Gåbus – sikker skoletransport til Dragørs børn

Forestil dig, at dine børn bliver hentet om morgenen, så du ikke behøver at sætte dem af foran skolen på vej til arbejde. Det kan være virkeligheden i Dragør efter sommerferien og kræver blot, at du og andre forældre tilmelder jer det gratis koncept Gåbus, som du kan læse mere om her.

Af Pia Melander Guilbert

Travle forældre, der lige skal sætte ungerne af på vej til arbejde og børn, som kommer gående og cyklende foran og bagom bilen. Det er en farlig kombination og en vigtig årsag til, at Dansk Skoleidræt og Trygfonden har udviklet konceptet Gåbus i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet.

Gåbus består i al sin enkelthed i, at chauffører fra 6.-9. klasse samler de mindre børn op fra udvalgte punkter. Når alle er kommet ombord, sættes kursen mod skolen. Via Gåbus app´en får forældrene besked, når børnene er nået sikkert frem.

De ældre elever, også kaldet chaufførerne, har på forhånd fået undervisning i alt fra trafikregler til, hvordan de skal tale med de mindre elever.

Se videoen om Gåbus herunder:

Frisk luft giver koncentrerede elever

Gåbus har eksisteret siden 2012. Lige nu går 550 passagerer og 600 chauffører fra hele landet efter konceptet. I 2014 modtog Gåbus Fodgængerprisen inden for kerneområderne: trafiksikkerhed, læring og trivsel. Gåbus handler nemlig om meget mere end at mindske trafikken omkring skoler.

”Når børnene går i skole, kan vi mærke, at de er mere motiverede til at modtage læring,” udtaler en skoleleder.

Det er gratis

De fælles morgenener skaber også venskaber på tværs af årgange og gør de mindste børn trygge ved at tage kontakt til de større elever, som de kender fra gåbussen.

Gåbus koste ikke noget at sætte gang, og der bliver holdt gratis kurser for tovholdere og chauffører. For de større elever, der fungerer som chauffører, bliver der hvert år afholdt belønningsdage i form af et idrætsarrangement, der skal ses som et skulderklap for deres store arbejde.

6 grunde til at vi skal have Gåbus i Dragør

  • Giver små og store elever en aktiv og frisk start på skoledagen.
  • Styrker elevernes sundhed, trivsel og læring
  • Giver mere trafiksikre børn og unge
  • Mindsker trafik omkring skolerne
  • Aflaster børnefamilier i en travl morgenstund
  • Et bæredygtigt koncept, der nedsætter CO2-udslippet. En Gåbus-skole handler aktivt på klimaproblematikken

Sådan gør du

Gåbus er kun et klik væk. Opret dig her https://skoleidraet.dk/gaabus/saadan-faar-i-gaabus/eller via Gåbusapp´en på din smartphone. Når du har oprettet dig og vist din interesse, kontakter vi dig – og så er du i gang med Gåbus. Projektlederne deltager gerne på et møde med oplæg omkring mulighederne for Gåbus hos jer.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?