Søren Mentz: “Det var som om, vi var på besøg i en fjern fortid”

Som barn sad han på bagsædet i en Volvo Amazon mens turen gik ad Amagers øde gader mod Dragør. Her spiste han is på havnen mens hans betragtede det majestætiske Strandhotel som skilte sig ud fra byens små huse. I dag forvalter han Dragørs og Amagers historie og formidler vores gamle traditioner, så vi alle kan forstå hvorfor de engang var vigtige.

Søren Mentz på Møllevej. Her fanger fortiden nutiden, siger han. Privatfoto.

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Jeg er museumsleder på Museum Amager, så jeg formidler historie på mange forskellige måder. Jeg har omvisninger på museet, jeg besøger skoler, holder foredrag og skriver bøger. Derudover optræder jeg en gang i mellem på TV. Jeg har blandt andet medvirket i to afsnit af DRs serie ”Historien om Danmark” og været gæst i Go’ Morgen Danmark til fastelavn og i december for at fortælle om traditionerne.

Hvad består din hverdag af?

Min hverdag er meget varieret. Den primære opgave er at udvikle Museum Amager og gøre de forskellige museer tidssvarende. Vi er i gang med at lave nye udstillinger, forbedre magasinforholdene og vedligeholde bygninger og både. Museum Amager er kendt for sin levende historieformidling og hyggelige atmosfære. Vi skal formidle traditionerne på en måde, så vores gæster forstår, hvorfor de engang var vigtige, men gæsterne skal også erkende, hvorfor traditionerne har mistet deres betydning.  Der skal mange hænder til at afvikle årets aktiviteter, så jeg taler meget med museets engagerede frivillige. Jeg sørger for at økonomien er på plads, og at der bliver sendt fondsansøgninger. Jeg skriver en del og holder foredrag – også om emner, der er ikke lige handler om Amager. Island har været på tapetet i 2018, fordi jeg har skrevet bogen ”Den islandske revolution” i anledning af 100 året for Islands uafhængighed.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Dragør Museumsbygning skal renoveres, og i disse dage er håndværkerne ved at give tilbud på opgaverne. Museet har modtaget 2,5 millioner kroner i støtte fra A.P. Møller Fonden, og vi har også fået penge fra Slots- og Kulturstyrelsen, Dragør Kommune og fra den lokale dragørborger Leise Blaes Schmidt. Dragør Museum har været forsømt i mange år, men nu begynder en ny tid. Først bliver bygningen sat i stand, og så skal vi skabe en ny og topmoderne udstilling om Dragørs unikke kulturhistorie.

Hvad er dit bedste Dragør-minde?

Som barn tog min far mig ofte med på søndagstur til Dragør. Jeg mindes bilturene i begyndelsen af 70’erne. Vi kørte i en Volvo Amazon langs de øde gader i København S, forbi Vandtårnet i Tårnby og ud til Dragør. Vi spiste is ved slæbestedet, og af en eller anden mærkelig grund var jeg meget betaget af Strandhotellet, fordi det virkede så stort i forhold til byens små huse. Det var som om, vi var på besøg i en fjern fortid.

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Jeg standser tit op på Møllevej. Det lyder ikke særligt sexet, men der er et sted lige efter højresvinget fra Englandsvej, hvor man har Store Magleby kirke til venstre og den gule gård i nummer 7 til højre. Herimellem er der kig til Hollænderhallen, og foran den grålige hal ligger en kålmark. Kan man abstrahere fra trafikken, så er det et ret stemningsfuldt sted. Det er et historisk vue, der indfanger fortiden i nutiden.

Hvad er din yndlingsbegivenhed i Dragør?

Fastelavnsridt i Store Magleby. Det er autentisk historieformidling. Her træder det gamle landsbyfællesskab lyslevende frem. Gårdejerne demonstrerer deres sociale position gennem tradition. Det er jo ikke alle og en hver, der kan ride til tønden. Som museumsleder skal jeg modtage fastelavnsrytterne på Nordgård. Den er en af de gamle hollændergårde. Så skåler vi i punch og synger. Det var den gamle bestyrelsesformand, Dirch Jansen, som lærte mig teksten til skålvisen. Dirch sang, og hans kone optog en lydfil, som jeg lyttede til på kontoret. Dér sad jeg så og sang for mig selv, når der var tid. Den hollandske ambassadør er protektor for Museum Amager, og Henk Swarttouw overværer altid tøndeslagningen sammen med sit personale fra den hollandske ambassade.

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

Tag til Kongelundsfortet når ungdomsskolen afholder ”Kongelundsfortet i bevægelse”.


Navn: Søren Mentz
Alder: 51
Beskæftigelse: Museumsleder www.museumamager.dk
Ægtefælle: Gift med Lene
Børn: Emil (23) Rie (22) og Karl (18).
Hvad er din tilknytning til Dragør?: Dragør er min arbejdsplads – jeg bor i Annisse Nord ved Helsinge


 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?