74-årig YouTuber: Kajs Kanal skal gøre det sjovt at lære tysk

Kaj Borchert har uddannet Dragørs børn i snart 50 år. Nu kan resten af Danmark kigge med, når han underviser i tyske gloser og grammatik på sin nye YouTube-kanal.

Af Camilla Lærke Lærkesen

Kaj Borchert begyndte at undervise Dragørs børn i tysk for knap 50 år siden. I dag er han 74 år og ikke til at stoppe. Han underviser stadig 8 timer om ugen i tysk på Dragør Skole og har nu startet en YouTube-kanal i sit eget navn. På Kajs Kanal kan børn, unge og voksne lære tyske gloser og grammatik hjemmefra i hans farverige selskab.

”Jeg ville ønske, at jeg kunne lære alle Danmarks elever, at tysk er slet ikke så svært. Hvis jeg stillede mig ind på Strøget og spurgte tilfældige forbipasserende: Hvad var det værste fag, du havde i skolen? Så vil 80 % sige tysk. Det er jo et hadefag! Men det er slet ikke så slemt, som man tror,” fortæller han.

Løsningen er at tage det lidt ad gangen med et glimt i øjet, fortæller Kaj Borchert. Det skal være sjovt at lære tysk.

Tænk at blive youtuber som 74-årig

Kajs Kanal startede, da Kaj Borcherts kollega foreslog, at hans rolige væsen og gode forklaringer skulle foreviges på video. I første omgang skulle det kun bruges på internt på skolen. Men først blev lærerværelset fyr og flamme, så blev eleverne det – og til sidst blev Kaj Borchert også selv grebet af ideen.

”YouTuber som 74-årig! Det kan man da ikke,” griner han. Men i dag er Kaj Borchert som bidt af en gal YouTuber.

”Nu er de jo ved at få kvalme alle sammen, for jeg taler ikke om andet. Jeg er blevet grebet af det.”

Han underviser the Kaj-way i alle regnbuens farver og med teknologien til hjælp.

”Der skal være liv i plancherne. Ligesom i mit tøj.”

Kaj Borchert er kendt på Dragør Skole for sine farverige tøjsæt, som han også bærer på videoerne, og for urremmen på hans Apple Watch, der altid matcher i farverne.

YouTube-kanalen gik i luften i september 2018 og har allerede 233 abonnenter. I 2019 får Kaj selskab af Andrea og har planer om at fylde kanalen med samtale og rollespil, så eleverne får et større ordforråd og flydende sprog.

50-års jubilæum til sommer

Kaj Borchert kom til Dragør i 1968, hvor han begyndte at undervise i tysk på Skolen ved Vierdiget.

Her var han lærer i få år, viceinspektør i mange år og slutteligt inspektør gennem skolens sidste levetid. Det passede næsten med, at han skulle holde op, da skolen lukkede. Kaj Borchert har undervist så længe, at han sommetider har haft helt op til tre generationer fra samme familie i tysk.

”Der er nogle af børnene, der siger: Du har haft min mormor. Så ved man, man er gammel!” griner han.

Da Skolen ved Vierdiget lukkede, hjalp han til på Skoleforvaltningen et par år, indtil de ringede fra Dragør Skole, og spurgte om han kunne hjælpe med at undervise et tyskhold de næste tre måneder. Det er tre år siden nu.

”Jeg fortsætter til jeg ikke kan mere. For jeg synes, det er sjovt, og det gør børnene heldigvis også.”

Kig med på Kajs Kanal her 

Klik på billedet for at komme til Kajs YouTube kanal.
 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?