Frivillige indsatsledere til ”Forsvundne Personer” skal uddannes i Dragør

Sofie Sønderup oprettede i 2013 facebookgruppen ”Forsvundne Personer”, der i dag har mere end 62.000 medlemmer. I april sørger hun for at uddanne indsatsledere, der kan hjælpe lokalt i hele landet, når mennesker forsvinder.

Privatfoto

I 2013 forsvandt Sofies Sønderups kusines venindes datter. Hun havde ikke været forsvundet længe nok til, at politiet ville gå ind i sagen. Sofie Sønderup oprettede gruppen og efterlyste pigen på Facebook. Den blev delt, så pigen selv opdagede, at hun var efterlyst og skyndte sig hjem. Facebookgruppen fik lov at leve videre, så flere kunne benytte sig af den i lignende situationer. I dag bliver siden både brugt, når pårørende til forsvundne personer henvender sig og i dialog med politiet. Der er i dag mere end 62.000 medlemmer, og hver dag kommer mere end 100 nye medlemmer til.

”Jeg bruger al min fritid på det”

Det er et stort arbejde for Sofie Sønderup at drive siden. Når pårørende henvender sig, eller politiet beder offentligheden om hjælp, sætter hun efterlysningen i gang på siden, og i nogle tilfælde arrangerer hun civile eftersøgninger, hvor flere hundrede mennesker dukker op for at hjælpe med at lede.

Sofie Sønderup har været på omkring 40 eftersøgninger, men det er faktisk efterlysningerne, der tager det meste tid. Her har hun kontakten med de pårørende, der kan ringe til hende døgnet rundt, når de mister håbet eller har brug for at tale med nogen.

”Så lister jeg rundt med telefonen i mørket i stuen, mens familien sover,” fortæller hun.

Det er også hende, vidner ringer til, når de finder potentielle spor, som Sofie Sønderup skal sende en stafet ud for at kigge på.

”Jeg bruger al min fritid på det. Jeg er holdt op med at udstille hunde, fordi det frivillige arbejde tager så meget tid.”

Det er også en af grundene til, at Sofie Sønderup nu har søgt frivillige indsatsledere i hele landet, som kan stille op lokalt, når nogen forsvinder.

Privatfoto

Dragørs borgere og erhvervsdrivende donerer mad og lokaler

I weekenden d. 27. og 28. april afholder Sofie Sønderup kursus for nye frivillige indsatsledere. De nye indsatsledere skal lære at stå for civile eftersøgninger og skal blandt andet klædes på til førstehjælp og kortlæsning, pårørendekontakt og pressehåndtering. De nye frivillige er overvejende mennesker med en relevant baggrund: fængselsbetjente, kaptajner, oberster og militærfolk. Men da Sofie Sønderup selv startede, havde hun ingen baggrund inden for feltet. Hun arbejder til daglig som dyrepasser i en børnehave.

”Jeg startede bare som familiemor til tre piger og tænkte: ’Det kunne have været mit barn’. Jeg har læst og læst, og efter eftersøgningerne har jeg sparret med politiet og fået feedback på, hvordan det har fungeret,” fortæller hun.

Projektet er frivilligt, og derfor har Sofie Sønderup fået en ekstra opgave i at indhente donationer til mad og lokaler. Foreløbig er Baggersmindelejren trådt til med lokale, mens Dragør Strandhotel og Fru Munk giver frokost. Kræmmergården og flere private har også lagt penge i kassen, så kurset kan gennemføres.

Projekter mangler stadig morgenmad og masser af gule veste til de frivillige.

”Tak for dit overskud”

Projektet har stor opbakning, og udover det nye korps af frivillige indsatsledere har Sofie Sønderup også samlet et stærkt korps af blandt andet en hundetjeneste med frivillige hundeførere og klassificerede hunde, en dykkertjeneste og en droneenhed, hvor der også sidder en ansvarlig med alle de certifikater, det kræver. De kom alle i spil under Emilie Meng-sagen, som Sofie Sønderup også hjalp til under.

Hun fortæller desuden, at hun netop er blevet kontaktet af et firma, der har udviklet en eftersøgningsapp, som Sofie Sønderup og de frivillige får adgang til kvit og frit. App’en bliver allerede brugt af politi og militær, men Forsvundne Personer får deres egen sektion.

Derudover har projektet en støtteforening, der er registreret i indsamlingsnævnet, så foreningen kan søge fonde og legater til for eksempel at få hundetjenesten over broen.

Sofie Sønderup modtog i 2018 GF Forsikrings ”Tak for dit overskud”-pris for sit store arbejde.

 

Privatfoto / Facebook

Seneste artikler

 

Fik du læst?