Slut med sandsugning i Øresund

I Danmarks Naturfredningsforening er de meget glade at det endelig er lykkes at få stoppet sandsugning i Øresund og få beskyttet området. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse i dag.

En overdimensioneret støvsuger, der laver store huller i havbunden og efterlader en gold livløs ørken. Det har været situationen i Øresund de sidste mange år, hvor der er blevet suget store mængder sand op – primært til byggeri, skiver foreningen i deres pressemeddelelse og fortsætter;

Musling i Øresund med en masse rurer på. Rurer er et lille krebsdyr, der spiser plankton, som de filtrerer med fangarme. Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Men i havbunden gemmer der sig et mylder af liv, orme og muslinger, der udgør en vital del af føden for eksempelvis rødspætter og torsk.

Når de forsvinder, så forsvinder forudsætningen for liv, og områderne er bagefter så ødelagte, at det tager meget lang tid at genoprette økosystemet, hvis det nogensinde sker.

Taberne er først og fremmest dyrene og naturen, men også fiskerne og de, der vil opleve naturen på nært hold, mister noget.

Derfor er det en rigtig glædelig nyhed, at naturen i Øresund nu får en hjælpende hånd fra den konservative miljøordfører Mette Abildgaard og regeringen.

Hun har netop meldt ud, at regeringen vil sætte en stopper for indvinding af råstoffer i Øresund, der samtidig bliver gjort til beskyttet område.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding roser regeringen og Mette Abildgaard for meldingen:

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding. Pressefoto

– Vi er rigtig glade for, at der nu bliver sat en stopper for sandsugning i Øresund. Det er noget, som vi i Danmarks Naturfredningsforening sammen med mange andre NGO’er har kæmpet for i mange år, og det er imponerende, at Mette Abildgaard nu har fået overbevist regeringen om, at det er den rigtige vej at gå, siger Maria Reumert Gjerding og forsætter:

– Det er på tide, at der kommer en reel beskyttelse af naturen i Øresund – ikke som i dag, hvor beskyttelsen kun er lavet af hensyn til skibstrafikken. De markante dybdeforskelle i sundet giver et mylder af liv, som er unikt i Danmark og som i den grad er værd at beskytte, siger Maria Reumert Gjerding.

Ville fjerne 2,8 mio kubikmeter havbund

Meldingen fra miljøordføreren kommer netop i en tid, hvor Øresund er under pres. Firmaet Sten og Grus Prøvestenen har haft planer om at suge hele 2,8 millioner kubikmeter sand op af Øresund ud for Vedbæk ved Lous Flak.

Men det bliver der altså nu sat en stopper for, med en ny bekendtgørelse for Øresund, som regeringen fremlægger på fredag. Den sætter en stopper for nye tilladelser til at udvinde råstoffer i Øresund i området fra Øresundsbroen i syd til Gilleleje og Kullen i nord fra 2019.

Dog vil de eksisterende tilladelser til sandsugning ikke blive opsagt, men når de udløber senest i 2025, vil det være definitivt slut med sandsugning i Øresund.

Beskyttet efter EU’s Havstrategidirektiv

Der er tale om en strækning på omkring 100 kilometer, der samtidig bliver gjort til et beskyttet havområde efter EU’s havstrategidirektiv, hvor man skal sætte mål for udviklingen af havmiljøet.

Danmarks Naturfredningsforening er tidligere gået sammen med svenske og danske kommuner om en erklæring til den nu forhenværende danske miljøminister Esben Lunde Larsen om at stoppe sandsugning i Øresund, men det var altså uden held.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »