Filmperler – Dragør fra en anden tid

Fra Blichmanns mesterværker til vandski i 50´erne. Dragør er ikke bare en perle ved Øresund eller en skattekiste af kultur og historie. Dragør er ganske særlig. Hvor mange byer kan vise film som er 50, 60, ja 70 år gamle men fortsat viser, næsten uforandret, de samme små gader og huse vi i 2018 kan opleve. Se de mange filmklip længere nede.

Hvem er mon disse friske dragørdrenge? Billede fra filmen Rundt i Dragør 1957 (Kilde: Dragør Lokalarkiv)

På nettet findes der mange fine film med og om Dragør. Vi har plukket lidt i filmskattekisten og her kan du fornøje dig med mange vidunderlige og historiske filmklip fra skønne Dragør.

Hvem styrer båden og hvem står på vandski? Billede fra filmen Rundt i Dragør 1957 (Kilde: Dragør Lokalarkiv)

“Men Dragør du slår dog den største rekord, aldrig fra dig vil jeg ønske mig bort.
Gæssene vralter i gaderne rundt, Dragør-luft er så sundt.
Hjemlig idyl kan man finde hos dig, dialekten den glemmer man ej,
toget kører så langsomt af sted, vi tager dog med,
Åh, Amagerland, ved den bølgende strand,
ser du her vil jeg leve, så længe jeg kan,
åh, Amagerland.”

Se de mange filmklip herunder:

Portræt af Dragør samt nogle af dens indvånere – 1975

Dragør Lods Pehr Mark Olsen (fotograf) og hustru Leise Blaes Schmidt filmer rundt i Dragør og møder lokale. Her kan du bl.a. se og høre læge Poul Dich fortælle.

Optaget i 1975. Kilde: Dragør Lokalarkiv

Rundt i Dragør 1957

Filmen viser optagelser fra Dragør by, Dragør Sydstrand, havnen m.m. I slutningen havnefesten i 1957. Kilde: Dragør Lokalakiv

Eugene Haynes i Dragør – 1957

I juli 1957 udkom Billedbladet med en lille artikel bagerst i bladet med overskriften “Der bor en neger i Dragør”. Omtalen gjaldt en ung klassisk pianist, Eugene Haynes, der igennem 1950erne havde et nært forhold til Karen Blixen. Under sine gentagende ophold i Danmark, boede Haynes i et lille hus i Dragør gamle by, som han lejede af Karen Blixens trofaste sekretær, Clara Selborn.

Under sine ophold i Danmark bor Eugene Haynes kortvarigt hos Karen Blixen, men han må have et sted for sig selv. Clara renoverer sit hus i Dragør, så EH kan bo i det om sommeren, når ikke Clara selv søger væk fra de mange pligter der hviler på hende, når hun bor på Rungstedlund. Hun skaffer også et lille klaver, så han kan øve sig – sekts timer om dagen. Da huset bliver taget i brug, indvies det med bravur: Claras niece, bliver klædt i Amagerdragt og deltager i indvielsen. Komponisten, Leif Kayser, der dengang var præst, velsignede huset og Eugene Haynes ven, sangeren Robert Hunt synger flere sange i forbindelse med indvielsen. Eugene Haynes bor der flere somre i perioden 1957-1961.

Han viser hende opmærksomhed og drille hende også. Det får smilet frem hos den lidt ældre og ellers så reserverede kvinde, der er vandt til at færdes helt i skyggen af den store forfatterinde. Han komponerer også et lille stykke musik til Clara.

Eugene Haynes’s indtog i det provinsielle Dragør vakte naturligvis opsigt. Eugene Haynes beskriver i Billedbladet i 1957 hvordan drengene i byen “ikke rigtig kan vænne sig til at han er sort”. De stirrer og stirrer på ham og løber efter ham igennem byen. Men efterhånden tager mange af beboerne i Dragør den unge pianist til sig. Han er ofte gæst på Strandhotellet sammen med andre af tidens unge mænd, som færdes i Karen Blixens strålekrans: Forfatteren Jørgen Gustava Brandt, der også bor i Dragør, underviser Eugene Haynes i dansk (som han hurtigt behersker). Jørgen og andre af tidens litterære bohemer tilbringer mange gode timer sammen med Eugene Haynes på Dragør kro og med dans på Dragør Badehotel.

Eugene Haynes kan tale med alle – han er typen der vader ind i folk med træsko – og sådan et har køber han også til at gå med når han slapper af i Dragør. Han sørger for at gå klædt som de lokale fiskere på havnen. Det skaber respekt omkring ham. Men fiskerne har svært ved at udtale hans navn. En dag sidder han med vennerne på kroen i Dragør. En af de lokale fiskere kommer hen til EH og siger: “…Fra nu af, er dit navn Hans. Du er en af os.” Så løfter alle i kroen deres glas og råber “Hey ja Hans”.

Kilde: Museum Amager http://www.museumamager.dk/

Dragørfilmen fra 1948

Filmen starter med en bus, der kører fra København til Dragør. Derefter optagelser fra et skib, der sejler ind i Dragør Havn. En mand går rundt i Dragør med et barn. Kommunekontoret, kommunalbestyrelsen, vejanlæg, anlægget, gasværket, en brandsprøjte ved øvelse, pensionistudflugt. Sundhedsplejen, Dragør Menighedsbørnehave, Dragør Skole, Børnehjælpsdag, Badning, Dragør Søbad, biografen, kirken. En tækkemand, forskellige butikker, Dana-Dis A/S, Wieders Væverier, klipfiskefabrikken, Dragør Jernstøberi, forskellige håndværkere, Havnen, sport, Fælleskapsejladsen 1949.

Filmen slutter med optagelser i farve, mest stemningsbilleder fra Dragør, Lodsbåden Merkur der sejler ud, arbejde på havnen, fiskeri, landsbrug og badning.

Kilde: Dragør Lokalarkiv.

Dragør i starten af 1960´erne

Samling af 12 små film fra Dragør, optaget af K. B. Nielsen. Filmene viser bl.a. et fastelavnsoptog, skøjteløb på kanalen ved Dragør Sydstrand og ved Engvej, den første færgeafgang til Limhamn, ålefiskeri på Øresund, jagt på Saltholm og nedrivningen af Kongevejsgården i Dragør.

Musik: Finn Alfred og Dragør Spillemændene.

Kilde: Dragør Lokalarkiv

Dragør bys 550-års jubilæum 1981

Udgivet af Dragør Lokalarkiv. Optaget af Svend Jans. Indtaling: Leise Jans. Efterredigering: Dirch Jansen.

Kilde: Dragør Lokalarkiv

Da Engparken blev bygget – 1950-1953

Engparken var Dragørs første større etagebyggeri. Grundstenen blev lagt i 1950 og rejsegildet holdt to år senere. Filmen viser byggepladsen, men også det færdige byggeri med legende børn på de grønne plæner. Som bonus er der til slut optagelser fra kloakeringsarbejder i Dragør i begyndelsen af 1950’erne.

Kilde: Dragør Lokalarkiv.

Seneste artikler

Lufthavnen søger medlemmer til dialogforum

Københavns Lufthavn vil etablere et forum, hvor lokale organisationer kan være med i en dialog om lufthavnens rolle i lokalsamfundet – alle synspunkter kan blive repræsenteret, lover repræsentant for lufthavnen.

Fik du læst?