Borgmester i Kina: ”3 møder fra en samtale med den kinesiske præsident!”

Tilbage i december fik Dragør besøg af den kinesiske turismeminister Li Jinzao med følge. Ministeren og følget blev blandt andet vist rundt i den gamle by og fik serveret en klassisk dansk julefrokost i pakhuset på havnen. Efter dette besøg blev Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup så gen-inviteret til International Mayor’s Forum on Tourism i Zhengzhou i Kina. Den invitation tog borgmesteren imod, og sidst i maj drog han afsted, flankeret af direktør i Dragør Kommune Jesper Tangbæk.

Borgmester Eik Dahl Bidstrup taler med borgmesteren i Zhengzhou.
I baggrunden er det tolken, der ses.

Tæt pakket program

Borgmester Eik Dahl Bidstrup fortæller om et tæt pakket program, som både var en stor oplevelse, men også gav stof til eftertanke omkring, hvad der skal til for at netværke med de mest relevante turismeaktører og ikke mindst at få hul igennem til de kinesiske medier på turen.

”I Kina gælder det om at komme frem i bussen – også selvom den er godt fyldt op. Hvis man bliver siddende på bagsædet, så sker der ikke noget. Der skal trykkes hænder og hilses på. Der skal uddeles visitkort og gives gaver, som i øvrigt var danske småkager, vi havde med. Der skal også arbejdes mellem møderne. Det brugte vi ret meget tid på, og lige pludselig havde jeg fået fast plads ved siden af de kinesiske værter til diverse arrangementer og blev interviewet af kinesiske medier. Det var nok også derfor, at en af de kinesiske værter tørt konstaterede: I er 3 møder fra en samtale med den kinesiske præsident!”, fortæller Eik Dahl Bidstrup.

Stort publikum

Det formelle formål med invitationen til Kina var International Mayor’s Forum on Tourism, som blev afholdt i Zhengzhou i Kina. En by med 14,1 mio. indbyggere. For borgmester Eik Dahl Bidstrup var det et noget større publikum, end han er vant til.

”Der var borgmestre fra hele verden – lige fra Honolulu i USA til Halden i Norge. Der var store byer repræsenteret såsom Moskva, Toulouse og Napoli. Der var dog også mindre kommuner repræsenteret såsom Longreach fra Australien til os fra Dragør. Temaerne på konferencen var især udvikling af bæredygtig turisme med fokus på respekt for turistdestinationens kultur og traditioner. Betydningen af Unescos verdensarv var også på dagsordenen. Her var det vigtigt at fremhæve Dragørs bestræbelser for at blive en del af verdensarven, så det gjorde vi, hver gang vi havde mulighed for det”, siger Eik Dahl Bidstrup.

Venskabserklæring med byen Zhengzhou

Under konferencen underskrev borgmesteren en venskabserklæring med byen Zhengzhou, og byens borgmester ønsker i øvrigt at komme på besøg i Danmark og Dragør.

”Nu må vi se, hvad der kommer ud af det. Det var i hvert fald en meget positiv oplevelse, at der er så meget interesse for at besøge Dragør fra kinesernes side. Vores bekymring kan så gå på, om det kan føre til masseturisme og dermed for mange turister – i forhold til, hvad Dragør kan bære. Men her er der godt nok også sket en udvikling i den kinesiske turisme. Fra at de rejser i store grupper, bliver det mere og mere almindeligt at rejse, som vesterlændinge også gør det – få sammen og med skræddersyede individuelle programmer”, fortæller Eik Dahl Bidstrup.

Kinesisk samarbejde med Dragør

Efter konferencen gik turen til Shanghai, hvor der også var et officielt program på dagsordenen. Der var arrangeret møder med Shanghais turistmyndigheder og nogle af byens rejsearrangører.

Her blev der ifølge Eik Dahl Bidstrup talt om turisme, uddannelse, hotelkapacitet, flyforbindelser, visum og kinesiske investeringer. Endelig gik turen så til Chongming, som er en ”lille” kommune med 750.000 indbyggere.

”Chongming ønsker at undersøge muligheder for konkret samarbejde med os i Dragør, og deres interesse gælder især ældreomsorg, indsatser for børn og unge, uddannelse, miljø og affaldshåndtering. Det vil sige områder, hvor Dragør Kommune kan bidrage med erfaringer”, fortæller Eik Dahl Bidstrup.

Evaluering med Dragørs interessenter

Næste skridt bliver ifølge borgmesteren at vurdere, hvad der konkret kan arbejdes videre med fra turen. Herunder at formidle de mange indtryk til Dragørs erhverv og turisme, turistorganisationer, uddannelsesorganisationer og vurdere muligheden for samarbejde med Chongming.

”Kina buldrer afsted med høj hastighed, og besøget gav mange indtryk og stof til eftertanke. Én ting lærte vi dog hurtigt: Dem der ”sparker døren ind” får opmærksomheden. Men det er vi sikkert ikke de første, der finder ud af”, siger Eik Dahl Bidstrup.

Kort om turen til Kina

  • Dragør deltog i konference med 120 lokale og regionale myndigheder fra hele verden
  • Dragør er blevet omtalt gennem borgmesterens deltagelse i 2 interviews til tv-kanaler og 3 interviews til lokale medier.
  • Borgmesteren har afholdt møder med borgmestre fra Zhengzhou, Lyoyang, og Chongming. Alle borgmestre ytrede ønske om genbesøg i Dragør/Danmark.
  • Chongming ønsker at undersøge muligheder for konkret samarbejde indenfor ældreomsorg, indsatser for børn og unge, uddannelse, miljø og affaldshåndtering.
  • Borgmesteren havde møder med lokale myndigheder, medier, turistorganisationer og et flyselskab, hvor der især blev talt om turisme.

Herunder ses den officielle gaveoverrækkelse i Kina samt borgemestrene fra henholdsvis Dragør og Zhengzhou med følge.

Seneste artikler

 

Fik du læst?