Udeværksted i Høgevænget: Når det konkrete og digitale rum smelter sammen

Børneinstitutionen Høgevængets udeværksted bringer det traditionelle træværksted og nyere digitale muligheder sammen.

Der bliver snittet og arbejdet i træ i Høgevængets udeværksted.

Hyggeligt og velassorteret udeværksted

I Dragør Kommune ligger Børneinstitutionen Høgevænget. I et hjørne af institutionens store flotte legeplads er der indrettet et hyggeligt og velassorteret udeværksted til børnene. På taget er der opsat solceller, som leverer strøm til værkstedets lys, loddekolber osv. Langs væggene i værkstedet hænger værktøjet i sirlig orden over drejebænkene, og både inden for og uden for ligger der træ og grene, som børnene kan arbejde med.

Inspirerende og nutidigt uderum

Høgevængets udeværksted er dermed et godt eksempel på et inspirerende og nutidigt uderum i en børneinstitution i Dragør. Her kan børnene under kyndig vejledning af medarbejderne lære at arbejde i træ og være kreative med relativt simple midler.

Høgevængets værksteds- og udepædagog Christian Pørksen har været primus motor i udviklingen af værkstedet.

”Vores formål med værkstedet er at give børnene en masse gode muligheder for inspirerende legeoplevelser på et bæredygtigt grundlag. Derfor har vi også en aftale med Vej- og Gartnerafdelingen i Dragør Kommune, der leverer grene og træ til os fra deres arbejde rundt omkring i kommunen. Vi har også fået installeret solceller på taget, og på den måde er værkstedet blevet helt bæredygtigt”, fortæller Christian Pørksen.

Videndeling med forældrene

I Høgevænget lægges der stor vægt på at bruge de nyeste digitale muligheder for videndeling med forældrene og børnene i mellem.

”Vi bruger digitale platforme, for eksempel i form af en Facebook-gruppe og børneintra. Der deler vi løbende små videoer af børnenes leg i værkstedet, som forældrene kan logge ind og se i løbet af dagen. På den måde kan de tale meget konkret tale med børnene om deres dag. Derudover laver vi i værkstedet små sjove videoer med instruktioner i træarbejde eller lign, som kan ses af børnene. Vi integrerer dermed de digitale muligheder både i vores i pædagogik og samarbejdet med forældrene”, fortæller Christian Pørksen.

Nyt “socialt rum”

Kombinationen af det traditionelle træværksted, hvor børnene kan bruge deres kreativitet og blive inspireret til lege samt de nye digitale muligheder, giver ifølge Christian Pørksen et nyt slags ”socialt rum” mellem medarbejderne, børnene og forældrene.

”Det er jo lidt sjovt, at det traditionelle træværksted har fået en renæssance – med en slags digital overbygning. Man har længe været gået væk fra denne type værksteder i institutioner, da man måske var lidt bange for at lade børnene arbejde med værktøj. Men nu det kan sagtens lade sig gøre, fordi vi benytter sikre metoder og kyndig vejleding, og fordi vi har inddraget forældrene i værkstedet fra starten, hvor mange også har doneret værktøj og lignende”, fortæller Christian Pørksen.

Sikker leg i højsædet

En af de ting, som børnene kan prøve i udeværkstedet er at kløve brændeknuder. Hvilke normalt gøres med en økse, men det ville ifølge Christian Pørksen være alt for risikabelt.

”En forældre har i Dragør har derfor tidligere fået ideen til at konstruere en genial lille holder med et øksehoved nede i, som vi benytter os af. Der stiller børnene så brændeknuden og slår på enden med en lille kølle. På den måde bliver knuden fint kløvet – helt uden den risiko, som en økse i fri dressur ville indebære”, forklarer Christian Pørksen, der også fortæller, at der er lås på værkstedet, og børnene kun må være i værkstedet med en af medarbejderne i Høgevænget.

Kønsroller udfordres

Udeværkstedet er, ifølge Christian Pørksen, også med til at udfordre normer omkring kønsroller. Hvor det traditionelt set mest har været drenge, der snittede i træ og den slags, har udeværkstedet vist sig i den grad også at kalde på pigerne i Høgevænget.

”Nogle gange når jeg ikke engang at få jakken af om morgenen, inden pigerne vil ud at snitte og arbejde i værkstedet. Det er jo ret tankevækkende, og en af grundene til udeværkstedet er blevet sådan en succes. Det inspirerer og udfordrer alle børnene hernede uafhængigt af deres køn. Derudover er der så også vores flotte ny renoverede legeplads, som bare er skøn og indeholder mange fantastiske muligheder. Faktisk er der ofte legemuligheder i små ting, som vi voksne ikke lige ser, men som børnene derimod sagtens kan se. Deres fantasi og kreativitet er utrolig – de vil så gerne bygge og skabe. Derfor er vi rigtigt glade for, at vi nu har fået udeværkstedet også. Og så selvfølgelig vores fantastiske forældresamarbejde omkring værkstedet og i dagligdagen, som gør meget muligt, og som vi sætter stor pris på”, siger Christian Pørksen.

Fakta om legepladser i Dragørs daginstitutioner

Der blev i 2017 bevilget 0,5 mio. kr. til renovering af legepladser på dagtilbudsområdet i Dragør Kommune.

[Best_Wordpress_Gallery id=”43″ gal_title=”Udeværksted”]

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

 
 

Fik du læst?

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

Læs mere »