Madkulturen på Amager: findes der sådan en? – del 2

NY ARTIKELSERIE: I de kommende afsnit om “amagermad” og “dansk mad” vil vi som tidligere skrevet bl.a. fortælle om svanefrikadeller på Saltholm i 1920’erne, om arbejderklassens simple mad i København for 100 år siden, bondekost på Amager for 200 år siden og om de overdådige kongelige tafler i København for 300 år siden.

Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Af Jens Breinholt Schou

Vi skal se på det særlige samspil mellem Københavns baghave, Amager, og så storbyen København. Og vi vil afslutte 2019 med artikler om den ny interesse i Danmark for at smage på egnsretter, om stegt flæsk, den nationale madkanon og om den nye nordiske hverdagsmad.

Dette er 2. del i en serie om ”madture” på Amager. Læs om den første tur her

Hvad mad kan man få på vejen fra St. Magleby ad Amager Landevej, Amagerbrogade og til Amagertorv i København?

Vi kan få et indtryk af vores lokale spisevaner i dagens Danmark ved tage en tur fra det sydlige Amager ind mod København. Hele Amager fra St. Magleby til Sundbyerne var engang Københavns gamle baghave, det er Amager ikke mere.

Hvis man i januar 2019 går nordpå fra Store Magleby, uden om lufthavnen, ad Amager Landevej, gennem Christianshavn, mod Amagertorv i centrum af København, hvad kan man så købe af mad? Hvilke spisesteder og fødevarebutikker findes der i dag?

Flyvergrillen er det første sted hvor man kan købe mad hvis man tager turen fra St. Magleby til Amagertorv i København. Flyvergrillen ligger hvor Amager Landevej slutter i dag. Resten af den oprindelige landevej fra St. Magleby er nemlig siden 1960’erne blevet brugt til startbaner og landingsbaner. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Fra Flyvergrillens udsigtshøj kan flyspottere se fly starte og lande, forsyne sig med mad, og så kan de altså se St. Magleby i det fjerne. I Flyvergrillen kan flyspottere og vi andre købe middagsretter eller fastfood. Menukortet tilbyder nemlig et bredt udvalg af dagens blandede danske køkken. Her kan man fx købe kendte middagsretter fra 1900-tallets danske køkken som hakkebøffer, mørbradbøffer, ribbensteg med brun sovs og surt og så hjemmelavede boller i karry – og man kan købe ekstra sovs for 10 kr. Fra det amerikanske køkken kan man fx købe mexi burgere, almindelige burgere, og særlige jumboburgere med ost og bacon. Og fra det nærøstlige køkken pitabrød med kebab, kylling eller salat.

Går vi videre ind mod byen ad Amager Landevej, skal man godt en km frem, forbi et villakvarter på venstre side og et industrikvarter på den anden side, før man igen kan købe mad, nemlig i en af Coopfirmaets supermarkeder Dagli’Brugsen. Og de næste 6 km forsætter det med en blanding af store supermarkeder og små fødevareforretninger og selvfølgelig også restauranter. Fx er der mindst 20 pizzarier, 16 kaffebarer, 12 supermarkeder og 9 sushiforretninger. Ser man på butiksarealet og det samlede udbud i disse forretninger, så må det nok være de 12 supermarkeder der sælger den største mængde fødevarer, og det er såkaldt dansk mad fylder mest i supermarkederne.

Bagerierne er på vej tilbage på Amagerbrogade og på Kongevejen i Dragør. Den økologiske bager her på Amagerbrogade siger at kunderne efterspørger godt brød. Nogle er som denne bager ejet og drevet af én bager, andre og det er de fleste på Amager og i København, er drevet af større firmaer der så har en række udsalgssteder. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Men ser man på udbuddet i forhold til køkkentraditioner, så kan man se at supermarkederne også satser på kunder til det italienske, det orientalske og det mexicanske køkken. Alle har fx hel- og halvfærdige pizzaer i køle- og frysedisken, og det kan ikke undre når man ved at hver 20. af os spiser pizza som aftensmad på en typisk hverdag.

Ved udgangen fra Amagerbrogade kan man på venstre side af gaden købe pizza, is, smørrebrød, argentinsk tapas og vin, kaffe og kage og kebab takeaway. På højre side af gaden kan man i rækkefølge købe brød, is, sandwich, italiensk deli-madvarer. Og til slut ved Christmas Møllers Plads er der et supermarked, en Netto discountbutik. Her kan man som i andre store discountbutikker købe mad fra den halve verden. Her kan man købe kartofler fra Samsø, rød peber fra Holland, søde kartofler fra Spanien, dadler fra Tunesien, jordbær fra Marokko, avokado fra Tanzania, appelsiner fra Sydafrika, ananas fra Costa Rica, mango fra Brasilien, asparges fra Peru og ingefær fra Kina.

Der mangler altså ikke mad på Amagerbrogade og Amagerlandevej, men Amagerbrogades tidligere små selvstændige fødevarebutikker som købmænd, grønthandlere og slagtere findes der ikke mange af i 2019. Der er et par grønthandlere, der er nogle få slagtere, hvoraf to sælger halalslagtet kød. Og der findes godt nok også to butikker der kalder sig købmand, Elite Købmand, men det er ikke købmænd i gammeldags forstand, det er kiosker hvor man også kan købe et mindre udvalg af dagligvarer.

De næste ca. fem hundrede meter hen over Christianshavn afspejler meget godt hvad vi har mødt på Amagerbrogade. Dog ligger cafeerne, barerne og butikkerne lidt tættere her end på Amager, og det må hænge sammen med at Christianshavn Torv er et trafikknudepunkt i København.

På den sidste lille kilometer ind mod Amagertorv kan man ikke købe dagligvarer. Oppe i tårnet på Christiansborg er der en rigtig god smørrebrødsrestaurant, på gaden Ved Stranden er der en vinhandel og -bar med småretter, på selve Amagertorv er der et par cafeer, og så kan man være heldig at støde ind i en mobil kaffevogn med kaffe og kager undervejs.

På Amagertorv i København ligger en bygning i nederlandske renæssance. Det var engang et handelshus med butik i stueetagen, og det var ejet af storkøbmanden Matthias Hansen. Bygningen var i 1600-tallet en af flere elegante handelshuse Amagertorv. Selve torvet var fra 1625 forbeholdt mere ydmyge salgsboder med madvarer fra Amager. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Vi slutter denne vandring i 2019 på et Amagertorv i København uden butikker, og der er i øvrigt ikke mange dagligvarebutikker tilbage i det indre København. Amagertorv var tidligere et af de store torve i København hvor københavnerne kunne forsyne sig med grønt, mælk og smør fra jord til bord. Her solgte amagerne nemlig engang deres produkter.

Madkulturen på Amager – findes der sådan en?

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?