Julenostalgi med et tvist

”Aldrig har der været så smukt som i år.” Sådan skriver en af Amagermuseets besøgende i gæstebogen på den gamle museumsgård. For findes der noget hyggeligere end den gode gamle jul?

På Amagermuseet træder vi ind i de smukt pyntede julestuer og oplever de gamle juletraditioner, som trods alt har udviklet sig en del siden 1700-tallet. Dengang måtte bønderne ikke arbejde i julen, og så brugte de tiden på at spise, drikke øl og lege vovede julelege. De gamle julestuer er forløberen for nutidens julefrokoster.

I Dirch Jansen stuen træder vi ind i Peter Fabers ”Højt for træet grønne top” fra 1840’erne. Det pyntede juletræ knejser i stuen, og på bordet står de lækre, fristende småkager. Selv når der er krig, går man ikke på kompromis med julehyggen. Foto: Museum Amager
Nu er vi i 1943 hos Einar Larsen. Han er fisker og ejer kutteren Elisabeth K571, der nogle måneder forinden har sejlet jøder i sikkerhed i Sverige. Skodderne er lukket i, så intet lys trænger ud. Husk! Sløseri skader alle! Foto: Museum Amager

På en måde minder juleudstillingen om den fra sidste år, og alligevel er der så meget nyt. Ikke mindst de dækkede juleborde i malerisalen. Formændene for museumsforeningerne har pyntet op med personlige juleborde og skrevet en historie om højtiden.

Kagebord hos Peter Faber. Foto: Museum Amager

Lodsmuseets formand har lavet en ægte skipperskrøne og dækket op med en rigtig julefortælling. Lodsen og hans bådsmænd skulle ud til et skib i Øresund i juleaftensdag i 1939. Det var hård frost, og de nåede kun til Saltholm og måtte fejre juleaften uden familien. De dækkede op med hvad de havde, drak snaps og spiste deres madpakker. Det blev en mindeværdig aften, for julen handler jo først og fremmest om samvær!

Lodsen og hans bådsmænd måtte fejre juleaften uden familien på Saltholm. De dækkede op med hvad de havde, drak snaps og spiste deres madpakker. Foto: Museum Amager

De traditionsrige juleudstillinger kan opleves på Amagermuseet frem til d. 16. december. Museet er åbent alle dage undtagen mandage, kl. 12-16.

Du kan altid følge med på museets hjemmeside og ellers kan du løbende læse om arrangementer og nyheder fra museet i DragørNyheder.dk

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?