Klimastrejke: fredag strejker studerende og elever for klimaet

“Det er vores fremtid” siger de unge. Landet over – ja, i over 1.000 byer verden over går skoleelever i dag fredag, på gaden for at råbe politikerne op. De unge vil have klimahandling nu – de gider ikke vente på fodslæbende politikere, skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Inspireret af den globale klimabevægelses nye superstjerne, svenske Greta Thunberg, fortsætter studerende og skoleelever verden over med skolestrejker for at råbe politikerne op. Fredag er udråbt som international aktionsdag, og her er der indtil videre blevet tilmeldt 1000 skolestrejker i 82 lande over hele kloden.

Hvem er Greta Thunberg?

• Greta Thunberg er en 15-årig pige fra Sverige, som er blevet verdenskendt for sin klimastrejke under det svenske parlamentsvalg.

• Her valgte hun ikke at tage i skole for i stedet at strejke foran det svenske parlament.

• Gretas skolestrejke skabte internationale overskrifter og har inspireret unge over hele verden.

• Hun er både blevet kåret som en af de mest indflydelsesrige teenagere af magasinet Time og kåret som årets vigtigste kvinde i Sverige.

 

De unge kræver, at politikerne lytter til klimaforskerne og lever op til de løfter, de har givet ved Paris-aftalen. Den internationale koordinationsgruppe skriver i et åbent brev:

– Vi unge udgør mere end halvdelen af den globale befolkning. Vores generation voksede op med klimakrisen, og vi skal håndtere den i resten af vores liv. På trods af dette er de fleste af os ikke med i de lokale og globale beslutningsprocesser (…) Vi kræver, at verdens beslutningstagere tager ansvar og løser denne krise.

Forsker: De unges klimabevægelse har vokseværk

Det startede med Greta Thunberg, der blev hjemme fra skole de sidste tre uger op til det svenske valg for at få politikerne til at rette fokus mod klimaforandringerne. Siden har hundredtusindvis af elever verden over fulgt trop i både spontane og internationalt koordinerede skolestrejkeaktioner i en ny verdensomspændende bevægelse.

Fredagens skolestrejke bliver måske den hidtil største, og fortæller en historie om en ny social bevægelse, som vokser sig større og stærkere, fortæller historiker og forsker i klimamobilisering ved Roskilde Universitet, Stefan Gaarsmand Jacobsen:

– Vi ved, at der er en voksende global klimabevidsthed. Men alle sociale bevægelser har brug for et fælles udtryk og fortælling. Greta Thunberg har givet bevægelsen en stærk fortælling og en meget simpel, udtryksfuld aktionsform, som har været en katalysator for en helt ny ungdomsbevægelse. Hun har formået at gøre en abstrakt debat om klimarapporter til et konkret spørgsmål, som den enkelte skoleelev kan relatere sig til, siger han og uddyber:

– For Gretas pointe er, at de voksne har brudt den sociale konkrakt, som skal sikre hende og de unge generationer en beboelig klode at leve på. Og når politikerne ikke selv håndhæver den kontrakt, er det hendes og bevægelsens nye politiske værktøj skolestrejken.

Ungdommen skaber håb hos Danmarks Naturfredningsforening

Hos Danmarks Naturfredningsforening er præsident Maria Reumert Gjerding begejstret over den voksende klimabevidsthed hos den globale ungdom, som ifølge præsidenten skaber håb for fremtiden:

Danmarks Naturfredningsforening præsident, Maria Reumert Gjerding. Foto: PR

– Vi står over for den største globale udfordring i menneskehedens historie. Og selvom klimakrisen langt om længe har fundet vej til den politiske dagsorden, mangler vi stadig at se vores politikere omsætte ord til handling. Jeg synes, det er et så stærkt og vigtigt signal, at ungdommen nu kræver politisk handling, og bliver ved med at presse magthaverne, så vores klima og fremtidens generationer ikke bliver ignoreret. Det giver håb.

Aktionsdagen i Danmark arrangeres af Klimastrejke – Friday For Future Denmark.

Du kan læse mere om de danske strejker her.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?