International fredsdag med klokkeklang over hele Europa

Tusindvis af rådhuse og kirker over hele Europa vil fredag den 21. september mindes afslutningen på 1. verdenskrig og afslutningen på trediveårskrigen med 15 minutters klokkeringning.

I år er det Det Europæiske År for Kulturarv 2018, og i den forbindelse vil der på FNs internationale fredsdag – fredag den 21. september – blive kimet med klokker fra kirker og rådhuse over hele Europa.

Klokkerne vil kime over hele Europa på FNs Internationale Fredsdag. Foto: SHARING HERITAGE

Det er Tyskland, der har taget initiativ til arrangementet, som har til formål, at Europas lande sammen skal mindes 100-året for afslutningen af 1. verdenskrig og starten på trediveårskrigen (1618) og dens afslutning i 1648. Det sker ved at lade Europas klokker kime i 15 minutter fra kl. 18.00 til kl. 18.15 (dansk tid) fredag den 21. september.

CHEFKONSULENT BOLETTE LEHN PETERSEN, SLOTS- OG KULTURSTYRELSEN, SIGER:

”FNs internationale fredsdag er en god anledning til at vise, at Europas lande står sammen om at fejre freden i Europa. Og allerede nu har hundredvis af kirker og rådhuse i Europa meldt sig til at markere fredsdagen ved at lade klokkerne kime.”

I Tjekkiet og Slovakiet vil omkring 700 kirker i hvert land deltage i klokkeringningen, og også i Estland vil der blive kimet med klokker fra de lutheranske kirker. Hundredvis af klokker vil også ringe fra tyske kirker som for eksempel Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin, St. Michaelis Kirche i Hamburg, Frauenkirche i Dresden og St. Marien i Flensborg.

Det er stadig muligt at tilmelde sig klokkeringningen, hvis man som kommune eller borger skulle ønske at markere FNs fredsdag. Foreløbig vil Aarhus Rådhus, der blev indviet i 1941 i forbindelse med byens 500-års jubilæum som købstad, deltage i markeringen af fredsdagen den 21. september.

Læs mere om arrangementet og tilmelding

Kilde: Slots & Kulturstyrelsen

Seneste artikler

 

Fik du læst?