Havbakterier buldrer frem i sommerheden!

De sub-tropiske tilstande sender horder af badegæster på strandende i disse dage. Men der er god grund til at være påpasselig, da sommerens hedebølge og det varme badevand medfører øget vækst af havbakterier som ikke nødvendigvis bringer noget godt med sig.

Foto: DragørNyheder.dk

Særligt påpasselig skal man være, hvis man bader med åbne sår eller på anden måde er immunsvækket. Nogle af disse havbakterier kan nemlig være sygdomsfremkaldende hos mennesker.

Specielt i de indre farvande med lavt saltindhold, har bakterierne gunstige forhold og for vandet omkring København og Køge bugt er prognosen de kommende dage at niveauet kan blive “meget højt”.

HVAD ER HAVBAKTERIER?

Havbakterier er en samlebetegnelse for Vibrio- og Schewanella-bakterier, der findes i havvand. Nogle af disse bakterier kan være sygdomsfremkaldende hos mennesker.
Bakterierne er naturlige i havvandet hvor de er en del af økologien, men når vandet når over 20 grader i længere perioder, så opnår bakterierne gode forhold for at formere sig og derved vokser bestanden i havvandet.
Billedet viser prognosen for risiko for havbakterier de kommende fem dage. Jo mørkere en rød farve, des højere en risiko for høj mængde havbakterier. Den mørkerøde farve ud for København kategoriseres som “meget høj”, mens farven sort angiver den højest mulige risikoværdi. Foto: Det Europæiske Sygdomsagentur ECDC (Kilde: TV2 Lorry)

Øget risiko for badende med sår på kroppen

Som almindelig sund og rask badegæst er der ikke ingen grund til bekymring, men hvis man er immunsvækket eller har sår på kroppen, så skal man være påpasselig med at bade i havet, siger Kurt Fuursted, overlæge og sektionsleder for bakterier, parasitter og svampe ved Statens Serum Institut til TV2 Lorry.

Infektioner med havbakterier er sjældne, forklarer han. Smitte fra havbakterier vil det oftest vise sig som en infektion i et sår, man havde i forvejen, eller som en øre-infektion.

Men hos personer, der lider af en alvorlig sygdom, der svækker immunsystemet, kan infektionerne udvikle sig alvorligt. Der er dog ingen grund til Panik siger Kurt Fuursted til TV2 Lorry.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?