Det historiske slag i Hollænderbyen: Han kom, han så, han sejrede!

Der var lagt i kakkelovnen til det helt store slag i Store Magleby mandag eftermiddag. Vejrguderne brummede, regnen piskede og skolen i Store Magleby var løbet tør for punch hvilket den legendariske fastelavnsrytter Ole H. Hansen havde noteret sig. Så der var bestemt noget på højkant i den gamle Hollænderby.

Foto: DragørNyheder.dk

Mandfolk, historie og traditioner

18 toptrimmede og motiverede mandfolk var klar til kamp, flere hundrede tilskuere var mødt op i Hovedgaden som var pyntet med flag fra ende til anden. Den hollandske ambassadør Henk Swarttouw var på plads i første række, flankeret af Dragørs borgmester Eik Bidstrup, Museumsleder Søren Mentz og formand for Museum Amager Carsten Maass. Nedtællingen var for alvor i gang til slaget om Kronen, Amagerpigen og Hollænderbyen.

Foto: DragørNyheder.dk

Med ranke rygge på de smukke heste buldrede det med tørre fuldstræffere fra de 18 ryttere. Den ensomme tønde syntes uden en reel chance, som den var spændt ud midt i gaden i tre meters højde. En efter en pillede rytterne glansen af den fint pyntede fastelavnstønde, inden Store Magleby kunne hylde Christian Hansen som ny Tøndekonge af Hollænderbyen. Med et rent serve-es splintrede han den sidste tøndepind og hyldesten kunne begynde.

Tøndekonge i Store Magleby 2019 Christian Hansen med Amagerpigen Josefine. Foto: DragørNyheder.dk

Den smukkeste Amagerpige Josefine, var hurtigt fremme med kindkys og blomster til Tøndekongen og det var så billedesmukt som det kunne have taget sig ud for hundrede år siden, blot skildret i farver i dag. Traditioner, stolthed, Amagerpige og Amagermand. Historien fik et nyt kapitel i Store Magleby i dag.

Amagerpige Josefine med Hollands Ambassadør Henk Swarttouw. Foto: DragørNyheder.dk

Hollands ambassadør Henk Swarttouw var på plads med lykønskning og krans. Efter kroningen var det tid til skålsang i den gamle museumsgård og en hyldest til ambassadøren fra Holland.

Åh Amagerland… Skålsang i den gamle museumsgård. Foto: DragørNyheder.dk

Fastelavn er en helligdag i Dragør

Formand for Museum Amager Carsten Maass var i strålende humør og glædede sig over den store opbakning og det massive fremmøde til den traditionsrige fastelavnsridning;

“Vi er så privilegerede i Dragør, at vi både har fastelavnsridning i Dragør om søndagen og fastelavnsmandag, hvor det er medlemmer af Vennekredsen i St. Magleby, der holder århundredes tradition i hævd. Vi skal ikke ud at lede efter kultur i Dragør – vi har den lige uden for døren.”

Fra højre: Carsten Maass, Museumsleder Søren Mentz, Amagerpigen Josefine, Ambassadør Henk Swarttouw, Borgmester Eik Bidstrup. Foto: DragørNyheder.dk

“Fastelavn er en helligdag i Dragør, og en stor tak til de mange ryttere og frivillige der medvirker til at holde denne hundredårige tradition i hævd med de smukt dekorerede heste og ryttere iført festtøj. De gennemfører besøg i hele kommunen og slutter med tøndeslagningen på Blushøj og på Hovedgaden i St. Magleby til glæde for byen, borgere og de mange gæster udefra. Det er en del af Dragørs kulturarv som rytterne med deres flotte optog, skålsange og tøndeslagningen, der giver vores lokalsamfund en helt speciel sammenhængskraft.”

“Museum Amager sætter en historisk ramme og sætter den hollandske tradition i perspektiv og medvirker til, at denne specielle Amageridentitet også vil være en fremtidig plads for de kommende generationer. Vigtigt, at alle i lokalsamfundet bakker fuldt og helt op om denne tradition, så den kan være levedygtig og en vigtig institution fremover.”

“Det kan godt være, at man i Dragør og St. Magleby også ønsker hinanden god jul, men man ønsker lige så meget hinanden god fastelavn – og tak for det”, slutter Carsten Maass.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?