Likvidering, dobbeltmord og hemmeligt samarbejde

Det var voldsomme overskrifter der var på skemaet i den store festsal på Tårnby Gymnasium, som var fyldt til sidste plads, da godt 200 elever fra 3. gymnasieklasse og indbudte gæster var til foredrag om forbrydelser og deres opklaring ved afslutningen af Anden Verdenskrig.

Chr. Holtet, Dines Bogø og Jon Holtet fortalte om besættelsen og efterkrigstiden. Hvor finder man kilder? Kan man stole på alt, hvad man hører og læser? (Foto: Claus Ehlers).

Under en længere periode i 1944/45 var det danske Politi interneret. Lyssky elementer og forbrydere havde derfor gode muligheder for at træde i aktion.

Dines Bogø fortalte om den celebre sag om Jane Horney, som blev likvideret, fordi hun var i besiddelse af viden om hemmelige aktioner under den tyske besættelse af Danmark.

Hvorfor skulle den svenske kvinde, Jane Horney likvideres af en dansk modstandsmand? Hun vidste meget, men hvem var den viden farlig for? (Foto: Claus Ehlers).

Forfatter og dokumentarist Christian Holtet fortalte om dobbeltmordet i Køge Bugt med baggrund i, hvordan den sorte børs blev organiseret og styret i København på tværs af politiske og klassemæssige skel.

I 1948 blev der begået to Dobbeltmord. Var der en forbindelse? Var der tale om våbenhandler med international vinkel? Chr. Holtet har bl.a. forsket i Dobbeltmord og Edderkopsagen. (Foto: Dines Bogø).

Lektor og underviser ved Tårnby Gymnasium og HF Jon Benkert Holtet (søn af Christian Holtet), fortalte om smugling, sortbørshandel og samarbejde mellem danske modstandsfolk og tyske sikkerhedstjenester på de illegale ruter til Sverige. Et emne han har skrevet speciale om.

Alle ved, at der blev sejlet illegalt over Øresund i 1943-45. Jon Holtet talte om hvem der sejlede? Hvad sejlede de med? Var der nogle særlige aftaler, der bestemt skulle holdes hemmelige? (Foto: Dines Bogø)

Det er tanken, at eleverne efterfølgende kan anvende fortællingerne til at være kritiske over for udsagn og kriminelle handlinger i et historisk perspektiv.

Seneste artikler

Fik du læst?