Hvad betyder den nye persondataforordning for private?

I morgen træder den nye EU Persondataforordning i kraft. Der er lige nu meget fokus på persondataforordningen for virksomhederne, men hvad betyder den for dig som privatperson?

Ganske enkelt kan man sige at loven først og fremmest er lavet for at beskytte dig!

Lad os se nærmere på det:

For at forstå loven skal vi vide hvad persondata er. Nedenfor er en liste med hvad persondata er. De vigtigste persondata i dagligdagen er navn, adresse og telefonnummer.

Vi ved godt vi ikke skal give koder ud, men hvorfor skal vi beskytte navn, adresse og telefonnummer?

-Det skal vi gøre for at undgå misbrug og svindel, da disse oplysninger i de forkerte hænder bl.a. kan bruges til alt fra falske sygesikringskort til quicklån og hacking af vores personlige koder.

Men hvad er persondata?

Persondata er:

• Adgangskoder
• Adresse
• Cpr-nummer
• Elektroniske spor
• E-mail adresse
• Familiemæssige oplysninger
• Fotos
• Fødselsdato
• GPS-oplysninger
• Initialer/loginnavn
• Interesser
• IP-adresse
• Kreditkortnummer
• Køn
• Logning i IT-systemer
• Løn
• Mac-adresse
• Medarbejder-ID
• Navn
• Nummerplade
• Pasnummer
• Personlige produktionstal
• Personlighedstest
• Rejse oplysninger
• Stilling
• Størrelse på sko og tøj
• Telefonnummer
• Uddannelse – karakterer
• Videoovervågning

Særligt følsomme persondata:

• Biometriske oplysninger
• Fagforening
• Genetisk information
• Helbreds oplysninger
• Politisk overbevisning
• Race, etnicitet
• Religion/filosofisk overbevisning
• Seksuel orientering/seksuelle forhold
• Straffeattest
• Væsentlige sociale problemer

Dine rettigheder i henhold til Persondataloven:

• Ret til at få information fra den dataansvarlige om, at der indsamles oplysninger om dig.
• Ret til indsigt i de oplysninger, der behandles, om dig selv.
• Ret til at protestere mod, at behandling af oplysninger finder sted.
• Ret til at protestere mod, at oplysninger om dig selv videregives med henblik på  markedsføring.
• Ret til at få oplysninger, der er urigtige eller vildledende, rettet eller slettet, samt i den forbindelse at forlange, at andre, der har modtaget oplysningerne, orienteres om dette.
• Ret til at tilbagekalde et samtykke.

Datatilsynets hjemmeside kan du læse mere om dine rettigheder i forhold til de myndigheder, virksomheder og foreninger, der har / registrerer dine persondata.

Nedenfor får du svar på nogle af de hyppige spørgsmål:

Kan jeg ringe til min gamle arbejdsplads og bede dem om at glemme mig?

-Nej, de har ret til at gemme nogle oplysninger i forhold til andre love.

Kan jeg bede min gamle arbejdsplads om at fremvise hvilke data de har gemt om mig?

Ja, du har nu ret til at få indsigt i hvilke data de har og hvordan de opbevares.

Må telefonselskaberne ringe til os med henblik på salg?

-Ja, de samme regler gælder i forhold til, hvis du har givet dem lov. Dog vil der i fremtiden stå mere tydeligt, hvad du siger ja til.

Må mine børns skole have lister med forældre og telefonnumre hængende?

-Nej, det er persondata, det må ikke hænge frit tilgængeligt fremme.

Må jeg skrive navn og adresse på mine jobansøgninger?

-Ja, loven er lavet til at beskytte dig. Virksomhederne har pligt til at slette ansøgningen igen efter 30 dage.

Hvad nu hvis virksomheden spørger om de må beholde ansøgningen længere, må de så det?

-Ja, hvis du giver dem lov, så må de godt opbevare den længere.

Når jeg går fra en hjemmeside til den anden, så gemmer de mine data til reklamer, må de det?

-Nej, det må de ikke! Der kommer en Cookie lov omkring det senere på året.

Har du flere spørgsmål, så skriv til os eller tag fat i Datatilsynet

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

I cirkus med corona-pas

Nu kan familien komme i cirkus med corona-pas. Cirkus Baldoni gæster Dragør og Tårnby i maj. Forestillingen ‘Det for Vildt’ starter sin landsturné i morgen

Læs mere »

Go’morgen Amager

Søndag 9. maj – solen står op kl. 05.10 og går ned kl. 21.02. Dagen tiltaget med 08.50 minutter. Månen er aftagende – to dage til nymåne. Vejret:

Læs mere »