Dragørs kulturnat skal være gratis og for alle

På fredag den 13. september løber Dragør Kulturnat for anden gang af stablen. Og i år står endnu flere arrangører klar til at sætte gang i gaden. Vi har talt med arrangøren Kim Dupont, og han glæder sig som et barn til juleaften.

Det var lokalpolitiker for Venstre og kommunalbestyrelsesmedlem Kim Dupont, der tog initiativet til en af Dragørs nyeste skud på traditionsstammen. Dragør Kulturnat er fastsat til at ligge den anden fredag i september fremover.

For to år siden, da den Københavnske kulturnat var i gang, fik Kim Dupont den tanke, at Dragør skulle have sin egen version. Han oplevede den københavnske kulturnat som et efterhånden lidt stressende arrangement, der krævede planlægning i god tid, indkøb af partoutbilletter og meget kø- og transporttid, hvis man skulle omkring.

”Dragørs kulturnat skulle være mere uformel. Den gamle by er oplagt af historiske grunde, og man kan nå hele vejen omkring på en aften,” fortæller han.

 

Det skal være gratis at deltage

Det er vigtigt for ham, at arrangementet er gratis at deltage i, og at der ikke skal være tilmelding eller partoutkort. Man dukker bare op, hvor og hvornår man har lyst, og det passer ind. Det er også vigtigt for ham, at der ikke er nogen rammer for, hvad arrangørerne må planlægge. Kulturnatten foregår mellem klokken 16 og 22, og så er der ellers fri leg.

”Nogle er til Dines Bogøs spøgelsestur, andre er til kunst, og nogle vil hellere i ginbaren hos Laura Ella. Der er noget for alle. Det, tror jeg, er en del af succesen,” fortæller Kim Dupont.

Da han boede i Hvidovre, kørte han hver weekend med sin kone væk fra Hvidovre for at finde noget spændende at lave i København. Men da han for små 10 år siden flyttede til Dragør, behøvede de ikke længere at forlade byen for at finde kulturliv. Han peger på det stærke lokale engagement og vores store tradition for traditioner som årsag til sidste års store succes.

”Vi har mange traditioner og fællesskaber herude, og de styrker sammenholdet. Men vi har faktisk ikke så mange, der ligger i aftentimerne, og det tror jeg også har haft betydning for det store fremmøde.”

 

Stor lokal opbakning

I år er der endnu flere arrangører tilmeldt end sidste år. Kim Dupont fortæller, hvor overrasket og rørt han blev over den store opbakning og anerkendelse, han fik sidste år for arrangementet.

”Jeg var i Gåserepublikken med mine børn og børnebørn og så i Ungdomsskolens maritime hus, hvor der var en masse aktiviteter på vandet. Da vi gik tilbage mod byen, troede jeg, at det ville være lakket lidt mod enden. Men da vi så kom ned i gågaden, blev vi mødt af et hav af aktiviteter og mennesker og musik. Jeg ville have hørt vores borgmester synge alsang på Beghuset, men der var ikke engang plads til mig,” fortæller han.

Det oplevede Nicklas Kristensen fra herretøjsforretningen EAST også. Her havde de hyret en DJ til at spille og serverede lidt at drikke i løbet af aftenen.

”Der var rigtig god opbakning og en super stemning. Folk stod sammen og støttede op om initiativet. Jeg håber, at så mange som muligt vil følge trop i år,” fortæller Nicklas Kristensen, som igen i år vil fylde butikken med musik og servering. Hans bud på den store succes er, at vi allerede kender konceptet fra København og ved, hvad det drejer sig om, men også at vi har et stærkt lokalt fællesskab, der støtter op og møder op.

 

”Tænk, det er mig, der har startet det her”

Selvom kulturnatten foregår i Dragør, er alle inviterede, uanset hvor man bor. På Facebook-siden Dragør Kulturnat 2019 kan man læse mere om, hvornår de enkelte events foregår. Og Kim Dupont glæder sig allerede til opfølgningen på sidste års succes.

”Det var så sprudlende af aktivitet og liv og glæde. Det var simpelthen så fantastisk. Helt egoistisk kunne jeg ikke lade være at tænke: Tænk, det er mig, der har startet det her,” fortæller han og sammenligner det med juleaften: ”Det var samme barnlige glæde, jeg havde over at se det her arrangement; glæden ved at se andres glæde.”

Seneste artikler

 

Fik du læst?