Ambassadørens sidste skålsang

Traditionen tro var det den hollandske ambassadør Henk Swarttouw, der mandag overrakte krans og amagerpige til årets tøndekonge. Og ikke nok med det, Henk Swarttouw sang også for, da der efterfølgende var skålsang i museets gård. På dansk, naturligvis. Henk Swarttouw har i løbet af sin ambassadør-periode i Danmark udviklet et tæt samarbejde med Museum Amager, og selvom han snart skal videre til en ny ambassadørpost, regner han med at vende tilbage til Dragør.

Hollands Ambassadør Henk Swarttouw med Amagerpigen Josefine. I baggrunden t.h. årets Tøndekonge Christian Hansen. Foto: DragørNyheder.dk

Af Pia Melander Guilbert

Vi befinder os i en fyldt storstue på Amagermuseet. Fastelavnsrytterne har forladt gården, og museets gæster er søgt ind i varmen. Ved rundbordet i midten sidder den hollandske ambassadør, Henk Swarttouw. Han taler med journalisten fra papiravisen.

De glade øjne og hænderne, der laver store fagter i luften, vidner om energisk mand. Foran ham på bordet står et glas punch.

Da den kvindelige papiravisjournalist rejser sig, og den online ditto fra DragørNyheder.dk tager plads, griner Henk Swarttouw til os og spørger med et glimt i øjet:

“So are you in competition?”

Rolige ryttere

Henk Swarttouws ambassadørperiode i Danmark begyndte i 2015. Lige fra start har han haft et godt samarbejde med Museum Amager.

“Amagermuseet er et af de få steder, der stadig vidner om hollandsk historie i Danmark,” konstaterer han.

Fastelavn er et af årets højdepunkter, og i år sang Henk Swarttouw for, da der efter tøndeslagningen var skålsang i Nordgaarden. På dansk naturligvis.

Ambassadør Henk Swattouw på Amagermuseets gårdsplads med sin sidste A´mar skålsang i denne omgang. Foto: DragørNyheder.dk

“Jeg ser altid frem til fastelavn i Store Magleby. Det er noget helt særligt. Som tilskuer er det på et smukt syn at betragte de flotklædte ryttere og heste i fuld fart mod tønden, men man tænker også, at det, de gør, er ret farligt. Alligevel er rytterne så imponerende rolige.”

Holland og Danmark lærer af hinanden

Hjemme i Holland er fastelavns-traditionerne noget anderledes og uden heste.

“Det varer flere dage og er mere som et karneval,” forklarer Henk Swarttouw.

Hvor ambassadørposten tager ham hen, når han forlader Danmark, ved han endnu ikke.

“Det er et vilkår ved mit job, at man ikke ved, hvad fremtiden bringer, men jeg har været meget glad for min tid i Danmark. Danmark og Holland minder jo på mange måder om hinanden, hvad angår problemstillinger og løsningsmuligheder. Vi kigger til, hvordan danskerne gør, og jeg ved, at det samme er tilfældet omvendt. Vi lærer utroligt meget af hinanden.”

Kærligheden til Dragør

Når netop Dragør har fået en særlig plads i Henk Swarttouws hjerte, skyldes det blandt andet det gode samarbejde med Amagermuseet. Her fejrer ambassadens folk hvert år i slutningen af april den hollandske nationaldag, “Koninginnedag.” Men der er også en privat årsag.

Dengang Henk Swarttouw lige havde mødt sin svenske kone, kørte han gennem Danmark og tog færgen til Limhamn for at besøge hende.

Parret har i øvrigt et hus i Skåne, som minder om de gule huse i den gamle by.

“Når jeg er gået på pension, kunne det være hyggeligt at tage turen fra Skåne til Dragør for at fejre fastelavn, så mon ikke jeg vender tilbage,” slutter Henk Swarttouw.

500-års jubilæet

På vej ud fra museet hilser vi på museumsdirektør Søren Mentz, som har været meget tilfreds med samarbejdet med Henk Swarttouw. Han fortæller lidt om museets forberedelser til 500-års jubilæet for de hollandske bønders tid i Store Magleby.

“Vi laver en moderne udstilling om de hollandske ting og værdier, der stadig findes rundt omkring i de private hjem i Dragør.”

Ambassadør Henk Swarttouw flankeret af Amagerpigen Josefine, borgmester Eik Dahl Bidstrup (t.v.), Museumsleder Søren Mentz og formand for Museum Amager Carsten Maass t.h. for Amagerpigen. I baggrunden i midten årets Tøndekonge Christian Hansen flankeret af fanebærer. Foto: DragørNyheder.dk

Et tæt kulturelt bånd

Formand for Museum Amager, Carsten Maass er også taknemmelig for det arbejde, Henk Swarttouw har gjort:

“Den hollandske ambassade er jo ikke kun involveret i den årlige tøndeslagning, men i en lang række kulturelle begivenhed, senest projektet omkring tulipanmarken på Amagermuseet. Henk Swarttouw har som projektør for Museum Amager været initiativtager til, at det tætte kulturelle bånd og nære venskab har udviklet sig, og vi håber, at han fremover må i “Fryd og glæde og velstand svæve.”

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?