Plads til at dvæle ved sorgen

Andreas Wille er sognepræst i Store Magleby Kirke. Margrethe Vadmand er psykoterapeut med egen praksis. De har netop afsluttet deres første fælles sorggruppeforløb i Sognegården ved Store Magleby Kirke. Læs med her, og find ud af, om det gratis tilbud kunne være noget for dig.

Psykoterapeut Margrethe Vadmand t.v. sammen med sognepræst Andreas Wille fra Store Magleby Kirke tilbyder sorggruppeforløb. Foto: Pia Guilbert / DragørNyheder.dk

Af Pia Melander Guilbert

Uanset om du lige har mistet, eller dit tab ligger år tilbage, kan sorg føles ensom og som noget, du helst skal gemme væk for at fungere i hverdagen.

– I en sorggruppe er der plads til at dvæle ved sorgen og alle dens følelser sammen med andre, som har mistet. Forhåbentligt vil du opleve, at det gør sorgen lidt lettere at bære, fortæller psykoterapeut Margrethe Vadmand, som sammen med præst Andreas Wille holder sorggruppeforløb i Sognegården ved Store Magleby Kirke.

Formålet er hverken at trøste eller give gode råd, understreger hun:

– Det handler ikke om at fjerne sorgen eller komme videre, men at møde forståelse og anerkendelse fra andre i samme situation.

Præsten og psykoterapeuten

Som psykoterapeut har Margrete Vadmand tidligere arbejdet med grupper, blandt andet gennem Psykiatrifonden. Som præst er Andreas Wille vant til at møde mennesker i sorg med alle de følelser og spørgsmål, der kan være, når man har mistet.

– ­Da jeg så, at Andreas startede en sorggruppe op, skrev jeg til ham og spurgte, om han ikke havde brug for en makker, og det har fungeret rigtig fint at være to til at stå for forløbet, fortæller Margrethe, der udover at være privatpraktiserende psykoterapeut også arbejder i Psykiatrifondens Rådgivning og brænder for at hjælpe mennesker, der har det svært.

Foto: Folkekirken

For alle aldre

Andreas´ og Margrethes første gruppeforløb er netop afsluttet. Planen er, at et nyt skal starte op til efteråret, og at det skal være et fast tilbud i Dragør.

Måske tænker du, at sorggruppe i en kirke mest lyder som noget for ældre mennesker, men Margrethe fortæller, at deltagerne var lige fra 30 til op i 70´erne.

– Nogle har lige mistet, mens det for andre er flere år siden. Det kan sagtens være en styrke, at man er forskellige steder i sorgen og kan spejle sig i hinanden.

Liv i minderne

Der er ikke noget religiøst over forløbet, og det er heller ikke en kaffeklub, selvom der bliver drukket kaffe, forklarer Margrethe smilende:

– Vi går meget op i at komme rundt om sorgen. De første gange går med, at dem, der har lyst, fortæller om deres sorg, og hvad den har gjort ved dem. Vi lægger også nogle opgaver ind, for eksempel at deltagerne skal tage et foto med af den, de har mistet og fortælle om hende eller ham. Det var noget, de virkede meget glade for. Der gemmer sig mange gode minder i sorgen, og det er vigtigt at mindes vores kære, som de var før sygdom og død. Kærligheden til dem har vi jo stadig, og de er stadig en del af vores liv, også når omgivelserne ikke længere spørger så meget til dem.

Er du interesseret i at deltage i en sorggruppe efter sommer, kan du kontakte sognepræst Andreas Wille på 32 53 12 21 eller mail aswi@km.dk Du kan også ringe til korddegnen på Store Magleby kirkekontor på 32 53 16 05 eller mail snc@km.dk

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?