Anne Funk – Den “nye” pige i klassen

Det er altid spændende at møde en af de ”nye” i Kommunalbestyrelsen. Anne og Henrik Funk er netop flyttet fra Vængekvarteret til ”Den gamle by” i Dragør. Dines Bogø blev inviteret indenfor til en kop kaffe og en snak.

Af Dines Bogø

Anne hvorfor flytter man fra et sted i Dragør til et andet?

– Det havde længe været en drøm at få et hus i den gamle by i Dragør og pludselig var det rigtige hus på markedet. Men vi havde faktisk købt et af de nye huse på Vierdiget, så jeg skal love for, at vi fik travlt med at få solgt det igen, så vi kunne få drømmehuset her i den gamle by. Det var den rigtige beslutning. Vi elsker at bo her!

Anne Funk er oprindelig handelsuddannet. Årgang 1966 fra Lolland. Tidligere med bopæl i både Spanien, USA og Vietnam igennem 12 år. Anne taler mange sprog, herunder flydende spansk.

Det er også blevet til 20 år i SAS med ansvar for de helt store budgetter og regnskaber samt en lang årrække som selvstændig med 20 fuldtidsansatte.

De sidste 10 år har Anne Funk været personlig sekretær for Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. En arbejdsplads man rolig kan kalde 24/7 og med kontor på Christiansborg, men ofte særdeles aktiv hjemmefra ”uden for arbejdstid”.

Partiforhold

Fordi man er tæt på topledelsen i Dansk Folkeparti, behøver man ikke selv at beskæftige sig med politik. Men Anne Funk valgte i efteråret 2017 at opstille for partiet lokalt i Dragør.

Ved kommunalvalget den 21. november 2017 fik Anne Funk i den vestlige del af kommunen (Hollænderhallen) nøjagtig samme antal stemmer som listens spidskandidat Morten Dreyer. Fordi Morten fik lidt flere stemmer i Dragør Skoles valgområde kom Anne ind på andenpladsen. Partiet fik, som ved sidste kommunalvalg, to mandater.

Du kom ind i Byrådet. Var det på grund af særlige mærkesager? Du kommer udefra og du kom ind første gang du opstillede?

– Der er naturligvis områder jeg brænder ekstra for. De er funderet i Dansk Folkepartis mærkesager og værdigrundlag, hvor primære fokus er på kerneydelser som ældrepleje, social– og sundhedspleje, skoler og institutioner.

– Jeg var meget aktiv både på gader og stræder, omdeling af materiale, indlæg i avisen og jeg deltog aktivt i mange møder. Måske har det spillet ind, at vælgerne var klar over, at jeg kunne mit håndværk fra mit daglige arbejde.

Politik på landsplan og kommunalt plan

Anne siger at der er himmelvid forskel på politik på Christiansborg og så det man møder i Dragør.

Kan der ikke opstå problemer, når du på Christiansborg ofte kender til beslutninger, næsten inden de er vedtaget, og de beslutninger kan påvirke kommunalt?

– Det har aldrig været noget problem at adskille arbejdet på Christiansborg og privatliv, herunder mit arbejde i byrådet. Jeg er 100% loyal ift. det, jeg beskæftiger mig med.

Syntes ikke du var med fra starten på Neels Torv den 4. november 2017 i kampagnen ”Stem flere kvinder ind”. Skal kvinder vælges ind i udvalg, organisation m.v. fordi de er kvinder?

– Husker det godt. Du tog mange fotos og lige inden de øvrige kvindelige kandidater skulle have taget det endelige gruppefoto ”med slagord om stem på kvinder”, var jeg med. Jeg synes i bund og grund at det er noget pjat. Der er ikke meget rødstrømpe i mig. Kvinder skal ikke vælges til eller fra, fordi de er kvinder. Man skal vælges på baggrund af kvalifikationer.

Loyalitet

– I politik er troværdighed og loyalitet afgørende. Man kan ikke indgå i et forlig og så undsige de dele af fællesaftalen, som man ikke bryder sig om. Der vil altid være punkter, som man bestemt ikke brænder for, måske tværtimod. Men man står ved en aftale i min verden, siger Anne Funk.

Sidste nye budgetforlig

Ingen kan i dag være i tvivl om at liste A ønskede almennyttige boliger og liste V ønskede et vandsportsanlæg, men hvad fik liste O, som deres del af budgetaftalen?

– For mig har det primært været afgørende, at vi sikrede de varme hænder. Og det gør vi! Jeg synes, at vi har brugt rigtig meget tid på at få et fornuftigt budgetforlig på plads. Et budget hvor det var en bunden opgave at finde kæmpe store besparelser. Jeg har brugt rigtig meget tid på at sætte mig grundigt ind i alle områder. Vi har også brugt rigtig mange eftermiddage og aftener i AOV på at finde hinanden. Det er klart, at vi er tre forskellige partier med hver vores udgangspunkt.

– Dansk Folkeparti bakker fuldt op om almennyttige boliger. Vi ønsker først og fremmest ældre- og seniorvenlige boliger samt ungdomsboliger. De familieboliger, der skal bygges, ser vi gerne som mindre boliger – der er egnet til den enlige eller den lille familie.

Hvordan med CWWP-projektet?

– For at citere Kirkegaard; “Alle ønsker udvikling, men ingen forandring” Det citat passer nok meget godt på Dragør og CWWP-projektet. Det er ikke et projekt, der har groet i Dansk Folkepartis have eller noget vi havde med i vores valgoplæg. Men det er en del af den konstitueringsaftale vi har lavet med Venstre og Socialdemokratiet. Idéen med en aktivitetspark for de unge og yngre er god – og specielt med den nye mulige placering i Kongelunden.

Kan I bestemme, at to flygtninge om året skal hjemsendes?

– Vi kan ikke bestemme eller beslutte at sende nogen hjem. Det skal ske frivilligt. Men vi kan pålægge forvaltningen, at de skal direkte opfordre de dårligt integrerede udlændinge til at forlade Danmark. De kan sågar få tilskud med fra staten, hvis de lover aldrig at vende tilbage igen. Jeg håber inderligt, at det lykkedes Dansk Folkeparti på Christiansborg at få landet en aftale om paradigmeskifte.

Lokalpolitik generelt

Hvorfor gik du ind i lokalpolitik?

– Jeg har, som nævnt, arbejdet på Christiansborg som personlig sekretær for Kristian Thulesen Dahl igennem snart 10 år. Så politik er en stor del af min hverdag. Så skridtet til, at engagere mig i lokalpolitik, var ikke så fjernt.

Skal vi have flere eller færre turister eller satse på andre typer turister?

– Jeg ser gerne, at de turister der kommer til Dragør, også bidrager til det lokale erhverv eller på anden vis. Det er jeg ikke sikker på at de gør i tilstrækkelig grad i dag. Dragør er fantastisk, så jeg kan godt forstå at mange valfarter hertil. Nu bor jeg jo selv i Den gamle by og kan se hvor mange turister der går rundt hernede. Det er hyggeligt også selv om de indimellem kommer helt ind i gården og kigger ind gennem vinduerne i stuen. Jeg vinker blot tilbage.

Kan du styre Morten eller vil du svare, at I har et fint parløb?

– Vi har faktisk et godt klima i byrådet og i udvalgene sådan helt generelt. Vi taler fint sammen og Morten og jeg er meget enige, når vi skal tage stilling til aktuelle emner. Morten har sin styrke i sit mangeårige kendskab til Dragør og tidligere politiske beslutninger herude. Jeg er den nye pige i klassen. Jeg har naturligvis mine egne synspunkter og i kraft af min daglige gang sammen med politikere i folketinget måske en anden vinkel til politiske beslutninger. Men vi har begge været med i Dansk Folkeparti i mange år og arbejder begge ud fra partiets grundholdning.

Hvordan er debatniveau i Dragør i medierne?

– Det er i virkeligheden meget få der deltager i debatterne på Facebook. Og det er som regel de samme 10-15 Trolde, der forsøger at afspore en diskussion.

Har vi brug for en anden mediestruktur i Dragør? Flere aviser, flere Facebookgrupper, lokalradio, lokal-tv?

– Facebook er godt til meget og i udgangspunkt også til formidling af information og til at ytre sine synspunkter. Men det dur altså ikke i forhold til en politisk drøftelse. Jeg forstår at mange ønsker afklaring og svar og det mener jeg også, at vi er nogle der har forsøgt. Men det er tydeligt, at det ikke er det rette forum. Hverken dem der spørger eller dem der svarer synes at komme tættere på hinanden i en forståelse eller afklaring.

Hvad skal ændres ved infrastruktur i Dragør.

– I forhold til den offentlige transport, er jeg glad for at vi kunne nå til enighed om at afsætte flere penge til forbedring af busforbindelserne. Både til lufthavnen og Søvang. Jeg er også glad for at man endelig har sat gang i at forbedre trafikforholdene ude ved lufthavnen. Det vil komme mange fra Dragør til gavn.

– Parkeringsforholdene er ikke specielt gode nede omkring Den gamle by. Og senest kan man jo se, at der er begået hærværk mod vores P-skilte. Jeg gætter på, at det har noget med færdselspolitiets mange parkeringsbøder her hen over sommeren at gøre. Jeg har selv fået to. På Kongevejen er der kun 1-times parkering 24/7. Så alle beboere skal flytte bilerne for natten. Det giver jo ingen mening.

Skal Tårnby lægges sammen med Dragør?

– Nej! Jeg vil arbejde for Dragørs selvstændighed.

Hvad synes du om foreningslivet i Dragør? Hvilke foreninger er du medlem af?

– Det er fantastisk. Jeg ved ikke hvor meget det fylder i andre kommuner, men det gør det i hvert fald her i Dragør. Jeg synes, at det er dejligt, at der er så mange tilbud og så mange engagerede ildsjæle. Jeg er ikke selv med i nogen foreninger. Fritid er så godt som ikke eksisterende. Så den fritid jeg har, bruger jeg på min familie og mine børn.

Er du interesseret i opstilling til Region eller Folketing?

– Nej det kommer ikke til at ske. Jeg er glad for mit job på Christiansborg, hvor jeg sidder meget centralt. Jeg får min lyst til at bedrive politik styret her i Dragør. En opgave der i øvrigt er vokset på mig. Jeg bliver mere og mere dedikeret kan jeg mærke.

Er Dragør noget særlig? Er der forskel på miljø/kontakter i Vængekvarter og den gamle bydel.

– Jeg er meget åben og imødekommende som person og synes det er hyggeligt, når man hilser på hinanden. Jeg har hunde og møder mange på mine ture. Specielt andre hundeluftere falder man nemt i snak med. Det gør man både i vængerne og her i Den gamle by. Men Den gamle by er da helt speciel. Jeg nyder mine gåture både her nede i byen såvel som i havnen. Området er unikt. Jeg elsker det hernede.

Vidste du på forhånd, hvor timer ugentligt man skal bruge som KB-medlem?

– Nej. Det indrømmer jeg blankt. Det er kommet bag på mig. Ud over møderne i udvalgene og kommunalbestyrelsen, er der jo også møder i lokalbestyrelsen, og møder i AOV og i diverse arbejdsgrupper vi har nedsat. I socialudvalget hvor jeg sidder som næstformand, kører Nicolaj og jeg et rigtig godt parløb, hvor vi begge deltager i møder med forskellige repræsentanter. Derudover er der en masse officielle arrangementer man også bliver inviteret til som KB medlem. Senest deltog jeg i markeringen af 75-året for de danske jøders flugt til Sverige i 1943. Det var et smukt og rørende arrangement, hvor Jan Norden blandt andet fortalte sin personlige historie.

Hvordan er tonen i og uden for byrådssalen mellem de 15 valgte?

– Vi er fra 5 forskellige partier med hver vores syn på tingene. Så det er klart, at vi alle trækker i forskellige retninger. Det er faktisk vores opgave. Men jeg synes grundlæggende, at vi har det godt sammen. Vi vil jo alle Dragørs bedste – det er jeg ikke i tvivl om.

Er der noget særligt du brænder for – nu og på sigt?

– Kommunen afgør hvor godt vores ældre, børn og unge har det i dagligdagen. Hvor god ældreomsorgen er. Hvor store og hvor gode skolerne er, hvordan børnepasningen af de små fungerer. Alle de ting der er vigtige i hverdagen. Så ud over mærkesagerne som er DF Classic, har jeg valgt at have syn for helheden med afsæt i de økonomiske rammer vi har.

Det lykkedes ikke i løbet af samtalen at blive klog på, om vi står overfor et Folketingsvalg allerede i år. Anne smilede og henviste til, at mange på Christiansborg har deres idéer om, hvornår man kan mærke, at det er tæt på.

Seneste artikler

 

Fik du læst?