Leif Tolstrup: ”Jeg kender havbunden som min egen bukselomme”

Leif Tolstrup har fisket i mere end 50 år og kender havbunden som sin egen bukselomme. Han kan filetere en fisk i et snuptag, hale et halvt ton fisk i land på en god dag, og du har måske set ham i TV2 Lorrys reklamevideoer i orange overalls.

Hvor er det nu, vi har set ham før?

Det kan være, at du selv har købt friske fisk direkte fra kutteren. Men det kan også være, at du er stødt på ham andre steder på havnen, for Leif er et ganske kendt ansigt. Han har fisket fra Dragør Havn de sidste 10-12 år. Inden da har han blandt andet fisket i Nordsøen fra Hanstholm. Han har fisket fra samme båd de sidste 20 år. Og fiskeriet? Det har han praktiseret i mere end 50 år, siden han var 12 år gammel.

”Det var 6 år med hovedet under armen. Vi var aldrig hjemme. Det var rigtig hårdt,” fortæller han om tiden i Hanstholm.

Måske har du set ham om sommeren i Skurbyen, hvor han har et lille rødt skur og et frimærke af en gårdhave med et par havemøbler, hvor han kan sidde med sine venner og kollegaer efter arbejdstid.

For nylig hjalp han Christoffer Søe og Martin Sleimann fra Dragør Ungdomsskole med at levere friske fisk og krabber til Naturvidenskabsfestivalen i uge 39, hvor Dragørs 4. klasser besøgte dissektionsværkstedet i Maritimt Hus.

”Børn skal have lov til både at dufte og røre ved naturen,” siger han, ”men de hyler som en rockkoncert, når fiskene spjætter.”

Han har gerne børneinstitutioner på besøg, så de kan opleve naturen på tæt hold.

“Engang var der en dreng, der jagede hele hånden ned til en krabbe og blev nappet godt og grundigt i fingrene. Så måtte hele flokken hjem igen. Jeg har selv kun lavet det nummer to gange i mit liv. Det går jo heldigvis over igen, selvom det gør ondt,” siger Leif.

Hvad består hverdagen som erhvervsfisker af?

Leif Tolstrup sejler gerne ud klokken 6 om morgenen og kommer ind igen over middag. Og så er det ham, der står for at holde styr på isrummet, hvor der dagligt bruges 150-200 kasser med 25 kilo is i hver, altså op mod 5 ton is om dagen.

”Jeg er god til at få sat ting i system, og vi er jo mange på havnen, der bruger isrummet – også nogle der kommer udefra og ikke altid kender rutinerne. Så er det mit job at sætte dem ind i det,” fortæller Leif.

Der er to fiskere i Dragør Havn, som lever af erhvervsfiskeri, og så er der en masse fritidsfiskere, fortæller Leif. Men de fleste danske erhvervsfiskere er 60+, og hvordan branchen ser ud i fremtiden, tør han ikke sige.

”Jeg bliver nok en af dem, der lukker og slukker,” siger han.

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

”Jeg kan bedst lide at være på havnen. Det er alle slags mennesker, der kommer på her. Og alle kender mig.”

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

Leif Tolstrup er skarp med en filetkniv, og han tilbød at lave en lille videoguide til filetering som sit bedste tip. Så kan du jo passende købe friske fisk på Dragør Havn, inden du fileterer den.

Se med her:

 

FAKTABOKS

Navn: Leif Tolstrup

Alder: 64 år

Beskæftigelse: Erhvervsfisker  

Bor i Helsingør

Arbejder som erhvervsfisker i Dragør

 

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?