vegansk bechamelsovs og vegansk ost

Grøntsagslasagne

3. Stegt elsk (den veganske version af flæsk) med persillesovs og kartofler. Og man kan ifølge Julie aldrig få for meget sovs ?

Klik på billedet for at få opskriften på en af Julies favoritter. Stegt elsk med persillesovs og kartofler.

Elsk (vegansk flæsk) laver Julie fra bunden af tofu (kan købes alle steder), gærflager (vegansk ostekonsistens), olie, soyasauce og vand.

Med andre ord så kan man godt være veganer i Dragør, men indtil videre er det lidt på ”smalkost” hvis det hele skal handles lokalt. Derfor ser Julie rigtig meget frem til, at spisestederne og supermarkederne får flere varer på hylderne og i menukortet.

Den kødfri trend er kommet for at blive
Mange unge vil gerne leve sundt og ønsker at spise mere balanceret. Derfor vil grønt fylde mere i kostvanerne i fremtiden. Udbuddet af veganske færdigretter vokser også. Det er – indtil videre – et fænomen der er størst i de store byer og blandt unge. Når det for alvor når de københavnske unge – så bliver det en toneangivende trend som gør, at markedet blot vil stige – så den veganske trend er kommet for at blive – også i Dragør.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?