Gør dig klar til århundredets længste totale måneformørkelse

Gør dig klar til blodrød måne og det 21. århundredes længste totale måneformørkelse som indtræffer fredag aften omkring kl. 21.30. Det giver en rød måne, hvor der også vil være mulighed for at se planeten Mars. Måneformørkelsen kaldes også for blodmåne, og fænomenet kan opleves i hele Danmark fredag den 27. juli.

Vil du starte weekenden med noget spektakulært, skal du tage et tæppe og måske en kikkert og smutte en tur ned på havnen, stranden eller engen hvor du får et frit udsyn mod øst. Der vil du være sikker på at få det bedste kig på dette århundredes længste måneformørkelse.

Månen står op klokken 21.23 i København, og blodmånens røde skær kan ses fra omkring klokken 21.30 og kl ca. 22.20 vil den være på sit højeste. Blodmånen forsvinder først igen efter halvanden time, så der bliver masser af tid til at studere fænomenet der bliver den længste totale måneformørkelse i dette århundrede.

Er det farligt for øjnene?
Modsat totale solformørkelser, så behøver du ikke briller eller lignende, for at se op på en blodmåne. Det er helt ufarligt.

Om måneformørkelse:
Helt kort fortalt sker der det, at fuldmånen glider ind i jordens skygge, så jorden blokerer for solens lys. Det er det rødlige lys fra solen, som giver månen den karakteristiske farve.

Hvornår er næste gang:
Faktisk skal du kun vente til 21. januar 2019, før der er total måneformørkelse igen. Den vil kunne ses i de tidlige morgentimer. Herefter må du vente til den 7. september 2025 for at se fænomenet igen i Danmark.

Seneste artikler

 

Fik du læst?