Sidste frist for haveaffald – men heldigvis har vi stadig alt det andet affald

I anledning af, at det d. 28. november er årets sidste mulighed for at få hentet haveaffald, bringer vi her fem tips din affaldssortering.

Af Pia Melander Guilbert

Ingen jord og sten i haveaffald
Du har formentligt allerede pakket græsslåmaskinen og hækkeklipperen væk, og torsdag d. 28. november er det årets sidste mulighed for at få hentet haveaffald. Ifølge Dragør Kommunes hjemmeside er haveaffald først og fremmest: Græs, ukrudt og grene, grønne rester fra køkkenhaven og andet grønt affald fra haven.

Haveaffald må ikke indeholde: plastik, dagrenovation, jord, sten, jern, metal, murbrokker eller beton. Haveaffaldet må kun stilles ud i grønne haveaffaldsbeholdere (kan købes i byggemarkeder og web-butikker på internettet), papirsække (kan købes i super- og byggemarkeder), som grene bundet med snor af sejlgarn og lignende. Bundterne må højst være 0,5 x 1,0 meter og må ikke overstige 25 kg. Haveaffaldet bliver ikke taget med, hvis det indeholder andet end haveaffald eller er stillet ud i plastiksække.

Pizzaæsker forbudt i pap- og papiraffald
Rent og tørt bølgepap, papæsker, papkasser, røret fra køkkenrullen og forskellige former for karton kan komme med i beholderen sammen med aviser, ugeblade, reklamer, kuverter – også rudekuverter, tidsskrifter, printerpapir, farvet papir/karton og svanemærkede telefonbøger.

Det er vigtigt, at det blandede pap og papir ikke indeholder papir og pap med overfladebehandling f.eks. voks og paraffin, da det gør genanvendelse umulig.
Hvis du bor i et parcel- eller rækkehus, har du flere valgmuligheder, når du skal aflevere husstandens pap og papir til genbrug. Du kan samle pap og papir i papirsække eller en pap- og papircontainer.

Vidste du at… Pap og karton kun kan genbruges, hvis det er rent. Derfor må du ikke aflevere fx pizzabakker i en papbeholderen. Plastikfilm, flamingo og anden indmad fra papkasser skal du aflevere i beholderen til dagrenovationen.

Batterier kan lægges på låget af papircontaineren
Bor du i villa eller rækkehus, har du mulighed for at få hentet dine brugte batterier.
Kom de brugte batterier i en 4-liters gennemsigtig plasticpose (fx. en 4-liters frysepose). Luk posen, så indholdet ikke kan falde ud. Læg posen på låget af beholderen til papir eller oven i posen til papir. Du kan aflevere alle batterier, der kan være i en 4-liters plastpose. Batterierne bliver hentet samtidig med papiret.

Har du ikke mulighed for at få hentet dine batterier, kan du aflevere dem hos udvalgte forhandlere og supermarkeder. Du kan også aflevere batterier på genbrugspladsen.

Glasaffald skal ikke skyldes for meget
Alle typer glas og flasker kan genanvendes. Både farvet og klart glas skal afleveres i de opstillede glascontainere. Tomme glas, flasker, syltetøjs- og konservesglas og lignende kan puttes i glascontainere. Glas og flasker skal være tomme og må gerne være skyllede.
Ifølge en artikel om emnet i Samvirke, skal du dog sørge for at skylle i så lidt vand som muligt – og brug koldt vand, når du skyller. Bruger du varmt vand til at skylle dine emballager, forsvinder miljøgevinsten ved genanvendelse.

Storskrald sorteres i fire grupper
Stil tingene ved siden af hinanden så det er nemt at hente:

  • Gruppe 1: Jern og metal til genanvendelse. Det er barnevogne, trillebøre, pander og gryder og lignende. På cykler skal du huske at sætte mærkat med teksten “Storskrald”
  • Gruppe 2: Kasseret indbo til forbrænding. Det er for eksempel gamle møbler, havemøbler, sammenrullede tæpper (1×1 meter).
  • Gruppe 3: Elektronik til specialbehandling. Elektronik er radioer, fjernsyn, computere og hifi-udstyr.
  • Gruppe 4: Andet til specialbehandling – Køleskabe, frysere og springmadrasser.

Læs også: November er sidste udkald for haveaffald i år

Seneste artikler

 

Fik du læst?

100 år med gratis tandpleje

Børne- og ungdomstandplejen i København fylder 100 år og ifølge hovedstadens overtandlæge er der sket en kæmpe udvikling indenfor tandplejen siden 1923. Københavns kommune driver

Læs mere »