Ulspilsager i film fokus

Vejnavnet Ulspilsager ved Dragør Lund kendes måske mest, fordi det kan være lidt svært at stave? Mange spillefilm/TV-serier er optaget i Dragør og nu også på Ulspilsager.

11. april 2019. Der filmes på den lille villavej. (Foto: Lennart Andersson)

af Dines Bogø

Film på stille villavej

Det var DR Drama, som torsdag eftermiddag den 11. april 2019 optog flere scener på vejen.

Filmoptagelser, hvor der indgik et mindre færdselsuheld, er til TV-serien ”Når støvet har lagt sig”, der forventes på skærmen fra januar 2020.

11. april 2019. Kamerafolkene følger vognen, der skal snitte en parkeret bil. (Foto: Lennart Andersson).

Vejen er velegnet, da det er en kort blind vej, der er nem at afspærre uden at genere for meget. I optagelserne passerer et køretøj en parkeret bil, der får beskadiget et sidespejl.

Klippet til TV-serien kommer til at indgå i et afsnit af 10 løsrevne historier.

DR fortæller, at der er en rød tråd, der forbinder de 10 afsnit. Det slutter med en voldsom hændelse, som berører ”hovedkaraktererne” og ændrer deres liv for altid.

Vejnavnet Ulspilsager

Da Store Magleby kommune skulle navngive veje i de nye områder Byplan 2 og 3 i 1972, valgte man at relatere de fleste vejnavne til indvandringen, der foregik for 498 år siden.

1992. Store Magleby vejskiltestandard. I den sammenlagte Dragør kommune (fra 1974) finder man mange vejskiltetyper, der hver for sig fortæller en lille historie. (Foto: Dines Bogø).

Borgemester Albert Svendsen fortalte i 1972

“Vejen Ulspilsager ligger på jord, der har tilhørt gården Marienlyst i Møllegade. I 1700-tallet hed gårdejeren på Marienlyst Jan Jacobsen, som havde tilnavnet Ulspil. Ulspil kommer af det hollandske “Eulenspiel”, der betyder munter mand”.

Nu skal man ikke stole på alt, hvad en kommunalpolitiker siger. Heller ikke dengang.

Hele nuværende Rytterager og kun 1/4 af Ulspilsager havde tilhørt familien ”Jacobsen Ulspil” på Marienlyst, Møllegade 12.

2010. Et tilnavn til en af de nederlandske familier for 300 år siden afspejler sig i et vejnavn. (Foto: Dines Bogø).

Men nu havde kommunen (borgmester Albert C. Svendsen) købt en tidligere tysk standardhangar af Forsvarsministeriet. Derfor skulle den nærliggende vej hedde noget med relation til den nyindrettede dengang kommunale ridehal.

Så man forskød navnet Ulspilsager til næste vej.

Samtidig købte Store Magleby kommune, som bekendt, en større hal lidt længere mod vest.

Om det er beboerne på Rytterager eller Ulspilsager, der så i dag kan glæde sig over den lille historiske ukorrekthed, er anden sag.

I 2006 kørte HT-linie 73 ad Hartkornsvej. Vejnavnet er næsten stavet rigtigt. Man kan stadig se lidt spor af de nedlagte stoppesteder og rester af hvid maling, der skulle beskytte fodgængere, der fra boligvejene skulle gå til nærmeste stoppested på fordelingsvejen. Det er svært at ændre betegnelser hos vores trafikselskab, uanset om det hedder HT, HUR, Movia eller DOT. Prøv at lægge mærke til, hvad Movia/DOT stadig kalder P/F Maglebylund på Kirkevej 58. (Foto: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?