Det er nu du skal kaste dig over nordens kaviar

Sæsonen er i fuld sving for nordens svar på beluga – stenbiderrognen. Fra januar til april er de små farverige fiskeæg er ren nydelse og en meget delikat spise. Du kan med lidt held sikre dig nogle hundrede gram hos de lokale fiskere på havnen i Dragør hvis den, ellers ikke så kønne fisk, har forvildet sig i garnet.

Ellers kan du ofte købe de små æg hos fiskehandlere og flere supermarkeder som gerne slår sig op på stenbiderrogn i disse tider.

En delikat forret eller snack- og for de mere garvede kan det sagens udgøre et hovedmåltid.

Fik du læst: Ugens madtip: Fyldte æg med stenbiderrogn

Vil du blot sætte dig ned og nyde en velanrettet tallerken og et glas kold hvidvin til den delikate spise, så har Berent Herbst fra Dragør Badehotel, netop købt stort ind og tilbyder torsdag og fredag i denne uge et frokost tilbud hvor de serverer stenbiderrogn med blinis, fed god dansk økologisk cremefraiche samt hakke rødløg og friske urter sammen med et glas forfriskende køligt glas chardonnay eller sauvigon blanc til 139,- pr. snude.

Om Stenbideren

Fangstperiode: januar til april

Stenbiderhunnen kaldes på dansk også kvabso eller kulso. Stenbiderrognen, dansk kaviar, udgør omkring 25% af kvabsoens totale vægt. Med bugens sugeskive kan stenbideren hæfte sig fast til f.eks. stengrund, og der skal et træk på mindst 12 kg til for at frigøre den.

Kendetegn:

Stenbideren er let genkendelig på sin runde krop, det tykke skælløse skind og de syv rækker af benknuder på siderne og bugen. Den forreste rygfinne er dækket af en tyk kam af -benknuder, som er størst på hunnen. Hannen har rødbrune farver, hunnens er blågrønne. Kødet er løst og fedtholdigt og smager bedst røget. Rognen er en af forårets delikatesser.

Stenbider foretrækker – som navnet fortæller – stenet bund, normalt i dybder fra 50 til 150 meter. I gydeperioderne opholder de sig på lavt vand, og det er her, de fleste stenbidere fanges.

Foto: DragørNyheder.dk
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »