Stjernelys over Dragør

Ghita Nørby har en særlig plads i mange danskeres hjerte, men vidste du, at Dragør også har en særlig plads i hendes? Det fortalte hun, da hun søndag gæstede Dragør Bio sammen med instruktøren Michael Noer i anledning af deres samarbejde om filmen “Før Frosten”.

Ghita Nørby: “Vi har årene som forskel, men livet som fællesnævner.” Michael Noer tilføjer beskedent: “Vi er der for hinanden og taler sammen, når der er noget relevant at sige. Det siger sig selv, at det ikke nødvendigvis er ofte.” Foto: Peter Helgstrand

Af Pia Melander Guilbert

“Brostenene. Havnen, vandet, hele den gamle by – og menneskene ikke mindst.”

Der er en helt speciel stemning i Dragør, mener den folkekære skuespiller Ghita Nørby:

“Det ligner ikke noget andet i verden.”

Og hvem skulle nu have troet det. På en våd, kold og mørk søndag i januar, kommer man til Dragør Bio for at møde en af Danmarks allerstørste skuespillerstjerner, og så sidder hun dér i biografens lille café med sine ikoniske smilehuller. Så meget lyser hun op, og så rosende ord bruger hun, at man pludselig selv ser sin by stråle.

Adopteret af Mette

Ghita Nørby er inviteret til Dragør for at fortælle om den anmelderroste og prisbelønnede film “Før Frosten”. Med sig har hun sin hund og som en overraskelse også instruktøren Michael Noer. Danmark spiller VM-finale i håndbold, og instruktøren har skulle finde pasning til sine to små børn, der ellers lige var blevet malet rød/hvide i ansigtet:

“Når Ghita kalder, kommer jeg. Det er lidt som med håndbold. Man må stille op for holdet,” svarer han på spørgsmålet om, hvordan han er blevet lokket med herud.

“Når Ghita kalder, kommer jeg”, sagde Michael Noer med et glimt i øjet. Venskabet mellem Ghita Nørby og Michael Noer var tydeligt. Foto: DragørNyheder.dk

Michael Noer har hidtil kun besøgt Dragør om sommeren og aldrig i regnvejr. Men mere end én gang har han stået og mast næsen flad mod ruden til biografen.

“Den er så smuk, og egentlig kunne jeg godt tænke mig at bo herude. Det er en længsel, der først er opstået, efter jeg for nyligt fyldte 40, og det er dårligt timet med huspriserne,” siger han og griner.

Ghita Nørby kender Dragør i al slags vejr.

“Jeg kommer meget på Beghuset og i biografen, og så hos Mette og hendes familie. De har adopteret mig. Er det ikke også rigtigt?” spørger hun en ung pige, der smilende nikker til det noget ældre adoptivbarn.

Det uformelle og hyggelige møde i Dragør Bio´s café blev understreget med al tydelighed. Ghita Nørby i samtale med journalist Pia Melander Guilbert og ved siden af, på bænken, Ghitas skønne hund. Foto: DragørNyheder.dk

Livet som fællesnævner

Pigen er Mettes datter, og Mette er Mette Jansen, der er formand for Dragør Biografforening og kusine til skuespilleren Viggo Mortensen.

Ghita Nørby og Viggo Mortensen blev venner, da de i 2015 spillede sammen i filmen “Jauja”, der er optaget i Argentina og fik Danmarks-premiere i Dragør Bio. Lige siden dengang har de to skuespillere været biografens æresmedlemmer.

Ghita Nørby og Michael Noer har også et særligt og kærligt forhold til hinanden, fornemmer man. De har tidligere arbejdet sammen om filmen “Nøgle hus spejl”, og rollen som matriarken Agnes i “Før Frosten” er skrevet til Ghita Nørby. Foto: DragørNyheder.dk

Ghita Nørby og Michael Noer har også et særligt og kærligt forhold til hinanden, fornemmer man. De har tidligere arbejdet sammen om filmen “Nøgle hus spejl”, og rollen som matriarken Agnes i “Før Frosten” er skrevet til Ghita Nørby.

Ghita kalder “Før Frosten” for en uafrysteligt og usmart film, som hun nød at være med i. Om forholdet til Michael Noer, der er en af Danmarks mest respekterede instruktører og senest stod bag Hollywoodproduktionen “Papillon,” siger hun:

“Vi har årene som forskel, men livet som fællesnævner.”

Michael Noer tilføjer beskedent: “Vi er der for hinanden og taler sammen, når der er noget relevant at sige. Det siger sig selv, at det ikke nødvendigvis er ofte.”

Har jeg gjort det godt nok?

Uden for biografen er den røde løber rullet ud, og i foyeren bliver der serveret champagne til de mange gæster, som har trodset håndboldfinale og regn for at høre Ghita fortælle om “Før Frosten,” der foregår i 1800-tallets Danmark.

“Den håndboldkamp kommer vi alligevel til at se igen og igen i ugen, der kommer. Jeg tror, det var godt, I kom herned i stedet,” siger Ghita, da alle fundet deres pladser i salen.

Hun læser teksten til Steen Steensen Blicher sangen “Det er hvidt herude” for at sætte publikum ind i filmens stemning. Så fortæller hun om en drøm, hun havde for nyligt.

“Den håndboldkamp kommer vi alligevel til at se igen og igen i ugen, der kommer. Jeg tror, det var godt, I kom herned i stedet,” siger Ghita, da alle fundet deres pladser i salen. Foto: Peter Helgstrand

“Heldigvis har jeg en klog mand, en psykolog, som jeg betaler for at lytte til alle mine mærkelige tanker, så min familie og venner slipper for det. Han fortalte mig, at drømmen handlede om, hvad vi har sagt til vores børn. Jeg har selv en søn på 54 år, og jeg har budt mit barn mange vanvittige ting, men jeg har altid elsket ham. Har han vidst det? Kan vi gå ud fra, at de ved det? Nej! Vi skal sige det, og det er også det, “Før Frosten” handler om, om kærligheden mellem forældre og børn og angsten for, om man nu har gjort det godt nok.”

Michael Noer har for nyligt mistet sin egen far. Han fortæller, at filmen er et brev til ham.

Og mens herrelandsholdet bliver VM-stjerner i håndbold, lader vi, der er mødt op i Dragør Bio, Ghita og de andre filmstjerner forføre os ind i den flotte, men barske fortælling om bonden Jens, der gifter sin modvillige datter væk for at skabe et bedre liv for sig selv og sin familie.

Seneste artikler

 

Fik du læst?