Christoffer Søe: ”Min vision er at lave Danmarks fedeste outdoor-center”

Vi kan vist godt kalde Christoffer Søe en slags æresborger i Dragør. Selv bor han i Tårnby, men i 21 år har han forsynet Dragørs unge med et aktivt friluftsliv. Han drømmer om at gøre friluftslivet tilgængeligt for alle uanset alder og opland, blandt andet ved at inddrage Sydvestpynten og på sigt skabe Danmarks fedeste outdoor-center her i Dragør.

Mød ungdomsskolelederen med de store visioner og tag med på tur gennem hans Dragør. En tur, der blandt andet byder på kaffe og basser på Drogden Fyr.

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Jeg har arbejdet i ungdomsskolen i 21 år. Jeg startede som lærer på Dragør Skole. En dag opdagede jeg det tomme Kongelundsfort og fik øje på alle de muligheder, der var derude, så søgte jeg Dragørs pædagogiske udviklingsfond og fik knap en halv stilling at starte op på, hvor jeg lavede friluftsliv for alle de unge i Dragør. Jeg tror på, at det gør vores unge til bedre mennesker, hvis de kommer ud i vores fantastiske natur. I dag er jeg skoleleder i Dragør Ungdomsskole, og jeg håber, jeg bliver pensioneret herude. Jeg er simpelthen så glad for at være her. Der er så mange ressourcer i Dragør og masser af hænder, der gerne vil hjælpe med at gøre en forskel for hinanden.

Hvad består din hverdag af?

I dag sidder jeg mest ved skrivebordet. Jeg har lavet friluftsliv med andre folks børn i 15 år nu, og det har været en kæmpe glæde. Men i dag finder jeg faktisk stor glæde ved at være strateg og gennemtænke, hvordan vi kan gøre det allerbedst, så endnu flere kan få lov at opleve friluftslivet.

Vi er ubetinget den kommune i landet, der laver mest friluftsliv med vores skoleklasser, og det er jeg rigtig stolt af. Vi har haft besøg af op mod 20 kommuner, der kommer for at se, hvordan vi har fået stablet alt det friluftsliv på benene. Nu har vi indgået et samarbejde med DGI ude på Kongelundsfortet og fundet en fond, der gerne vil give os penge til at lave aktiviteter derude. Hver onsdag har vi for eksempel try-out på forskellige sportsgrene, og den sidste søndag i hver måned laver vi mad sammen på bål.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Min mission er at få aktiveret hele Sydvestpynten og få lavet kæmpe badebroer, caféer, restauranter, udlejning af cykler og kajakker og få lavet et kæmpe aktivitetscenter med uddannelsesmuligheder. Den største nyhed i mit liv lige nu er, at de muligheder, jeg ser ude på Sydvestpynten bliver tydeligere og tydeligere. Jeg tror virkelig på, at der kommer til at ske noget derude inden for en årrække. Vores ydmyge målsætning er at lave Danmarks fedeste outdoor-center.

Hvad er dit bedste Dragør-minde?

Mine bedsteforældre på begge sider havde sommerhus i Søvang. Derude var der så de her to børn, der rendte og legede om sommeren. Som voksne blev de kærester, gift, fik børn og besøgte Søvang om sommeren med deres egne børn. Det var selvfølgelig mine forældre. Så Søvang rummer nogle gode barndomsminder.

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Hvis jeg virkelig skal hygge tager jeg på havnen med min kone. Så sidder vi der foran Strandhotellet og ser børnene komme ned på cykel med en fiskestang eller i våddragt. Det er bare hyggeligt. Men Drogden Fyr er altså også helt vildt, hvis man får mulighed for at komme derud. Der bor tre mand på 600 kvadratmeter under tag med 9 soveværelser, værksteder og køkkener, og så er der stadig den samme gæstebog som i 1937, hvor fyret blev opført. Den samme, som var der, mens tyskerne var der under 2. verdenskrig.

Jeg var den første, der roede derud i kajak. Jeg roede derud med basser og dagens avis, og så kaldte jeg op på VHF’en og sagde: ”Har I kaffen klar? For hvis I skal have basser, skal jeg have noget kaffe.”. De synes, det var meget mærkeligt. Det var lige efter Anders Breivik, og så kom jeg der i tørdragt og svedtransporterende netundertrøje med en kniv og basser. Det tog tyve minutter før de turde sætte sig ved bordet og slappe af. Nu har jeg efterhånden sejlet derud til dem en del gange.

Hvad er din yndlingsbegivenhed i Dragør?

Min yndlingsbegivenhed er det årlige historieløb for udskolingen. Vi har tre temaer, vi veksler imellem: Jødernes flugt på havnen ved Elisabeth, Den Kolde Krig på Kongelundsfortet og Bonderøven på Amagermuseet. I samarbejde med Henning fra Lokalarkivet og Christian fra museet får vi skruet et fedt event sammen, der både er tilnærmelsesvis realistisk og historisk korrekt. Vi har frivillige statister i autentiske kostumer, og de unge får roller som danske soldater eller jøder på flugt. Her løser de opgaver og bliver stillet i forskellige dilemmaer, baseret på sande historier: tager man for eksempel familiens yngste, en grædende baby, med på flugt med risiko for at blive fundet – eller efterlader man barnet på et børnehjem? Det gør meget stort indtryk på de unge.

Se videoen om jødernes flugt her:

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

(sted, begivenhed, oplevelse, restaurant, nyhedstip etc.)

Kongelundsfortet er åbent året rundt. Porten kan godt se låst ud, men døren er altid åben. Der er simpelthen Dragørs bedste udsigt. I godt vejr kan man se hele vejen til Skanør og Stevns Klint.  Fortet er oplagt til skovture, hundeluftning eller familiefødselsdage. Der er bålsteder og bænkesæt til rigtig mange mennesker og bivuakker til overnatning. Man kan godt booke bålstedet under taget, hvis man vil lave et arrangement og være sikker på at kunne være i tørvejr. Det gør man ved at skrive til mig på ungdomsskolen@dragoer.dk


Navn: Christoffer Søe
Alder: 47 år
Beskæftigelse: Skoleleder i Dragør Ungdomsskole

Hvad er din tilknytning til Dragør? Jeg har en stor del af min familie i Dragør og er kommet i Søvang, siden jeg var dreng, dengang det bare var sommerhuse derude.


 

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?