Henning Sørensen: ” Dragør er det lille billede på den store verdenshistorie”

Henning Sørensen er leder af lokalarkivet og brænder for lokalhistorien i Dragør, men han kan også godt lide, når den rækker udover bygrænsen og gør os klogere på den store sammenhæng i verden. I samarbejde med lokalarkivet er det lykkedes en gruppe frivillige ildsjæle at få Dragør på forslagslisten til at blive UNESCO-verdensarv og måske en dag stå side om side med pyramiderne i Egypten og Taj Mahal i Indien. Det gør Henning Sørensen både stolt og ydmyg over sit arbejde.

Henning Sørensen på Arkivet.

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Folk kender mig fra den udadvendte del af mit arbejde, hvor vi laver byvandringer og fortæller den gode historie på Facebook. Men derudover så har vi på arkivet også et stort arbejde med at samle materiale sammen og bevare det for eftertiden. Vi laver meget mere end det, folk ser.

For 15-20 år siden sad folk hernede og bladrede gennem vores kildemateriale. Det gør de ikke mere. Nu skal det være digitalt og til stede på nettet. Det kan vi efterleve med noget af vores materiale, men der er jo et isbjerg dernede under havoverfladen. Vi har mellem en halv og en hel kilometer hylder med stof, og det er måske de første 100 meter, vi kan lægge på nettet. Resten bevarer vi for eftertiden, så den også er tilgængelig for næste generation og generationen efter dem. Vores rolle er både at formidle historien til dem, der vil høre det nu, og bevare den for dem, der skal høre det i fremtiden.

Hvad består din hverdag af?

I øjeblikket arbejder vi med historien om de danske jøder, der flygtede til Sverige i 1943, hvor 700 af dem flygtede gennem Dragør Havn. I næste måned markerer man 75-årsdagen for det, så det har vi arbejdet meget med. Vi har mange beretninger fra dem, der flygtede, og dem, der hjalp dem. Det spændende er, at det er historie, der rækker udover Dragør. Det foregik her i byen, men det er en del af hele Europas historie. Det er et lille eksempel på den store historie. Jeg brænder for lokalhistorien, men jeg kan også godt lide, når den hæver sig op og bliver til noget, man kan bruge til at forstå de større sammenhænge. Det har vi mange eksempler på i Dragør. Søfarten i Dragør for eksempel. Her fra byen sejlede man ud i hele verden, før det var almindeligt at rejse verden rundt og se andre lande. Det gør noget ved en befolkning.

Jeg kan godt lide både formidlingen og at udforske historien helt nede i de fine detaljer. Det fascinerende ved mit arbejde er, at man bliver en form for oversætter af hele den samling af kilder, vi har til rådighed. Vi har kilder tilbage til 1700-tallet, men vi er faktisk bedst til at fortælle historien op til første verdenskrig. Derfra kommer der et slip, hvor kilderne er for nye, eller at folk ikke har været opmærksomme på, at det, der er sket for nylig, også er historie. Lige nu er vi i gang med at indsamle kilder fra dem, der flyttede til Dragør i 60’erne som den nye generation af Dragør-borgerne. Deres historie er ikke kommet i arkivet endnu, men det er vigtigt at få samlet ind.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Dragør er optaget på forslagslisten til at blive UNESCO-verdensarv, og selvom der er lang vej endnu, så er det jo en anerkendelse af Dragørs kvaliteter, at vi er værdige til det. Det er også stort, at man kan arbejde sådan en ide op nedefra. Den kommer jo fra Dragørs frivillige ildsjæle, og så har vi hjulpet dem lidt på vej. I sidste ende er det samarbejdet, der gør, at det kan lykkes. Vi er rigtig gode til at samarbejde i Dragør. Der er ikke så langt fra tanke til handling, og den samarbejdskultur og vilje til at skabe noget i fællesskab gør Dragør til et rigtig godt sted.

Jeg bliver stolt over at arbejde et sted, der måske kan komme på den her fine verdensarvsliste. Det er med til, at jeg ser mit arbejde i et andet perspektiv. Så er det ikke længere kun for folk i Dragør, men for kulturelt og historisk interesserede mennesker i hele verden. Jeg bliver lidt ydmyg ved at tænke på, at hvis vi når så langt, så kommer vi i selskab med pyramiderne i Egypten og Taj Mahal i Indien. Tænk, at lille Dragør har den Star Quality. Nu skal vi så i gang med den proces, hvor vi skal bevise og dokumentere, at Dragør er enestående – ikke bare i Danmark med i verden. Det, der er spændende, er igen at holde det op imod det internationale perspektiv; hvad er det lige præcis ved vores by, der er noget særligt?

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Nogle gange efter arbejde går jeg helt ud til spidsen af Nordre Mole og sidder derude. Det er et fint sted, både fordi man kommer lidt på afstand af byen, men også fordi det er tæt på det farvand, der har været med til at skabe byen. Her har skibene fra hele Europa sejlet igennem i hundredvis af år. Du kan sanse den her forbindelse med resten af verden.

Hvad er din yndlingsbegivenhed i Dragør?

Jeg kan godt lide Fastelavnsridning. Alting bliver jo til events i dag med et fadølsanlæg i hjørnet, men Fastelavnsridning i Dragør er uspoleret. Der er ikke lavet om på det. Bortset fra at de selvfølgelig har opdateret det, så kvinder kan komme med i Dragør. Jeg kan godt lide, at vi indimellem har nogle ting, der ikke behøver at være moderne. 

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

Gå en tur fra havnen og ud til Sylten og tilbage. Det er fantastisk, at man kan opleve en strandeng, som den ser ud. Det skal man jo faktisk meget langt væk for ellers at kunne. I Dragør har vi bevaret naturen lige uden for byen. Gæssene går frit rundt på Sydstranden. Det ser man ikke så mange steder. Det var også noget af det, jeg bed mærke i første gang, jeg var herude for mange år siden.


Navn: Henning Sørensen
Alder: 57 år
Beskæftigelse: Arkivleder i Historisk Arkiv Dragør  
Hvad er din tilknytning til Dragør? Har arbejdet i Dragør i 11 år.  


 

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?