International fredsdag med klokkeklang over hele Europa

Tusindvis af rådhuse og kirker over hele Europa vil fredag den 21. september mindes afslutningen på 1. verdenskrig og afslutningen på trediveårskrigen med 15 minutters klokkeringning.

I år er det Det Europæiske År for Kulturarv 2018, og i den forbindelse vil der på FNs internationale fredsdag – fredag den 21. september – blive kimet med klokker fra kirker og rådhuse over hele Europa.

Klokkerne vil kime over hele Europa på FNs Internationale Fredsdag. Foto: SHARING HERITAGE

Det er Tyskland, der har taget initiativ til arrangementet, som har til formål, at Europas lande sammen skal mindes 100-året for afslutningen af 1. verdenskrig og starten på trediveårskrigen (1618) og dens afslutning i 1648. Det sker ved at lade Europas klokker kime i 15 minutter fra kl. 18.00 til kl. 18.15 (dansk tid) fredag den 21. september.

CHEFKONSULENT BOLETTE LEHN PETERSEN, SLOTS- OG KULTURSTYRELSEN, SIGER:

”FNs internationale fredsdag er en god anledning til at vise, at Europas lande står sammen om at fejre freden i Europa. Og allerede nu har hundredvis af kirker og rådhuse i Europa meldt sig til at markere fredsdagen ved at lade klokkerne kime.”

I Tjekkiet og Slovakiet vil omkring 700 kirker i hvert land deltage i klokkeringningen, og også i Estland vil der blive kimet med klokker fra de lutheranske kirker. Hundredvis af klokker vil også ringe fra tyske kirker som for eksempel Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin, St. Michaelis Kirche i Hamburg, Frauenkirche i Dresden og St. Marien i Flensborg.

Det er stadig muligt at tilmelde sig klokkeringningen, hvis man som kommune eller borger skulle ønske at markere FNs fredsdag. Foreløbig vil Aarhus Rådhus, der blev indviet i 1941 i forbindelse med byens 500-års jubilæum som købstad, deltage i markeringen af fredsdagen den 21. september.

Læs mere om arrangementet og tilmelding

Kilde: Slots & Kulturstyrelsen

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?