Ukendt pesticid fundet i drikkevandet i Dragør

Pesticid-resten Dimethylsulfamid er blevet fundet hos en række vandværker hos Hovedstadens Forsyning, HOFOR. Hårdest ramt er værkerne i Dragør og Hvidovre, og man ved ikke hvor længe pesticid-resten har været i vandet, skriver DR

Foto: DragørNyheder.dk

Dragør er hårdest ramt

Det er særligt vandværkerne i Dragør og Hvidovre, der har været hårdt ramt. Her blev stoffet fundet i koncentrationer over grænseværdien.

De to værker blev midlertidigt lukket ned, da man opdagede sprøjtegift-resten i vandet.
På de øvrige vandværker, hvor stoffet er fundet, er de ramte boringer også blevet taget ud af drift.

På gaden i Dragør bekymrer fundene. Pensionist Vivi Krøyer er en af dem, der har fået det forurenede vand ud af vandhanen.

– Jeg synes, det er skræmmende, at vi har gået og drukket vand med et giftstof i, som man ikke har kendt noget til, siger hun til DR

I Dragør har man målt den højeste koncentration af Dimethylsulfamid. Det bekymrer Vivi Krøier og hendes søster Lotte Krøjer. (Foto: DR)

Men hun er glad for, at problemet i det mindste er blevet opdaget.

– Det er rigtig godt. Men omvendt, så tænker jeg gu’ ved, om der er andet i vores drikkevand, vi ikke ved noget om, siger hun til DR

Vi ved ikke meget om stoffet

Værket i Dragør er nu delvist oppe at køre igen. Ingen ved dog, hvor længe det forurenede vand har været sendt ud til forbrugerne.

fra DR

– Vi kan faktisk ikke sige, hvor længe stoffet har været i vandet. Vi ved, at stoffet har været brugt i en årrække, men da vi ikke har testet for det før, ved vi det ikke, siger Ann-Karin Pedersen, leder af Vandkvalitetssektionen i HOFOR, til DR

Tegner sig et “dystert billede”

Miljøstyrelsen har efter opdagelsen reageret hurtigt og fået sat en screening i gang i grundvandsovervågningen, skriver TV2 Nyheder.

– Vandselskaberne kæmper en indædt kamp for at holde rester af tilladte og forbudte pesticider ude af drikkevandet. Det er på tide, at politikerne opfylder danskernes ønske om rent, pesticidfrit drikkevand og får det beskyttet en gang for alle.

Vi ved ikke meget om stoffet

Værket i Dragør er nu delvist oppe at køre igen. Ingen ved dog, hvor længe det forurenede vand har været sendt ud til forbrugerne, skriver DR videre

– Vi kan faktisk ikke sige, hvor længe stoffet har været i vandet. Vi ved, at stoffet har været brugt i en årrække, men da vi ikke har testet for det før, ved vi det ikke, siger Ann-Karin Pedersen, leder af Vandkvalitetssektionen i HOFOR.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at der ikke er nogen akut sundhedsrisiko forbundet med at have drukket det forurenede vand.

Men der er stort set ikke lavet nogen sundhedsmæssige undersøgelser af pesticid-resten, og derfor kan det være særligt svært at sige, hvad den eventuelle langtidspåvirkning kan være.

Det fortæller Hans Sanderson, der er seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

– Vi ved ikke så meget om det her stof. Det er sandsynligvis ikke kræftfremkaldende, men derudover ved vi ikke så meget om det, står der videre artiklen fra DR

Kilder: DR & TV2 Nyheder

Seneste artikler

 

Fik du læst?