Christian den 4’s forunderlige verden på Amager

I anledning af Odd Fellow Ordenens 200-års jubilæum åbnede Amagers eneste Odd Fellow loge sine døre for omverdenen, og ved receptionen donerede logen 20.000 kr. til velgørenhed på Amager.

Den første indgang til Odd Fellow logen i Jacob Holms Gade nr. 2 eksisterer endnu. I dag benyttes en tidligere vognport som indgang. Claus Ehlers havde travlt med at dedikere logens 125 års jubilæumsbog til de interesserede gæster. I bogen, der blev udgivet i 2013, kan man også læse meget om Amagers ”nyere” historie. (Fotos: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Odd Fellow Ordenen blev stiftet den 26. april 1819 i USA, og lokale loger bredte sig snart i Amerika. Odd Fellow Ordenen kom til Danmark ved oprettelsen af den første loge i 1878, og blot ti år senere blev nummer 23 i rækken oprettet på Amager i 1888.

Logen tog det kongelige navn Christian den 4., og opførte hjørneejendommen Amagerbrogade nr. 57 og Jacob Holms Gade nr. 2 i 1895, hvor logen fortsat har sit domicil.

Loge nr. 23 Christian den 4. er den eneste Odd Fellow loge på Amager, og den imponerende smukke logesal er den ældste i Danmark.

Odd Fellow Ordenen i Danmark omfatter i dag 110 broderloger og 94 søsterloger med et samlet medlemstal på ca. 12.000.

Fredag den 26. april 2019

På jubilæumsdagen blev der uddelt to donationer på hver 10.000 kr., som højtideligt blev overrakt modtagerne i den fyldte logesal.

De to donationsmodtagere Arno Steen Andersen fra Frelsens Hær Pakhuset og Michael Nybrandt fra Kofoeds Skole med det synlige bevis på donationen. Til venstre logens overmester Bent Holm-Hansen og til højre gildemester Claus Ehlers. (Foto: Peter Borre).

Kofoed Skole i Holmbladsgade vil anvende donationen til at udvikle deres skolekøkken, hvor socialt udsatte mennesker kan medvirke til fremstilling af forskellige økologiske fødemidler som honning, og æblemost baseret på overskudsfrugt fra private haver. Sidste år blev således produceret 6.000 flasker velsmagende ”Storbymost”.

Frelsens Hær Pakhuset er et værested på Christianshavn, som tilbyder varieret, gratis morgenmad hver dag til hjemløse, pensionister og drømmere som forsøger en alternativ livsstil i en periode.

Desuden hjælpes med tøj, fornødenheder til personlig pleje, et bad og en professionel samtale samt et måltid mad. Hjælpearbejdet sker under temaet ”Projekt Værdighed”.

Efter overrækkelsen af donationer i logesalen var der livlig snak i selskabslokalerne. Logens brødre var i kjole og hvidt, som var påklædningen ved den efterfølgende ”Festloge”. (Foto: Dines Bogø).

Efter receptionen samledes logens brødre til ”Festloge” med efterfølgende festmiddag og broderligt samvær.

Ved receptionen deltog flere fra Dragør og blandt gæsterne var bestyrelsesformand for Museum Amager Carsten Dinesen Maass. Her i Danmarks ældste Odd Fellow logesal med sin dedikerede jubilæumsbog. (Foto: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?