Hvor kom maden fra i 1919 i St. Magleby og i Dragør?

I Dragør kunne man hente mælken på gården midt på torvet. Samtidig med at den ny tids jernbane bragte københavnere til Dragør og det gav handel i de nye fødevarebutikker. Tiden omkring 1919 var på flere måder en overgangstid på det sydlige Amager.

Efter en række artikler om mad i 2019, så er her første artikel af fire om mad og dagligvarehandlens barndom på Amager og omegn for hundrede år siden.

På Kongevejen, hovedgaden i Dragør var der i 1919 seks-syv mindre fødevarebutikker, en bondegård og gæs på gaden – I storbyen København var der sporvogne på gaden. På Kongevejen i Dragør kunne man fx hente brød og kager hos konditor Scheller i nr. 13 med indgang fra gavlen. I det næste hus, nr. 15, cigarer og tobakker i en lille bitte butik. I nr. 17 Carl Lunds Købmandshandel med hele tre butiksvinduer kunne man købe kolonialvarer. Og på Kongevejsgården overfor i nr. 18 hos gårdejer Peter Jansen kunne man hente frisk mælk. Fotografiet er et postkort fra 1904, 12 x 18 cm. Fotografen er ukendt. Foto: Historisk Arkiv Dragør.

Af Jens Breinholt Schou

Fra jord til bord, og kød til husbehov i St. Magleby

Oppe i St. Magleby sørgede man selv for grønsager og kød i 1919. Men åbenbart var der også grundlag for et par fødevarebutikker, for der var nemlig en købmand og en bager i landsbyen. Der var også en kro i St. Magleby. Hvilken rolle den har haft i den daglige spisning, er ikke helt klart; men man skulle tro at der ud over de våde varer også har været en eller anden form for servering.

For 100 år siden var det almindeligt med et mindre grisehold på gårdene på Amager, så man selv kunne forsyne sig med kød. Der var ofte et mindre svinehus i tilknytningen til gårdene, og antallet af svinehuse toppede omkring år 1920. Fra det år er der fx registreret 40 svinehuse i St. Magleby Sogn og Dragør Sogn.

Amagerne byggede senere egentlig svinestalde på Amager, men det blev aldrig til den store svineproduktion på øen. Mens de fleste bønder i Danmark satsede på andelsslagterier og andelsmejerier i 1900-tallet, så satsede amagerne fortsat på grønsagerne – ind til lufthavnen og parcelhusene overtog det meste af produktionsjorden.

De fleste gårde i Store Magleby havde svin til eget forbrug i svinehuse i 1919. Dette svinehus ved Fadersminde på Ndr. Kinkelvej 18 er bygget mellem 1900 og 1919. Det er relativt stort i forhold til andre lokale svinehuse fra før 1900 – se fx svinehuset ved Dragør Rådhus på Kirkevej og svinehuset ved Langhøjgård på Møllegade. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Elisabeth Margrethe Petersen der blev født 1901, har fortalt om at være husmoder på en gård med eget svinehus i 1920’erne og -30’erne. Hun blev i 1922 gift med gårdejer Crilles Peter Petersen, og de flyttede ind på hans fødehjem, Nordgård i Store Magleby landsby. Hun fortæller at der var en slagter fra Dragør, der kom og slagtede dyrene. Han tog rundt til folk, der bestilte ham til at komme. Når man havde slagtet en gris eller en kalv, blev kødet saltet ned i store saltkar i kælderen. I saltlagen kunne kødet holde sig ca. et års tid. Kalve saltede man også ned. Man slagtede dog ikke så tit en kalv, det var mest gris fortæller hun.

I 1930’erne begyndte man at henkoge kødet. Senere enten i 1930’erne eller -snarere i 1940’erne købte man et fryseskab på Nordgården, og fryseskabet var så stort, at det kunne rumme både en kalv og en gris.

I St. Magleby havde man som nævnt også grønsager til eget forbrug. Det man så i øvrigt skulle bruge af mad, kunne man købe i de par fødevarebutikker der var i landsbyen. Dertil kom at man havde mulighed for at købe dagligvarer både i butikkerne i Dragør og i forbindelse med torveturene til København. Og så kom der, som vi skal se i næste artikel, fisk fra Dragør havn.

Du kan læse flere artikler af Jens Breinholt Schou om madkulturen på Amager her

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

Rotor med møllevinger bliver hejst ned for at gøre det muligt at udskifte hovedaksel og gearkasse. Foto: Per Heegaard / HOFOR.

Mekanisk førstehjælp til havvindmøller

I pinsen kunne man se en stor pram med mobilkran arbejde på tre havvindmøller ud for København. HOFOR udskiftede mekaniske dele for at forlænge levetiden for de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, så grøn strøm kan fortsætte med at forsyne Hovedstaden i mange år fremover.

 
 

Fik du læst?