Watergate: Borgere vrede over manglende information i pesticidesagen

Dragør Kommune er kommet i bølgegang i forbindelse med pesticidesagen og lukningen af vandværket uden at borgerne har været orienteret om det.

TV2 Lorry bringer i dag en artikel i forbindelse med nyheden om fund af pesticider i det lokale vandværk og hvorfor kommunen ikke informerede borgerne om, at HOFOR lukkede det lokale vandværk efter fund af for store mængder af ukendt pesticid, skriver TV2 Lorry i dag.

Fra Facebook gruppen DragørNyheder

Grundlovsdag kom nyheden om, at det lokale vandværk har været lukket ned efter fund af pesticider i drikkevandet.

“Jeg kan godt forstå, at borgerne tænker, hvor kommunen er henne i denne sag”

Allan Holst (S), 1. viceborgmester i Dragør og repræsentant i bestyrelsen i HOFOR

I dag kan man læse på TV2 Lorry at debatten i DragørNyheder Facebookgruppen har givet anledning til vrede hos mange borgere.

Fra Facebook gruppen DragørNyheder

– Skandale og kæmpe tillidsbrud at skulle læse om det i pressen. Det burde være meldt ud fra kommunens side, de må have fået denne information før pressen, skriver Sofie Sønderup blandt andet i tråden i Facebookgruppen DragørNyheder, mens andre melder sig i koret og efterlyser svar fra kommunen, skriver TV2 Lorry i artiklen i dag.

Fra Facebook gruppen DragørNyheder

 

Allan Holst (A), der er 1. Viceborgmester i Dragør og også sidder som kommunens repræsentant i HOFORs bestyrelse, svarer her på kritikken til TV2 Lorry:

– Det er et sammenfald af omstændigheder. Den første omstændighed er, at pressen først skulle have bragt nyheden torsdag, altså i morgen. Det blev så fremrykket til tirsdag, hvor det var Grundlovsdag. Den næste omstændighed er, at Dragør Rådhus er lukket Grundlovsdag og også dagen forinden om mandagen, så derfor var det ikke muligt at informere om det, kan man læse i artiklen på TV 2 Lorry.

– Og for det tredje, så er det HOFOR som vandselskab, der er driftsansvarlige.

Forstår godt borgernes vrede

– Det ændrer dog ikke det faktum, at mange borgere tænker, ”at det må kommunen vide noget om”. Vi havde ikke mulighed for at få informationerne ud før, for vi kendte ikke til situationen i sidste uge, men Hofor lagde en meddelelse på deres hjemmeside enten sent mandag aften eller tidligt tirsdag, forklarer Allan Holst til TV2 Lorry.

Han kan godt sætte sig ind i den utryghed og vrede, som situationen har vakt hos borgerne.

– Jeg kan godt forstå, at borgerne tænker, hvor kommunen er henne i denne sag, for de tænker jo ikke på at det er Grundlovsdag, men at deres drikkevand er forurenet og at det skulle have været formidlet ud fra kommunens side. Men jeg vil gerne understrege, at det vigtigste i den her sag er, at det er blevet håndteret korrekt af HOFOR. De har sikkerhedsmæssigt reageret, som de skulle, og der er ikke nogen utryghed for borgerne.

HOFOR er forpligtet gennem lovgivning at tage stikprøvekontroller og undersøge vandkvaliteten, og det gør man løbende.

– Jeg håber, at borgerne tager imod den faktuelle forklaring, og at der ingen fare er ved at drikke vandet. Jeg drikker også mit eget vand, slutter Allan Holst i artiklen på TV2 Lorry i dag. 

KORT OM SAGEN

To vandværker i hovedstadsområdet blev lukket ned af Hofor på grund af fund af for store mængder af stoffet Dimethylsulfamid, forkortet DMS.

Stoffet er en pesticid-rest, der stammer fra sprøjtemidler anvendt blandt andet til landbrug og træbeskyttelse. Ved vandprøver blev stoffet fundet på otte af Hofors 14 vandværker i hovedstadsområdet. Det er noget nyt, at der testes for stoffet.

Dog var det kun hos Hvidovre Vandværk og Dragør Vandværk, at mængden af DMS var så høj, at Hofor har været nødsaget til at lukke værkerne helt.

De to vandværker blev lukket i starten af maj måned.
Hofor oplyser, at kilden til det forurenede vand i Dragør er fundet, og at den forurenede boring nu er afskåret fra vandforsyningen, så vandværket i Dragør på ny er oppe at køre igen.

Kilde: TV2 Lorry

HVAD ER DMS?

En forkortelse for stoffet N,N-dimethylsulfamid.

Ifølge Hofor stammer stoffet sandsynligvis fra svampebekæmpende midler, der anvendes ved landbrug, frugt- og planteavl og i trævareindustrien.

Det vides endnu ikke, hvor farligt stoffet er. Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet bedt om at udarbejde en sundhedsfaglig vurdering af stoffet.

Indtil videre har vandværkerne ikke været pålagt at kontrollere for DMS ifølge Miljøstyrelsens krav til kontrol af vandkvaliteten. Det bliver alle vandværker fra 1. juli 2018.

Kilde: HOFOR

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?