Amager er blevet til Guldøen – Dragør følger med

For mange år siden kaldte man Amager for “Lorteøen”. Det har sin helt egen historie tilbage fra en tid hvor man oprettede en rensestation på Amager som blev endestation for de københavnske latrinspande. Så ikke helt uden grund “kælenavnet”.

Den grimme ælling har imidlertid vokset sig ud af skyggen, smidt kælenavnet og er i dag blevet til en smuk svane som tiltrækker nye mennesker som vil bo og leve på Amager, virksomheder flytter til og ikke mindst er Amager blevet et yndet udflugtsmål for besøgende og turister fra hele verden.

Dragør – muligvis kronen på værket, i kulturhistorisk forstand – har i særdeleshed mærket effekten af Amagers udvikling de seneste årtier hvor Ørestaden med bl.a. Bjarke Ingels Otte-tallet, Metroen, DR-byen, Amager Strandpark, Den Blå Planet og meget, meget mere har sat Amager på verdenskortet. Det betyder bl.a. stigende boligpriser men også en markant stigning i besøgende og turister – ikke mindst til Dragør – den lille perle ved Øresund.

DragørNyheder.dk spurgte formanden for Dragør Turistråd, Axel Bendtsen, om fremtidsudsigterne for turismen og hvordan vi imødekommer den store tilstrømning af besøgende.

Axel Bendtsen, Formand for Dragør Turistråd. Foto: DragørNyheder.dk

“Vi har så meget at byde på. Dragør er helt unik og det har man fået øjnene op for. Ikke mindst vil en muligt forestående optagelse på UNESCO´s verdenskulturarvsliste få stor betydning for Dragør. Det vil bl.a. give byens forretninger en enorm indtægtskilde. Men det kræver, at vi fastholder det særlige ved Dragør. Vi skal sørge for, at Dragør ikke bliver et Tivoli, men at byen bevarer sit originale særpræg hvor der fokuseres på kvalitet fremfor kvantitet. Noget af det helt særlige, som mange turister bemærker når de besøger Dragør, er netop, at byen og forretningerne er autentiske. Man møder ikke hovedstrøg med to hundrede souvenirbutikker og ishuse på rad og række. Det er en by som er funderet på det originale, med god kvalitet og service. Det er netop det, de besøgende værdsætter og som bl.a. gør Dragør til en særlig oplevelse”.

“Jeg kan nævne en oplevelse med besøg fra en gruppe medarbejdere fra Wonderful Copenhagen i Dragør, hvor én af dem kom tilbage til mig og sagde;

-Det er da nogle helt fantastiske forretninger I har i Dragør. Virkelig flotte og med en sublim betjening!

“Han var virkelig imponeret – og med sig i hånden havde han en pose med to skjorter fra den lokale herretøjsforretning. Se det betyder virkelig noget, at vi har det autentiske forretningsmiljø med fokus på høj kvalitet”.

Hvad skal der til for at Dragør kan imødegå den stigende turisme?

“Først og fremmest så skal politikerne skabe nogle rammer som fremtidssikrer Dragør. Det nuværende budget skal øges markant hvis Dragør skal imødegå udviklingen. Dernæst skal politikerne sikre, at faciliteterne i byen opgraderes til moderne standard. Det handler bl.a. og toiletfaciliteter og affaldshåndtering. Dragør er langt bagud på så basale faciliteter som offentlige toiletter, og det kan vi ikke byde vore besøgende. Det er desværre ikke godt nok”.

“Turistarbejdet i Dragør bygger primært på frivillige. Turistrådet har over 40 frivillige ildsjæle som gør et fantastisk arbejde, men i fremtiden kan vi ikke bygge turismen i Dragør op omkring frivilligt arbejde alene. Det kræver et markant større budget til bl.a. fastansatte, en markant opgradering på vores digitale platforme bl.a. Visit-Dragør.dk samt en lang række andre tiltag som skal sikre at Dragør kan servicere turismen på den lange bane. Helt lavpraktisk mangler vi bl.a. økonomi til en kasse- og kortterminal på Turistkontoret – det er ikke godt nok!”

Axel Bendtsen foran Dragørs Turistkontor med to af de lokale, frivillige ildsjæle, som lægger hjerteblod i arbejdet for Dragør. Foto: DragørNyheder.dk

Fremtiden

Du har tidligere udtalt at du godt kunne se et “Visit-Amager” samarbejde?

“Ja, det er korrekt. Det er flere år siden at jeg sagde det. Amager har så fantastisk meget at byde på. Vi har en fælles historie og vi har en historie hver især – se bare på Kastrupgårdsamlingen for at nævne noget helt unikt. For hundrede år siden var der over 200 små købmandsbutikker på Amagerbrogade. I dag ligger der 4 supermarkeder. Hver del af Amager har en spændende historie og alligevel er vi bundet sammen af en fælles historie. De senere år er store, markante byfornyelser skudt op. Når man kigger tyve år tilbage er det helt vildt så meget der er sket på Amager. I mange år kaldte man Amager for Lorteøen – nu er det Guldøen! Det vil give rigtig god mening at samle kræfterne i et “Visit-Amager” samarbejde i stil med Visit Nordsjælland og Visit Nordjylland. Der er mange gode eksempler på sådanne samarbejder. Jeg syntes ideen er yderst interessant”.

Hvor går grænsen for Amager i et sådant samarbejde?

“Jamen det er havnekanalen der skiller Amager fra København”.

Det betyder at Christianshavn skal med i et sådant samarbejde?

“Ja det gør det. Det kan godt blive en udfordring”, siger Axel Bendtsen med et smil på læben.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?