Sommeren kommer nu – foråret gemte på flere ekstremer

Foråret er slut og sommeren er for alvor på vej over det danske landskab. Allerede fra i morgen, på Grundlovsdag, lover DMI temperaturer som lokalt kan nærme sig 30 grader. I Dragør peger pilen nærmere de 25 grader, men det må også siges at være kærkomment efter en kølig maj.

Med de seneste vejrprognoser er tiden snart inde til beachvolley på mormorstranden i Dragør. Foto: DragørNyheder.dk

Vådt forår drillede danskerne

Foråret blev i gennemsnit en almindelig størrelse, men det bød også på flere ekstremer. Først fik vi en rekordvåd marts, så blev tørkeindekset sendt på himmelflugt af en knastør samt rekordsolrig april – og afslutningsvis endte vi med en kølig maj, skriver DMI i en pressemeddelelse;

”Foråret blev lidt varmere, når vi sammenligner med den gamle klimanormal (1961-90), men middeltemperaturen lægger sig tæt op af dekadenormalen – på den måde ser det ret almindeligt ud,” fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI.

Selvom foråret i gennemsnit ser fredsommeligt ud, så har vejret alligevel artet sig ekstremt. Det begyndte allerede i marts, hvor gummistøvler og regnfrakker blev hverdagskost, da det ene regnvejr efter det andet krydsede hen over Danmark.

”Alt i alt blev foråret så vådt, at det lander på en 10. plads over vådeste forår, men der var store variationer i nedbørsmængderne fra måned til måned. Vi fik en nedbørsrekord i marts, en knastør april og en normal maj. Den tørre april blev i øvrigt en rigtig solskinshistorie – det blev i hvert fald til en ny solrekord med hele 274 timer. Sådan overrasker det danske vejr nogen gange,” forklarer Mikael Scharling.

Kølig maj

Alt imens både marts og april bød på nye vejrrekorder, så endte maj mere på det jævne – dog til den køligere side.

Det er blot 3. gang, at en maj måned lander under 1961-90 klimanormalen siden år 2000. Og det er første gang i 14 måneder (marts 2018), hvor måneden ender under normalen,” lyder det fra Mikael Scharling, som afslutter med:

”Så selvom maj 2019 blev ret normal, så er det faktisk alligevel usædvanligt i forhold til den drejning vores klima har taget siden den seneste klimanormalperiode (1961-90)”, slutter DMI deres meddelelse om det danske forårsvejr 2019.

Foråret i tal sammenlignet med klimanormalen (1961-90) og dekadenormalen (2006-2015). Kilde: DMI
 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?