Måns: Dragørs enøjede kendiskat har masser af venner

Måns har opnået mere i sit 7 år lange katteliv, end mange andre når på et helt menneskeliv. Han har været hoved”person” i en Sys Bjerre-sang, han har en kærlig familie og flere venner end de fleste, en skøn sommerresidens lige ved vandet i det eftertragtede Dragør, og så har han doneret sit ene øje til videnskaben.

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Hvis du er sådan en, der besøger badeanstalten og mormorstranden med jævne mellemrum, så er du måske rendt på en kælen, brunstribet, enøjet kat. Det er Måns. Egentlig bor han på Drogdensvej, men når temperaturen når op på omkring 12 grader, så rykker Måns teltpælene op og flytter ud i sommerresidensen på badeanstanden.

Allerede som lille killing flyttede Måns fra Randers til Dragør. Men sig i bilen havde han sin nye ejer Grith Bille og hendes labrador. Det kunne lyde som opskriften på et katastrofalt roadtrip. Men Måns er ikke, som katte er flest, og han blev nære venner med hunden. Når Grith gik tur med hunden ned til badeanstalten, gik lille Måns med. Indtil Måns en dag ikke gik med længere. Han ville ikke med hjem.

”Jeg prøvede at tage ham op og slæbe ham hjem, men han kradsede mig og ville ikke med,” fortæller Grith, ”han blev der kun et par timer, så kom han hjem igen.”

Egentlig var Grith mest bange for, om Måns skulle gå til bords i Gåserepublikken, når ikke han kom hjem til middag, og da han en morgen ikke var kommet hjem, gik hun ned for at kigge efter ham.

”Jeg var inde i Gåserepublikken for at spørge, om min kat generede dem. Men tværtimod! De var så glade for ham, for Måns tog alle musene, og lod ællingerne være.”

De første år kom Måns hjem om natten, men da han blev omkring 3 år, så flyttede han permanent i sommerresidensen fra maj til november, afhængig af vejret.

Hvad består din hverdag af?

Måns patruljerer på badeanstalten i hele sommerhalvåret. Der er mange traditioner og venskaber, der skal holdes ved lige. Når morgenbaderne dukker op skal de holdes med selskab, og livredderne skal der også hygges om. Måns har badekort nummer ét. Sådan et skal man gøre sig fortjent til, og det tager tid at holde den slags relationer ved lige.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Det er svært at toppe d. 14. februar i år, hvor Måns blev landskendt under navnet Silkepoter i DR’s valentinsudsendelse. Her skulle en række kunstnere opføre en kærlighedssang, de selv havde skrevet. Sys Bjerre fortæller om en af de der dage, hvor det hele virker gråt, selv på en sommerdag. På Dragør Fort møder hun en stribet kat med ét øje, som ser lige så trist og sur ud, som hun føler sig. Mødet bliver inspirationen til en sang om en ensom, enøjet fortkat. Hvad Sys Bjerre ikke vidste var, at Måns har masser af gode venner. Og mange kælenavne. Når han ikke går under Måns eller Silkepoter, så kendes han også som Lord Nelson.

Hvad er dit bedste Dragør-minde?

Hver dag er en luksusdag i den slags katteliv, som Måns fører. Det er derimod en dag, da Måns er omkring 3,5 år gammel, der står ud fra mængden som en dyster dag. Det er en kold vinterdag i februar. Da Måns kommer hjem fra sin daglige patrulje på badeanstalten, er hans pupil i det ene øje helt brun. Han har stærke smerter, ingen appetit og virker meget fjern. Grith kørte ham straks ind på Landbohøjskolen, hvor hun bliver mødt af dårlige nyheder. Det kunne meget vel være en hjernesvulst. Måns skal aflives.

Men der er et lille håb. For det kunne også være stær eller en øjensygdom, der kan kureres ved at operere øjet ud. Og sådan blev det. Allerede et par dage efter operationen var Måns tilbage på sin vanlige patrulje på badebroen.

Øjet blev doneret til patologisk institut mod, at de ville undersøge, hvad det fejlede. Diagnosen forblev imidlertid et mysterium, for det lykkedes aldrig forskerne at gennemskue det.

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Der er vist ingen tvivl her. Der skal en stor kærlighed til for at få en kat til at flytte så tæt på vandet. Badeanstalten er Måns’ yndlingssted i Dragør.


FAKTABOKS: 
Navn: Måns
Alder: 7 år
Beskæftigelse: Lokalt folkeeje Facebookprofil her
Hvad er din tilknytning til Dragør?: Er oprindeligt fra Randers, men har boet i Dragør hele sit liv.


 

Seneste artikler

 

Fik du læst?