Historiens dramatiske vingesus fortalt i de autentiske omgivelser

Når man formidler lokalhistorien, som man gør for det tiden med historien om de danske jøders flugt i 1943, er det et unikt scoop, at have en så velbevaret historisk by som Dragør at fortælle den i, skriver Museum Amager i et indlæg til DragørNyheder.dk.

Når museumsinspektør Christian Aagaard fra Museum Amager holder sine mange byvandringer i Dragør om de danske jøders flugt er et vigtigt element i fortællingen det faktum, at man på byvandringerne får mulighed for virkelig at følge i de flygtende jøders fodspor. Man ser ankomstpladsen ved den gamle togstation, går igennem de brolagte gader mellem de gamle gulkalkede huse og mærker den salte havvind fra Øresund stå ind over Dragør Havn, når turen kommer forbi museets flugtkutter Elisabeth K571.

Mange af jøderne, der kom til Dragør, passerede Dr. Poul Dichs lægebolig på Stationsvej 11. De fik tilbudt mad og børnene fik noget beroligende. Efterfølgende blev de fulgt til havnen via Strandstien. Det tyske Kystpoliti havde kvarter i Villa Blå Hane i Toldergade/Strandstien, men som med Det danske Kystpoliti, lagde man off. ikke mærke til noget anderledes i gadebilledet. (Christian Aagaard fortæller. Foto: Dines Bogø)

Museum Amager formidler fast historien om de danske jøders flugt til Sverige via artikler, udstillinger, foredrag, særarrangementer og byvandringer, men hvis man spørger Christian Aagaard er det uden tvivl på byvandringerne, at man får det tætteste og mest autentiske indblik i hvad der skete i Dragør i efteråret 1943. Man kommer her helt tæt på lokationerne såvel som de centrale lokale personfortællinger, der er en fast del af byvandringen.

Den dramatiske fortælling om 700 danske jøders flugt gennem Dragør i efteråret 1943 fylder således også meget i Museum Amagers formidling i efterårsferien, og for at give alle en chance for at høre historien om Dragørs rolle i redningsaktionen udbyder museet gratis byvandringer for alle interesserede torsdag og fredag i uge 42. Byvandringerne starter kl. 14:00 foran Dragør Lokalarkiv (Stationsvej 5) og varer en god times tid.

Derudover opfører historiefortælleren Pernille Stockfleth sin dramatiske fortælling om den lokale flugthjælper Ellen Nielsen. Det foregår kl. 17:00 (dørene åbnes 16:15) lørdag og søndag i uge 42 i Pakhuset (Gl. Havn 14). Det er også gratis og de godt 50 pladser fordeles efter først til mølleprincippet.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?