Projekt Plastik-Smart renser strandene i Dragør

Naturen er dejlig, men den er dejligst uden plastikaffald kan alle nok blive enige om. Derfor har WWF Verdensnaturfonden og Netto søsat et citizen science projekt hvor de inviterer borgere til at blive en del af en af Danmarks største videnskabelige indsatser mod plastikaffald. En indsats, der i sidste ende er en del af en stor international undersøgelse. Målet er at finde ud af, hvor meget plastik der er i naturen, hvilken type det er, og hvor det kommer fra.

Kilde: wwf.dk

I det nye projekt skal 40 danske familier gå 10 strande igennem for plastikaffald. Søndag begyndte det i Dragør, hvor fire familier var mødt op for at bruge deres søndag formiddag på at samle skrald langs Dragør strande og der blev fundet plastikkopper og hårelastikker.

Klik på billedet for at se facebook videoen fra Verdensnaturfonden.

De første undersøgelser af strandene finder sted her i maj og bliver fulgt op af endnu en omgang på de samme områder til september. Resultaterne skal så efterfølgende sammenlignes med lignende undersøgelser fra andre lande hvorefter Verdensnaturfonden kan se hvordan det står til med plastikaffald i Danmark.

“Vi prøver at finde ud af med projektet, hvor plastikken kommer fra, og hvorfor det havner det lige præcis her. Derfor har vi gået videnskabeligt til værks og meget nøje registreret digitalt, hvad det er, vi har fundet, og hvor det ligger henne. Men det meste af det som vi har fundet tyder på, at det er noget, mennesker har smidt ude i naturen”, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg til TV2 Lorry

Alle opfordres til at være med:
Du og din familie kan stadig på egen hånd tage ud i naturen og hjælpe Netto og WWF Verdensnaturfondens arbejde mod plastikforurening i Danmark med dit eget ’lommetestersæt’. Downloader du appen, Litterati, kan du dokumentere det plastikaffald, du og din familie finder på jeres ture i den smukke danske natur, og derved være med til at gøre en reel forskel i kampen mod plastik i naturen.

Sådan kommer du i gang:
Download Litterati appen (iOSAndroid) til din mobil, og tjek infografikken om, hvordan Litterati fungerer. Tilmeld dig herefter WWF Plastik-Smart klubben på din mobil, så vi kan registrere den plastik, du finder. Brug appen til at tage et foto af det plastikaffald, du finder på stranden. Registrer dernæst hvilken slags skrald, der er tale om, ved at tagge det ud fra følgende: Hvilken kategori det er (f.eks. kaffe, sodavand, mad), Hvilket objekt det er (f.eks. flaske, kop, pose), Hvilket materiale det er (f.eks. plastik, papir, aluminium), og hvilket brand det er fra (f.eks. læskeproducent a, madproducent b, cigaretmærke c, etc.)

Når du har tagget og registreret plastikaffaldet korrekt i appen, tager du det selvfølgelig med, og smider det ud. BEMÆRK: du skal tagge dit affald på engelsk for, at det bliver registreret korrekt i databasen.

Og så er det ellers bare om at komme ud og gøre en forskel for vores smukke natur – lige når det passer jer som familie. God plastikjagt.

Om WWF Verdensnaturfonden & Netto plastsamarbejdet

Projekt Plastik-Smart er endnu et initiativ i WWF Verdensnaturfondens og Nettos fælles kamp for at blive klogere på plast. Vores mål er at mindske plastikken i danskernes dagligdag og i naturen. Du kan læse mere om WWF Verdensnaturfondens partnerskab med Netto på www.wwf.dk og på www.netto.dk.

Kilde: wwf.dk/Netto

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?