Alt for få unge lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om en times fysisk aktivitet om dagen. Projektleder i Sundhedsstyrelsen Tue Kristensen kalder resultaterne ”bekymrende”. Værst ser det ud blandt de 15-årige piger, hvor kun 6 procent opfylder anbefalingerne.
Kun 26 procent af de 11-15-årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at børn og unge er fysisk aktive i mindst en time om dagen ved moderat til høj intensitet. Samme gruppe unge bruger i gennemsnit mere end 11 vågne timer i døgnet på at sidde eller ligge ned, viser en ny måling, der er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen
Projektleder i Sundhedsstyrelsen Tue Kristensen kalder resultaterne ”bekymrende” og ”overraskende negative”. Han peger på, at fysisk aktivitet har en lang række positive effekter på børn og unges sundhed og trivsel og siger, at det er vigtigt, at de unge kommer op af sofaen og bevæger sig mere, end de gør i dag.
”Børn og unge, der er aktive, har bedre kondition, stærkere knogler, mindre fedt i blodet, og mindre risiko for at udvikle overvægt og forstadier til diabetes,” siger han.
Pigerne er væsentligt bagud
33 procent af drengene lever op til anbefalingen, mens det kun gælder for 19 procent af pigerne. Den mindst aktive af grupperne er de 15-årige piger, hvor kun 6 procent opfylder anbefalingerne.
”Jeg er chokeret, men desværre ikke rigtig overrasket,” siger leder af Ungdomsskolen Christoffer Søe, ”i gamle dage var ungdomsskolen en kamp mod ledighed, der handlede om at få de unge væk fra gadehjørnerne. I dag er det kampen mod dårlige vaner, specielt skærmvaner.”
Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark for denne målgruppe. De unge fik målt deres fysiske aktivitetsniveau gennem en lille bevægelsesmåler, der var sat fast på låret. Bevægelsesmåleren har givet et mere nøjagtigt billede af aktivitetsniveauet i forhold til tidligere undersøgelser, hvor de unge selv har skulle sætte ord på, hvor fysisk aktive de selv oplevede at være.
Friluftsaktiviteter er en fast del af skoleskemaet i Dragør
I Dragør bliver alle børn og unge i folkeskolen introduceret til friluftsaktiviteter takket være en fast læseplan, der sikrer, at skolebørnene i gennemsnit er aktive i naturen 2-3 gange om året udover de obligatoriske aktiviteter som idræt og motionsdag. Men for at indhente Sundhedsstyrelsens anbefalinger og ændre de bekymrende tal, skal de unge også aktiveres i fritiden.
”I Dragør har vi heldigvis et rigt foreningsliv, så jeg har svært ved at forestille mig, at det er helt så slemt i Dragør, som mange andre steder i landet,” siger Christoffer Søe. Han kan dog godt genkende, at det er svært at få de unge til at melde sig til fritidsholdene i Ungdomsskolen.
”Vi har rigtig mange voksne og forældre, der gerne vil med på vores hold, men deres børn melder sig ikke,” fortæller han. Christoffer Søes erfaring er, at de unge skal have et skub hjemmefra.
”Mange af de unge har brug for at blive skubbet herhen, men vores evalueringer viser, at når først de er her, så bliver de her. Men udfordringen er at få dem herhen,” siger Christoffer Søe og opfordrer forældrene til at sætte sig med de unge og se på, hvilke aktiviteter der findes i Dragør.
”Jeg er ligeglad, om det er vores hold, de går på, bare de bevæger sig. Der er masser at gå til i Dragør.”
Tue Kristensen, projektleder i Sundhedsstyrelsen, peger også på, at forældrene til de 11-15-årige skal støtte op om de unge for at få dem til at bevæge sig mere. Undersøgelser viser, at hvis man er fysisk aktiv som ung, er der større sandsynlighed for, at man bliver ved med at være fysisk aktiv som voksen og ældre. Derfor mener Tue Kristensen, at der skal der gøres endnu mere for at støtte de 11-15-årige i at være fysisk aktive i hverdagen.
Den mest aktive aldersgruppe er de 11-årige drenge, hvor 42 procent lever op til anbefalingerne.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Læs hele rapporten her