Små sten kan være “the missing link” i den grønne omstilling

Fremtidens energilager blev måske indviet på DTU Risø. Det grønne batteri kan man kalde det. Små svenske sten pakket sammen i hvad der svarer til størrelsen på et IKEA varehus er måske “the missing link” i den globale grønne omstilling. Mandag var forventningerne ihvertfald store til de små sten.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (i midten) og SEAS-NVE’s adm. direktør Jesper Hjulmand indvier stenlageret, der er ét bud på hvordan vi løser gåden med at lagre energi effektivt i fremtiden. Foto: SEAS-NVE

En begejstret forskningsminister indviede mandag en testmodel af et nyt energilager baseret på småsten på DTU Risø. ”Det er billigt, og det er miljørigtigt. Og hele verden mangler det her, så der er kæmpe eksportmuligheder”, sagde Tommy Ahlers (V).

– Det her kan være ’the missing link’ i den grønne omstilling. Det er vildt spændende, og jeg er oppe at køre over det!

Sådan lød det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), efter han mandag havde stået for den officielle indvielse af et energilager i test-størrelse på DTU Risø Campus, skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Med politiske målsætninger om et klimaneutralt Danmark i 2050 og mere og mere vedvarende energi på vej ind i et elsystem, der allerede er nået langt med den grønne omstilling, er næste udfordring at lagre energi fra vind og sol, så vi kan bruge den på dage, hvor det ikke blæser og solen ikke skinner.

På Christiansborg taler vi om at omstille og klimasikre – her gør I noget ved det. Og det er nødvendigt at forskere og iværksættere arbejdere sammen for at finde løsninger – for det haster. Vi har brug for løsninger, der virker nu og ikke først om 20 år.

Tommy Ahlers, uddannelses- og forskningsminister (V)

Og ét bud på, hvordan det kan gøres billigt og miljørigtigt er et stenlager, hvor små sten varmes op til 600 grader, hvorefter stenene holder på varmen – og dermed energien – indtil den skal bruges, hvorefter den omdannes til el og fjernvarme. Energilageret er skabt i et samarbejde mellem blandt andre energiselskabet SEAS-NVE og forskere fra DTU Risø, og netop samarbejdet mellem flere parter blev bemærket af ministeren.

– På Christiansborg taler vi om at omstille og klimasikre – her gør I noget ved det. Og det er nødvendigt at forskere og iværksættere arbejder sammen for at finde løsninger – for det haster. Vi har brug for løsninger, der virker nu og ikke først om 20 år, sagde Tommy Ahlers ved arrangementet.

Sådan virker stenlageret. Grafik: SEAS-NVE

At teknologien er simpel, er kun en fordel. Men lagring af energi i sten begejstrede også ministeren på andre måder:

– Det smukke ved det her er også, at vi kan grave det ned, plante skov ovenpå og gemme det af vejen. Og ideen er så god, at der er potentiale til, at det kan blive udbredt i hele verden. Hele verden mangler jo det her, så der er kæmpe eksportmuligheder.

De svenske sten hedder Diabas og er udvalgt til projektet. Samtidig er geologer på Aarhus Universitet i gang med at teste en lang række forskellige typer sten. Laboratorieforsøg viser, at diabas-stenene kan holde 20 år eller mere med diverse opvarmninger og nedkølinger. Man arbejdede først med sten, der var lidt større, men det er en fordel, at de er små. Jo større overflade, jo nemmere er de at varme op og nedkøle. Foto: SEAS-NVE / Jeppe Carlsen

Adm. direktør Jesper Hjulmand i SEAS-NVE tror også på, at det lille stenlager, der lige nu testes i et telt et stykke udenfor Roskilde både kan være med til at løse de store klimaudfordringer, vi står over for, og blive til et eksporteventyr.

– Vi er nu i en vigtig fase, hvor vi skal måle og analysere, hvad det kan føre til. Vi håber på, at det bliver et storskalaprojekt, for det er miljøvenligt og forholdsvist billigt i forhold til andre løsninger, sagde Jesper Hjulmand,  adm. direktør i SEAS-NVE og fortsatte:

– Vi er nu i en vigtig fase, hvor vi skal måle og analysere, hvad det kan føre til. Vi håber på, at det bliver et storskalaprojekt, for det er miljøvenligt og forholdsvist billigt i forhold til andre løsninger. Som energiselskab er det naturligt for os at deltage i udviklingen af det danske energisystem.

Teknisk er lagermodellen enkel at skalere op til meget store størrelser. Eksempelvis vil det ikke være utænkeligt med et lager med samme volumen som et Ikea-varehus, påpeger konsulent Kristian Rune Poulsen fra Dansk Energi.

PARTNERE I PROJEKTET

  • SEAS-NVE
  • DTU Energi
  • Rockwool
  • Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet
  • Energinet
  • Dansk Energi
  • EUDP
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?