Dyt Dyt ská vi Byt – Forbrug med omtanke

Loppemarkeder, genbrugs-apps, cirkulære koncepter, Facebookgrupper og genbrugsbutikker. Genbrug har vundet danskernes krejlerhjerter og vi køber, bytter og sælger brugte varer i stigende grad. Digitale platforme har gjort det utrolig nemt for forbrugerne at købe og sælge genbrugsvarer.

Forbrug med omtanke

Genbrug er ikke længere en social slagside som handler om at spare. Det handler i højere grad om at udstråle miljøbevidsthed, bæredygtighed og den ‘gode historie’. Brugt og genbrug er med andre ord et udtryk for forbrug med omtanke.

Vi spurgte Julie Bering, en af de unge dragørgenerationer, som for længst er hoppet på genbrugsbølgen, om genbrug i al almindelighed.

– Jeg stræber efter kun at handle brugt, men for mig er der også en anden vigtig faktor i mine indkøb: jeg køber kun når jeg mangler noget konkret. For mig er der altså også en stræben efter en mere minimalistisk livsstil i mine indkøbsvaner.

– Der er uden tvivl en genbrugs-revolution i gang lige nu. Det er blevet socialt accepteret at gå i genbrugstøj og købe brugte genstande. Det er ikke kun for fattigrøve eller miljøentusiaster, men for alle typer af mennesker.

– Jeg går målrettet efter fx en kjole til en fest eller tøj til min datter. En dag havde jeg et måske lidt ambitiøst mål om at finde et babybadekar, men det fandt jeg faktisk – ubrugt og til en brøkdel af hvad sådan et koster fra ny.

En blanding af brugt og nyt. Mest brugt siger Julie Bering. Private fotos

– Jeg får altid sådan en god fornemmelse i maven, når jeg finder det jeg lige mangler. Det giver mening hele vejen rundt, både for mig, sælger og miljøet.

– En gang om måneden går jeg selv alle vores sager igennem og sælger ud, giver væk via Facebook eller stiller i byttecentralen på genbrugspladsen. Mit mantra er, at der altid skal mere ud end ind. I øjeblikket er jeg ved at udspørge familien om, hvorvidt de vil acceptere brugte jule- og fødselsdagsgaver, fordi vi med dem for alvor sætter gang i forbrugsfesten. Jeg vil gerne normalisere brugte gaver. Man bliver ikke mindre glad af brugte gaver og vores miljø og fremtid på planeten skriger efter forandring. Den vil jeg gerne være med til at sætte gang i, siger Julie Bering om genbrugstrenden.

Fra Facebookgruppen Gratis i Dragør

Vi giver også i stigende grad ting væk og begrænser turen til genbrugsstationen hvor den gamle barnevogn røg ud – ofte sammen med den lidt dårlige samvittighed. Flere genbrugsstationer etablerer byttecentraler hvor brugt er godt og det er alt sammen med til at understøtte den stigende bevidsthed.

Fra Facebookgruppen Køb Salg Bortgives i Dragør/Søvang

På Facebook er der flere lokale grupper som man kan benytte. Facebookgruppen Gratis i Dragør med over 1100 medlemmer er det rene slaraffenland hvor det kun er gratis ting. Her kan du hente alt fra børnetøj, møbler, trykimprægneret træ til friske pærer. Når man bruger denne gruppe til, at forære noget væk man ikke længere selv skal bruge, så følger der helt automatisk en god portion selvtilfredshed og god samvittighed med i ‘købet’.

Du kan klikke på billedet for at komme til Facebookgruppen.

Den største gruppe på Facebook hedder Køb-salg-bortgives i Dragør/Søvang og tæller intet mindre end 3688 medlemmer. Denne gruppe er tilegnet dem som vil købe, sælge eller give ting bort. Her finder du alt fra nul kroner op til 100 tusinde kroner. Det er alt fra en pose knapper, biler, barnevogne, møbler osv.

Du kan klikke på billedet for at komme til Facebookgruppen.

Der er adskillige andre digitale platforme og grupper på nettet hvor du kan forene omtankeforbruget med en god gammeldags ‘købmandshandel’. Og når handlen er ‘i hus’ er det ikke usædvanligt at den bliver ‘flashet’ på Instagram eller Snapchat. Det er nemlig trendy at handle med omtanke.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »